gyereknevelés takarítás házimunka

A házimunkával már szinte újszülött korban együtt él a gyerekünk, látja, hallja, hogy a szülei mindennapjainak része a rend fenntartása, a főzés, a mosás, a porszívózás. Szóval a baba figyel.  Általában aztán a totyogók már örömmel kapcsolódnak is be, az utánzás jegyében az óriási partvissal verik le az összes kerámiánkat, vagy öntenek mosolyogva egy vödör vizet a parkettára, felmosás címszóval. Amikor azonban elmúlik a kiskonyha, a játékseprű és a műanyag barkácskészlet varázsa, és a dolog „élesben mehetne”, akkorra korukból kifolyólag már elég nehéz meggyőzni a gyerekeket arról, hogy rendszeresen segítsenek a házimunkában és az otthon körüli teendőkben. Ez az ellenállás feszültséghez vezethet, ha sikerül is a dolog, egy nagy kényszerré válik mindkét oldalról, sok nyűgös pillanatot okozva.

A szidás, szapulás, büntetés és kioktatás helyett inkább bátorítsuk a gyerekeket, tanítsuk meg nekik, hogy tudnak aktívan és balesetmentesen segíteni a házimunkában.

Rengeteg előnye van annak, ha a szülő ebben a kérdésben kitartó, hiszen mint oly sok más esetben, itt is az a cél, hogy a mostani szeleburdi, „nemakarom” gyerekünk egy segítő, odafigyelő és „rendes” felnőtt legyen, aki majd ugyanezt a mintát adja tovább.

Soroljuk az előnyeit?

A házimunka megtanítja a gyerekeket arra, hogy felelősségteljesek és önállóak legyenek. Ahogy utat mutatunk nekik azzal kapcsolatban, hogyan végezzenek el egyszerű otthoni feladatokat, olyan készségeket adunk nekik, amelyeket egész életükben használni fognak. Ráadásul ezzel azt is üzenjük a gyermekeinknek, hogy bízunk bennük, számítunk rájuk és kihangsúlyozzuk, hogy egy család a szereteten és az együttélésen kívül (vagy belül?) egymás mindennapi gyakorlati támogatásáról is szól.   

A rendszeresen segítő gyermek a szülőnek külön jó érzés, mert megszűnik a rajta lévő folyamatos nyomás: nem kell egyedül megbirkóznia minden feladattal. A gyerek pedig belelát abba, hogy nem is olyan könnyű szülőnek lenni, legjobb anyának és legjobb apának úgy, hogy közben rend is legyen a családi környezetben. Azzal, hogy megkérjük a gyerekeket, hogy járuljanak hozzá a házimunkához és a takarításhoz, enyhíthetjük saját mindennapi stresszfaktorainkat is, máris kiegyensúlyozottabban viselkedünk a gyerekekkel is. Vagyis több mint win-win helyzet. Ez maga a tökély!

A konyha

Kétségkívül a konyha a legizgalmasabb hely, ahol segíteni lehet a felnőtteknek. A kisebb gyerekek számára készíthetünk rajzos kártyákat, amiket főzés közben együtt tanulmányozva megbeszélhetjük, milyen hozzávaló szükséges éppen az adott fogáshoz. Ha a főzés már gyerekjáték, jöhet a mosogatás tudománya, ami akár hisszük, akár nem, összetett figyelmet igényel.

Saját szoba, saját rend?

A szobája rendben tartása minden gyereknek ismerős feladat, még a leginkább következetlen szülők is megpróbálják egyszer-kétszer rábírni csemetéjüket arra, hogy legalább a saját helyét tartsa rendben. Több-kevesebb sikerrel. Pedig ez egy remek kiindulópont. A szobájában érzi leginkább a saját bőrén a gyerkőc, ha kupi van, nem talál meg dolgokat, átesik egy halom szennyes ruhán, ellepi a por a kedvenc tárgyait. Itt érdemes kezdeni a rendszeres feladatokat. Valahogy ki kell bírnunk az első tárgyalások ideje alatt, hogy nem lépünk közbe és nem segítjük ki egy rendrakással. Eljön majd az a pillanat, hogy ő sem bírja tovább a káoszt. Könnyíthetjük a feladat súlyát számára, ha nem egy általános „csinálj rendet” kérést fogalmazunk meg, hanem kicsit konkretizáljuk számára, mit is várunk el tőle. Így talán kevésbé tűnik majd neki nagy falatnak a feladat.

Házimunka táblázat

Egy nyomtatható házimunka-táblázat tökéletes szervezési eszköz otthonra, a házimunkákat „feladat”, „felelős” és „terület” szerint kategorizálva, így a gyerekek nem fogják elfelejteni, hogy milyen házimunkát kértünk tőlük. Nincs kibúvó és sokkal kézzelfoghatóbb, hogy milyen sok munkát végeztek el a lurkók, nekik is jólesik majd kipipálgatni a kész feladatokat. Az egész család leülhet együtt és meghatározhatják előre, kinek mi lesz a feladata az adott héten. Ezek kerülnek a táblázatba, így születik egy követhető és demokratikus alapokon született egyezség, amelynek mindenki eleget tehet.

Felmosás egy ezresért

Sok családban szokás a jutalmazás, akár annak a pénzbeli formája is. Érdemes ezzel óvatosan bánni, hiszen a tárgybeli vagy pénzbeli jutalom rendszere csak felfelé vezet, nem lehet egyre kisebb ajándékokat adni, illetve ahogy nő a gyerkőc, egyenes arányban nőnek majd az elvárt ajándékok, vagy a pénzmennyiség is. Egy nagykamasz nyilván nem lesz elégedett, ha pusztán egy tetkós rágót kap a porszívózásért.

A direkt jutalmazás helyett jó ötlet a közösen végzett munkát közösen is megünnepelni, mondjuk egy sütizéssel, fagyizással, közös élménnyel.

A lényeg az, hogy ha ezt az egész feladatkört lazán közelítjük meg, nem támasztunk irreális elvárásokat sem a gyerekekkel, sem magunkkal szemben, akkor könnyebben boldogulunk vele, mint hinnénk, ami hosszú távon is fenntartható, mindenki számára tervezhető és békés megoldást jelent.

Akác