Mint két tojás!

Hogy bírod őket megkülönböztetni? - melyik ikres szülő ne találkozott volna a kérdéssel? A genetikai hasonlóságra még rá is tesz egy lapáttal, ha egyforma a gyerekek ruhácskája, a frizurája, a babájuk, sőt, a háromkerekű kismotorjuk is.

 

Az ikrek, különösen az egypetéjű ikrek elsőre az egységet, az egyformaságot képviselik, pedig két önálló kis személyiségként különböző az ízlésük, a szokásaik, a tulajdonságaik, a képességeik és különböző ütemben fejlődnek.

Az első meglepetés

Hatalmas öröm és nagy izgalom az, amikor az ember gyermeket vár. Amikor ikergyermekek a magzatok, nemcsak a meglepetés, az öröm és izgalom érzése emelkedhet a többszörösére, hanem a teendők és az esetlegesen felmerülő problémák is. Magyarországon normál teherbeesési körülmények között 80 szülésre esik egy ikerterhesség, 6400 szülésre egy hármasiker, 60000 terhességre egy négyes.

Az ikergyermekek fogantatásuk pillanatától fogva számos veszélynek vannak kitéve, mivel maga az ikerterhesség veszélyeztetett állapot. Ikerterhességnél fokozottabb az esélye, hogy bizonyos anyai vagy magzati defektusok kialakuljanak, például gyakoribbak a koraszülések (40 százalékkal gyakoribbak, mint a normál terhességeknél), vagy a fekvési problémák. Az ikerbabák súlya születéskor jóval alacsonyabb egyedüli társaikhoz képest, ezért fejlődésük lassabb ütemű lehet világra jöttük után is, mint egyedül lévő társaiké.

Együtt – külön utakon

A szülők „rossz” szokása, hogy gyermekeiket a kortárs gyermekekhez hasonlítják, összevetik fejlődésüket. Nincs ez másként az ikres szülőknél sem, sőt az ikerpárokat folyamatosan egymáshoz is hasonlítják. Hiszen az anyaméhben átélt közös fejlődés, olyan csodálatos összeköttetést eredményez, amit ma is sokan kutatnak. Lenyűgöző a kapocs köztük, a nagyon erős összetartozásuk, amit az együttes fejlődés, végig egymás mellett ugyanannak a megélése eredményez. Talán meglepő, de az ikrek párhuzamos növekedése ellenére sem általánosítható az azonos fejlődésmenet. Természetesen bizonyos fejlődési szakaszokba egyszerre érhetnek el, de ez nem törvényszerű. Normál esetben az egypetéjű ikrek közel egy időben, míg kétpetéjű társaik akár hónapokban mérhető különbséggel érik el ugyanazt a fejlődési szintet. Vagy például a kislányok kezdeti fejlődése is gyorsabb, mint fiú társaiké. Általában az ikerpárok „B” tagjára, vagyis a másodikként kibújt babára jellemzőbb a lemaradás. Az eltérő fejlődés kb. 1-1,5 éves korukra válhat feltűnővé: az egyik gyermek például a nagymozgásokban, míg a másik gyermek a nyelvi képességeiben lesz ügyesebb. Az ikrek 80 százaléka fejlesztés és megfelelő szülői odafigyelés hatására négyéves korára behozza a lemaradásokat.

A szakember szemével

Fontos kiemelnünk, hogy minden gyermeknek más-más a fejlődési üteme, ez az ikrekre is ugyanúgy vonatkozik. Jóllehet, a szülők szeretik ikergyermekeik „egyformaságát” kiemelni, mi inkább hasonlóságról beszélünk. Fontos szempont, hogy két individuumról van szó ikrek esetében és ennek megfelelően kell őket kezelni. Azokban az esetekben, amikor jelentős lemaradás tapasztalható az egyik, vagy mindkét gyermeknél, feltétlenül neonatológushoz (újszülöttekkel foglalkozó szakember) kell fordulni, hogy megbizonyosodhassunk róla, van-e probléma, és milyen lehetőségek vannak a fejlesztésre. Nálunk, a Babó Fejlesztőközpontban nagy hangsúlyt fektetünk az ikrek megfelelő fejlesztésére. Különféle terápiás és fejlesztő lehetőséget kínálunk a gyermekeknek, hogy tünetspecifikusan, célzottan kaphassák meg a számukra legmegfelelőbb lehetőségeket.  Rendelkezésünkre állnak a korai fejlesztéshez, Ayres, Bobath, Sindelar és Alapozó terápiához, konduktív pedagógiához szükséges eszközök, melyekkel nagy sikereket érünk el az általunk kidolgozott fejlesztő foglalkozásokon, amelyeket kifejezetten ikrek számára terveztünk meg. A szülők válláról is megpróbáljuk levenni a terhet, így számos iker-kedvezményt biztosítunk foglalkozásaink, bérleteink árából.

A BABÓ Fejlesztőközpont szakemberei állnak rendelkezésetekre, és szívesen válaszolnak felmerülő kérdéseitekre. http://www.babofejleszto.hu/kapcsolat/

Nagy Réka, a Babó Fejlesztőközpont pedagógiai vezetője

A poszt megjelenését a Babó Fejlesztőközpont támogatta.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?