babakötvény megtakarítás PR

Mit is lehet tenni azért, hogy ne legyen pénzügyi csőd a gyereknevelés? Pár éve volt már, hogy írtunk erről a témáról, de mindig aktuális. Megtakarítani, előtakarékoskodni, félretenni, tartalékolni, beosztani, gyűjtögetni állandóan kell valamire.

Azzal is tisztában vagyunk, hogy gyerekeink számára nagyon fontos előtakarékoskodni: ha majd felnő, egyetemre megy, családot alapít, legyen mivel útjára indítani. Sokan azonban nem tudják hogyan, miben, és miért pont úgy érdemes megtakarítani.

Ebben a bejegyzésben egy olyan befektetési lehetőséget veszünk górcső alá, amiben kifejezetten a gyermek javára, későbbi boldogulására teszünk félre, ráadásul a 42.500,- forintos induló tőkét INGYEN kapja!

Ez a Start-értékpapírszámla és Babakötvény együttes konstrukciója.

A legfontosabb tudnivalók:

  • INGYEN PÉNZ, mert az állam 42.500,- Ft életkezdési támogatást ad minden 2005. december 31. után született gyereknek. Hogy ez megfelelően kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni, amin Babakötvényben gyarapodik a gyereknek félretett pénz;
  • a Babakötvény garantálja a megtakarított pénz értékállóságát, mert a teljes futamidő alatt az infláció + 3%-kal kamatozik;
  • magas, jelenleg 5,4% kamatot biztosít. (ez az érték az előző év 2,4%-os inflációja és a 3%-os garantált kamatprémium összegéből jön ki);
  • államilag támogatott, mert max. évi 6.000,- Ft-ot a Kincstár minden évben pluszba jóváír a gyerek számláján;
  • pozitív változás történt a felhasználhatóságában: futamidő lejárta után BÁRMIRE felhasználható

A Start-értékpapírszámla végre egy normális konstrukció. Megnyitod, utalsz rá amennyit épp tudsz, amikor épp tudsz. Akár egyszer egy évben, akár kéthavonta, akár egy havi állandó átutalási megbízással és akkor nincs vele gond. A számlának nincs költsége, nincs kötelező minimum éves befizetés, nincs vele teendő.  Az éves állami támogatást automatikusan ráteszik, ha pénz érkezik a számlára a családtól, azt is automatikusan Babakötvénybe fektetik. A befektetés biztonságos állampapírban van, a kamat magas: minden évben garantáltan infláció+3%.

Jól fog jönni ez a pénz, ha majd nagykorú lesz a gyerek. Nincs megkötés, a kötvény futamidő végén adó- és illetékmentesen felvehető, bármire felhasználhatja. Ha még nem akarja elkölteni, egy másik állampapírba befektetheti.

Készítettünk egy táblázatot, amiben jól látható, hogy a Start-értékpapírszámlát mindenképp érdemes megnyitni. Ha nulla forintot tudunk befizetni, akkor is Babakötvényben kamatozik az az „ingyen pénz”, és háromszor annyi lesz a gyerek nagykorúvá válásakor, mint nyitáskor. Már havi ezer forint esetén is félmillió forint lesz belőle.

Számítások szerint, minden évben 3 százalék inflációt feltételezve, havi 5.000,- forint befizetésével 18 éven keresztül, kb. 2,3 millió forint takarítható meg Babakötvény befektetéssel, ami fedezhet pl. jó pár évnyi tandíjat.

Babakötvénnyel elérhető összeg a gyermek 18 éves korára

INGYEN PÉNZ

42 500 Ft

42 500 Ft

42 500Ft

szülői befizetés/hó

0 Ft

1 000 Ft

5 000 Ft

futamidő

19 év

19 év

19 év

feltételezett éves kamat (infláció + kamatprémium)

3+3%

3+3%

3+3%

számlavezetési díj

0 Ft

0 Ft

0 Ft

lejáratkori összeg

128 500 Ft

574 200 Ft

2 339 000 Ft

A Start-értékpapírszámla megnyitásához be kell menni a Magyar Államkincstár egyik ügyfélszolgálatára. Előzetes regisztráció és online időpontfoglalás lehetséges a Kincstár honlapján keresztül, ezáltal az ügyintézés gyorsítható. A számla megnyitásához szükséges dokumentumokat (személyi, adó és lakcímkártya, stb) ne felejtsd otthon!

ITT sok hasznos infót találsz az egész konstrukcióról! 2006. január 1. előtt született gyermek számára is nyitható Start-értékpapírszámla. A részletekről EZEN az oldalon tájékozódhatsz.

(X)