A terhesség alatt a tested és a hangulatod folyamatosan változik, valószínűleg erősen befolyásolja a szexuális életedet is. Egyes nők kiválóan érzik magukat a bőrükben, élvezik, hogy mellük megnőtt, bőrük ragyog, és ha a hasuk sem nő gigászira hamar, valószínűleg vonzóbbnak érzik magukat, mint valaha! Ha viszont a kismama hónapjai gyötrő rosszullétekkel telnek, fáradt és puffadt, valószínűleg a libidója mélyrepülésben van. Akár az első, szerencsés csoportba, akár a második, szenvedőbe vagy sorolható, szinte garantált, hogy szexuális életed nem a régi.

Sokan nagyon élvezik a szexet a terhesség alatt, mert:

  • Az egyik első jele a terhességnek a kismamák többségénél, hogy a mellük megnő. Ha eddig egész életükben kicsi melleik voltak, ezek a teltebb keblek szinte ünneplésre adnak alkalmat! Ezzel egyidőben a vérkeringés intenzívebb lesz, a bőr kipirul és rózsássá válik, a haj dús lesz és fénylő, és ettől sok kismama egyenesen ellenállhatatlanná szépül.
  • A hormonszintek ingadozása mindenféle érdekes kívánósságot okoz, van, aki fagyira vágyik, van, aki kovászos uborkára, és bizony az sem ritka, ha a kismama szexuális étvágya nő meg jócskán! Ezek a változások és kívánósságok viszont nem állandóak, hanem napról napra, sőt akár óráról órára változhatnak.
  • Végre nem kell odafigyelni a szexre. Akár a fogamzásgátlásra kellett koncentrálnod hosszú éveken át, akár a fogamzás jött össze nehezen számotokra, ezek a problémák most már nem érintenek. A szex sokkal élvezetesebb, amikor az embernek nem kell figyelnie sem az időzítésre, sem a védekezésre!

Sokan egyáltalán nem élvezik a szexet a terhesség alatt, mert:

  • Mindenük túlérzékeny. A női test nagy változásokon megy át a terhesség alatt, és főleg az első és a harmadik trimeszter alatt minden mozdulat vagy érintés kényelmetlen és nemkívánatos lehet.
  • Fáradtak és rosszul vannak. Ha hányingered van, a szex a legutolsó dolog, amire képesnek tartod magad, hiszen úgy érzed, hogy a túlélésért küzdesz. Ha még fáradt is vagy, az egész tényleg hónapokra felejtős!
  • A súlygyarapodás sokakat elijeszt. Egyes nők a mérleg kijelzőjén olvasható számhoz viszonyítják vonzóságukat, és bizony nem egyszerű elfogadni, amikor a mutató elkezd megállíthatatlanul felfelé kúszni, és testük is egyre terebélyesebb.

Hacsak nem áll fenn súlyosabb komplikáció a terhességgel (mint placenta praevia, vagy veszélyeztetett ikerterhesség), semmi ok aggodalomra, hogy a szex rossz lenne a babának. Még az is lehet, hogy a kismama kisebb összehúzódásokat érez a szex alatt vagy után, de ezzel sincsen semmi baj. Hacsak nincsen más, súlyosbító körülmény, ezek az összehúzódások nem vezetnek a méhszáj tágulásához vagy szüléshez.

Viszont ha a szex alatt egy kismama bármiféle fájdalmat érez vagy vérzést tapasztal, ezt mindenképpen beszélje meg orvosával!

Neked hogyan változott meg a szexuális életed a terhesség alatt?

M.

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.