könyvajánló könyv betegség

Nemcsak elsőgyermekes szülőknek lehet hasznos ez a könyv, hanem mindenkinek, aki gyermekekkel kerül kapcsolatba, legyen az szülő, nagyszülő, nagynéni vagy bébiszitter. A Baj van? című könyv újszerű módon közelíti meg a tüneteken keresztül a gyermekbetegségek témakörét. Azaz nem az egyes betegségek ABC sorrendbeli leírásai szerepelnek a kiadványban, hanem a gyermeken tapasztalt tünetek alapján kereshetőek ki a betegségek, az ezzel kapcsolatos információk, iránymutatások, teendők.

A szerző, dr. Kovács Tibor ma is praktizáló gyermekgyógyász, aki saját eseteiből merítve, két évtizedes tapasztalat alapján írta meg a könyvet. A szerző hangsúlyozza, hogy a könyv célja nem az, hogy a szülő diagnosztizáljon az orvos helyett, hanem hogy fel tudja mérni, és meg tudja ítélni gyermeke állapotát, hogy el tudja dönteni, hogy szükséges-e az azonnali, vagy a későbbi orvosi ellátás.

A könyv első részében, a „Babakönyvben” általános információk találhatóak a babavárástól a csecsemőkor végéig. Így például hogy mit érdemes megvenni/előkészíteni az újszülött gondozásához, hogyan ápoljuk és tápláljuk a babát (szoptatási technikákkal), a tanácsok az altatással kapcsolatban is segítséget nyújtanak. Megtudhatjuk, hogy mikor és mit tud(hat) a baba az első két évében (fejlődés, mozgás, beszéd, stb.).

A második, jóval terjedelmesebb részben a panaszok, tünetek, ennek lehetséges okai és a szükséges teendők olvashatóak. A betegségek leírásánál egy színskála segít abban, hogy szülőként is megítélhessük: az adott betegség milyen sürgősséggel igényel orvosi segítséget. A zöld szín azt jelenti, nem igényel orvosi ellátást, a citromsárga szín esetében a következő orvosi viziten jelezni kell a problémát, a narancssárga színnél néhány napon belül meg kell mutatni a gyermeket az orvosnak, a világospiros azt jelzi, a legközelebbi rendelésen meg kell jelenni, a vérpiros pedig sürgős, azonnali orvosi ellátást igénylő állapotot jelent.

Az egyes panasztípusokat külön fejezetekben részletezi Kovács doktor, amelyekben újabb alfejezetekbe csoportosulnak a betegségek a tünetek alapján. A főbb fejezetek például a láz, a fájdalmak, a hányás, a széklettel kapcsolatos dolgok, a vizeletürítés rendellenességei, a légúti tünetek, a mozgászavarok, bőrelváltozások, az evés-ivás rendellenességei, a szemészeti problémák, a magatartászavarok, beszéd- és hallászavarok, a serdülés zavarai, a különböző sérülések és a mérgezések, stb.

A betegségek neveinél, a fent említett sürgősségi meghatározó színskála mellett, mindent hármas egységben magyaráz a szerző: a tüneteket, az okokat és a szülői teendőket részletezi (egyes esetekben még egy megjegyzés kategóriával egészíti ki a meghatározásokat, főként a kórlefolyásra utalva).

A legfontosabb (szerintem) a könyv végén található Mérgezések fejezet, mely SOS helyzetekben nagyon jól jön (ha a gyerek mérgező anyagot nyel, az mindenképp vészhelyzet, amitől sok szülő pánikol. Én is hívtam már fel kétségbeesve a gyerekkórház mérgezési osztályát, amikor a kétéves megkóstolta az elöl felejtett illóolajat.).  A könyvben egy helyen található minden információ a mérgezések fajtáiról, a sürgős teendőkről (például, hogy mikor hánytassuk a gyermeket és mikor tilos, mikor adjunk aktív szenet neki, és mikor nem szabad).

Ami pedig emberivé és szerethetővé teszi a könyvet, azok a személyes minitörténetek, amelyeket egyes betegségek közé szőve lehet olvasni: ezek mind személyes tapasztalatok, melyek a főorvos praktizálása során történtek.

Ez a könyv tehát segítséget nyújt abban, hogy a szülő (vagy aki a gyermekkel van) a tapasztalt tünetek alapján meg tudja állapítani, hogy orvoshoz kell-e vinni a gyermeket, ha igen, mikor, és milyen teendői vannak addig is, amíg a kis beteget szakember látja el, illetve hogyan tudja segíteni gyermek gyógyulását.

Dr. Kovács Tibor: Baj van?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?