A Szoptatás Világhetén kértük FB-oldalunk olvasóit, válaszoljanak pár kérdésre a szoptatással kapcsolatban, főleg azokat kérdeztük, akinek friss az élménye, esetleg várandósak. Az eredmények összefoglalása.

A számok nagy meglepetést nem hoztak: kizárólagos szoptatás tekintetében hajlamosak vagyunk betartani az ajánlásokat (vagy megkísérelni a betartásukat), a legtöbb probléma átmenetinek és megoldhatónak bizonyult, de „mellékhatásként” sokan küzdenek hátfájással, hajhullással, és annak megy a legzökkenőmentesebben, ahol a baba is partner.

Összesen 372-en veselkedtek neki a kitöltésnek – illetve kettőjüknek sikerült az összes kérdés kihagyása, kivéve a végén a nyereményjátékra való jelentkezést. A demográfiai adatok a magyar átlagot messze felülmúlják: 234-en írták, hogy az „aktuális” gyerek többedik baba. Meglepő módon egy éven felüli (egyke vagy legfiatalabb) gyerekkel rendelkezők töltötték a legtöbben a kérdőívet (135 fő),  őket követték 81-en a 7-12 hónapos gyerekek szülei, van 57 várandós kismama, 57 piciség (1-3 hónapos) anyja, a többiek 4-6 hónapos babát nevelnek.

Ha lehet, féléves korig anyatejet adnánk és adunk

És hogyan tesszük ezt? A túlnyomó többség (a válaszadók mintegy 88 százaléka) az általános védőnői ajánlásokat követve nagyjából féléves korig adna kizárólag anyatejet (vagy ad, ha módja van rá), mindössze négyen jelezték, hogy csak a legelső hónap telik-telne a kizárólag anyatej jegyében, 12-en adnának-adnak anyatejet az első 3 hónapban, 24-en pedig már az első percektől kezdve számolnak vagy számoltak a tápszerrel.

 

Volt némi fennakadás, de azok megoldhatóak – ezt láttuk és ezt látjuk

Akár a környezetre-családra kérdeztünk, akár a saját tapasztalatokra, a többség szerint ha vannak is "szoptatós" gondok, azok általában átmenetiek és megoldhatóak. 128-an írták, hogy környezetükben vagy saját családjukban (anyjuknál, nagymamánál…) felmerültek ugyan gondok, de ezek nem jelentettek komoly, megoldhatatlan nehézséget.

Saját esetükben 182-en vélték megoldhatónak a felmerülő kisebb-nagyobb problémákat, amelyeket nem soroltak az „igazán komoly” gondok közé.  Ezeken vagy úrrá lettek segítséggel vagy önálllóan, vagy nem foglalkoztak vele különösebben „úgyis elmúlik” felkiáltással – egy későbbi kérdésre adott válaszok elsöprő többsége legalábbis azt sejtette, sokan az időre bízták a megoldást.  Akinek nincs még közvetlen szoptatási élménye, azok közül csak négyen aggódnak, míg tizenketten magabiztosan jelezték: úgy vélem, minden rendben lesz.

Komoly gondot családban, környezetben 128-an tapasztaltak, míg saját esetben csak 51-en.

Mellgyulladás,szopási sztrájk,sebes mellbimbó a leggyakoribb

A problémák közt vezet mellgyulladás és a fájdalmas csomók (209-en írták első helyre)– erről tudnak a legtöbben, akár hallomás-olvasás, akár saját fájdalmas tapasztalatuk alapján. De többen számolnak be fájdalmas, sebes mellbimbókról is, 26-an látták a legnagyobb problémának, hogy nem elég a tej, 14 baba pedig szopási sztrájkkal nehezítette anyja életét. 

Akadnak egyéb problémák is. „Harap” – írta be tömören az egyik válaszadónk, a másik a rossz szopási technika illetve az elégtelen vagy elmaradt tájékoztatás, meg nem kapott segítség számlájára írta a problémákat. Nem jártak jól a koraszülöttek vagy az ajakhasadékkal született, rögtön műtétre-korrekcióra szoruló babák anyái sem: akár az anyának, akár a babának volt azonnali komplikációja, szinte mindig alaposan megsínylette a szoptatás. Még jó, hogy 66 válaszadó azt írta, semmiféle gonddal nem járt számára a szoptatási időszak eddig.

Szoptatási tanácsokat főleg a profiktól várunk

Elsősorban a védőnő és a kórház csecsemős nővérei jelentik a biztos támaszt a szoptatás elején (131 válaszoló elsődleges forrása), de mintha szép lassan nőne a „haggyálbékén” hozzáállást képviselők tábora is (101 olvasó). Utóbbiak önállóan, főleg neten tájékozódnak. Jól szerepeltek a szoptatási tanácsadók is: 75-en írták, hogy leginkább ők voltak hasznosak. Nem támaszkodunk ugyanakkor se barátnőink és kortársaink (26 válaszadó) vagy édesanyánk, idősebb nőrokonunk (37) tanácsaira túl sokan. Nem kérjük vagy nem kapjuk ilyen irányból a segítséget?

 

Hullik a hajunk, fogyunk, hízunk, fáj a hátunk? Sebaj, majd elmúlik

Hajhullás- írták első helyen szám szerint százhatvanan, amikor arról kérdeztünk, volt-e olyan probléma, ami a szoptatást KÖZVETLENÜL ugyan nem befolyásolta, de mégis kellemetlen és  a szoptatáshoz kötődő probléma volt. A hátfájás, gerincprobléma is gyakori: összesen 53-an tettek róla említést, több mint negyvenen az első helyen. 

A többiek közül 116 szerencsés válaszadó semmiféle problémát nem tapasztalt, a maradék fogromlással, fogyással vagy hízással küszködött (16-an fogytak és 35-en híztak, de fura módon volt aki fogyott és hízott is szoptatás alatt- erre varrjunk gombot)  volt akinek libidógyilkosnak bizonyult ez az időszak, vagy idegeskedés, hangulatingadozás szerepelt a „negatív mellékhatások” közt. De volt még térdfájás (???) és fáradékonyság is, megemlíteném azt a válaszadót is, aki leginkább párkapcsolata romlását szenvedte meg.

 

És mit tettünk ezek ellen? „Semmit, majd elmúlik”-  idézték nagyanyáink bölcsességét a mai vélhetően huszon-harmincas nők tömegei (szám szerint 181-en), amin én meglepődtem, az az volt, hogy nagyon sokan 1 éven felüli legifjabbat terelgetnek – ugye ez nem azt jelenti, hogy már 1 éve várják, hogy elmúljon magától a fránya hátfájás, hízás vagy hajhullás….?

Volt olyan is, aki könnyedén „semmi problémám nem volt” felkiáltással intézte el az előző kérdéseket, majd ugyanúgy beírta a „majd elmúlik” választ a következőre….amin ismét elgondolkodtunk kicsit. A hátfájósok azért többen kipróbálták a masszázst, a mozgást, vettek szoptatós párnát, hízás vagy fogyás ellen jópáran étrendet váltottak vagy gyógynövényekkel és vitaminokkal igyekeztek jobb helyzetet elérni, a fogfájósok természetesen a fogorvost keresték fel, de 63-an csüggedten megállapították: „kerestem én a fránya megoldást, de nem találtam”.

Inni, inni, inni – inkább azt, amit amúgy is innánk

Pont elég!- jelezte 254 olvasó a tej mennyiségét illetően. Csak 28-an örülhetnek feleslegnek is (vagy küszködhetnek a túltermeléssel, kinek hogy), 17-en (főleg a nagyobb gyerekek anyái) pótolnak rendszeresen, és csak néhányan írták, hogy alig csurran-cseppen. A tejszaporító praktikák leggyakoribbja az „ismertség” szintjén a rengeteg ivás (121-en), de a legtöbben (164-en) a fejés+sok folyadék kombinációjára esküsznek. Vannak páran, akik szerint a gyakori mellre helyezésnél, igény szerinti szoptatásnál nincs jobb, és persze néhányan szednek ilyen-olyan kapszulát, gyógynövény-kombinációt, esetleg homeopátiás szert is.

 

Mit iszunk?

Vizet, leginkább, a gyakorlatban is a rengeteg folyadék fogyasztása (121) és  a fejés és a sok ivás kombinációja (74) vált be a többségnél, már azt a rengeteg kismamát leszámítva (135) akinek semmiféle különleges praktika nem kellett a megfelelő tejtermeléshez. A „speciális” italok terén fej-fej mellett végzett az (alkoholmentes) sör (11) és a szoptatós tea (13) mint elsődleges forrás, hárman a mellre tevésre esküsznek, tucatnyian egyszerűen kihagyták a kérdést, és csak egyvalaki jelezte, hogy mást szeretne, mint amit eddig már kipróbált.

A kérdőívet kitöltők közül az e-mail címüket is megadók között 3 doboz Lactoflow növényi összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítő készítményt sorsolunk ki, a nyerteseket hamarosan értesítjük. A termék jelenleg még újdonságnak számít, de rengetegen jelezték, szívesen kipróbálnák (a kitöltők majd egyharmada).  Az alkoholmentes sörnél vagy a szoptatós teák többségénél kevésbé karakteres ízű, többféle folyadékban feloldható készítmény sikeres próba után lehet, számos kismamánál leváltja a rántott levest.

 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?