Különös idők jártak. A félelem légköre ült a társadalmon. Senki se lehetett biztos a másikban. A szabályokat menet közben írták át, képtelenséggé vált hozzájuk alkalmazkodni. De nem is volt érdemes, mert mindenki sorsát a sajátosan szerveződő államhoz, mindenekfelett annak vezetőjéhez való lojalitás szabta meg.

Persze gyakran az sem volt elég - akire nem volt többé szükség, attól könnyedén megszabadultak. Mindent átszőtt a korrupció.Az emberek jelentős része kétségkívül lelkesedett a hatalomért, amit mások érthetetlennek találtak, hiszen végső soron mindenki szenvedett az értelmetlen, pazarló, gyakran embertelen intézkedésektől.

Az oktatásban is új szelek fújtak. Az iskola elvesztette önállóságát. Tanárok, akik nem fújták a központi nótát, az utcára kerültek. A hozzáértés másodlagos szempont lett.
Az iskola nyakára egy olyan nőt ültettek, aki megkezdte az oktatás átalakítását. A nő alapvetően megvetette a tudást és utálta a gyerekeket. A kreativitás gyanús lett, az önállóság nemkívánatos. Az ideális diák nem kérdezett, csak bemagolta az egyentankönyvben szereplő betűhalmot. Használhatatlan ismereteket kezdtek tanítani elavult pedagógiai módszerekkel, az egyéni kezdeményezéseket letörték.

Néhány felnőtt elszigetelt kísérletet tett az ellenállásra, de ezek a sejtek erőtlenek voltak. A diákok egy csoportja ezért maga akarta a kezébe venni a sorsát. Szervezkedni kezdtek, gyűléseket tartottak. Persze akadt olyan hallgató, aki sietett bemószerolni őket a hatalomnál - ők megtalálták a helyüket a rendszerben. A nőt végül eltávolították, és más beosztásba került - de ezzel semmi sem változott.

Hogy mi történt még, bárki elolvashatja J. K. Rowling Harry Potter és a Főnix Rendje című regényében.

Brumibaby

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?