A baba féléves koráig ajánlott a kizárólagos szoptatás, ezt követően azonban javasolt megkezdeni a hozzátáplálást. Mivel, hogyan, mire érdemes figyelni az új ízek bevezetésekor? Ihász Katalin, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet dietetikusa osztotta meg tanácsait a Bezzeganya olvasóival.

Féléves korig anyatej!
 

Féléves korig jó, ha kizárólag anyatejet fogyaszt a baba, de ekkor mindenképp kezdjünk el hozzátáplálni. Ez nem azt jelenti, hogy a szoptatást be kell fejezni, hanem azt, hogy elkezdhetjük az új ízek bevezetését.

Hozzátáplálási táblázatok
 

Az elsőgyerekes anyukák el szoktak bizonytalanodni, és megijednek például, hogy már hat hónapos a baba és most kellene adni a glutént, de még nem adták, vagy hogy még csak öt és háromnegyed hónapos a kicsi, és akkor nem merik bevezetni. Ennyire nem kellene mereven ragaszkodni a táblázatokhoz, az csak iránymutató, hogy mit mikor érdemes kínálni a gyermeknek.

Az első állomás: a gyümölcslevek
 

A hozzátáplálást gyümölcslevekkel érdemes kezdeni. De nem a boltival, hanem amit otthon az anyuka saját maga présel. Kezdhetjük például a meggylével. Kiskanállal csepegtessünk néhány cseppet a baba szájára, hogy a gyermek barátkozzon egy kicsit az új ízzel. A következő lehet például az almalé. Amikor a gyümölcsleveket már szívesen fogyasztja a baba, egy-két hét után, akkor folytathatjuk a hozzátáplálást pépek formájában. Arra figyeljünk, az eleinte a pép állaga legyen inkább folyósabb, kis darabok semmiképp ne legyenek benne, javasolja a dieteikus.

Gyümölcs - zöldségpépek
 

Az első gyümölcs lehet például a meggy, ha épp szezonja van, vagy alma. A citrusfélék ráérnek, ne az hozzátáplálás elején vezessük be ezeket a gyümölcsöket. Az eper még később kerüljön az étrendbe, mert az aprómagvas gyümölcsök allergizálhatnak, és feldolgozni is sokkal nehezebb. A levét viszont meg lehet próbálni adni a babának. A zöldségek közül a krumpli, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya javasolt az első időszakban– és ezeket vegyíteni is lehet.

Vegyítsünk!
 

Ha egy új élelmiszert vezetünk be, érdemes társítani olyannal, amit már elfogadott a kisgyermek, például ha az almát szereti, akkor próbáljunk meg az almához egy kis répát tenni, így nagyobb eséllyel fogadja el a baba az új ízt. Később akár többféle zöldség-gyümölcs is vegyíthető.

Egyszerre egy új ízt vezessünk be!
 

A hozzátáplálás során fontos, hogy egyszerre egyféle új élelmiszert adjunk a gyermeknek. Az új élelmiszer bevezetése után figyeljük, hogy a babán jelentkezik-e tünet, például bőrpír, kiütés, esetleg hasmenés. Ha esetleg a baba érzékeny valamelyik élelmiszerre, így könnyen megállapítható, hogy melyik élelmiszer bevezetése után jelentkeztek a tünetek. Ha a gyermeknek nincs semmilyen tünete az adott élelmiszer után, két-három nap elteltével megkínálhatjuk a következő fajta étellel, mondja Ihász Katalin dietetikus.

Húsok
 

A zöldségeket a hús bevezetése követi. (Nem kell végigpróbálni az összes zöldséget a hús bevezetése előtt.) A csirkehús gyakran allergizálhat, mert a tojásallergiával keresztreagál. Bevezetés szempontjából a legjobb a nyúlhús, mert se nem szárnyas, se nem vörös hús. A csirkével is lehet próbálkozni, mert az esetek többségében nem okoz reakciót a gyermeknél, de figyelni kell, mert ritkán ugyan, de előfordulhat érzékenység. A halakat később érdemes bevezetni.

Ne cukrozzunk mindent!
 

Az anyatej édes ízű, a tápszereket is édesre készítik, hogy a kisbaba elfogadja. A savanykás meggylébe például lehet egy icipici cukrot tenni, hogy a baba megigya, de először mindig cukor nélkül próbáljuk meg kínálni, hogy ne az édes íz domináljon az étrendjében. Nem jó, ha minden gyümölcsöt és főzeléket megcukrozunk, mert a baba könnyen hozzászokik az édes ízhez.

Eleinte jó, ha natúr ízeket adunk, tehát semmilyen fűszert ne tegyünk a baba ételébe. Idővel, 8-9 hónapos kortól már el lehet kezdeni az ízesítést: zöldfűszerekkel (bazsalikom, majoranna, kapor, amelyiknek enyhe íze van – semmiképp se legyen nyálkahártya-izgató). Féléves kortól az baba ételeit liszttel sűríthetjük – itt is érdemes figyelni, hogy a gluténra hogy reagál a gyermek, van-e érzékenysége rá, tanácsolja a dietetikus.

Fő a fokozatosság!
 

A hozzátáplálás lényege, hogy a kisbaba még soha nem evett az adott élelmiszerekből, és fontos, hogy ne terheljük meg az emésztőrendszerét egyből sokféle, számára idegen dologgal.

Tünde

További posztok a hozzátáplálásról:

A csecsemők helyes táplálása csökkenti az allergiát

Négy hónaposan őrjöng a rendes kajáért

Felmérés a hozzátáplálásról: már nem mumus a tápszer

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>