Az elsődleges szempont az, hogy az anyának a lehetőségekhez képest a lehető legtöbbet kell aludnia. A kisbabának az a legjobb, ha az anyukája minél kipihentebb. Mert lehet ugyan, hogy egy önfeláldozó és fáradtságtól félholt anyu rettentően jól mutat egy “Íme a tökéletes anya” című fotón, de a hétköznap huszonnégy órájában türelmetlenebb, többet hibázik, kevésbé terhelhető, könnyebben esik kétségbe.

Sleeping Newbornphoto © 2009 Adam Selwood | more info (via: Wylio)

 

Tehát meg kell tippelned, hogyan lesz neked a legjobb. Aztán a baba születése után változtatnod kell tudni, mert lehet, hogy másképp jó, mint azt előre gondoltad.

Nehéz ugyan elhinni, de nincs kizárólagosan üdvözítő megoldás ebben a témában sem. Találni fogsz könyveket pro és kontra: kezdve attól, hogy mivel úgyis mellen van a gyerek napi huszonnégy órában, nyilván egy ágyban alszik veled – egészen odáig, hogy hibát követsz el, ha nem altatod az első perctől a saját szobájában.

Vegyük sorba a lehetőségeket.

Közös családi ágy. Előnye, hogy a szoptatáshoz nem kell felkelned. Jó érzés a kis szuszogó, meleg, élő emberpalántát simogatni, ölelgetni. Hátránya, hogy hazavághatja a szexuális életet. (Vagy fejleszti a kreativitást a témában.) Észnél kell lenni vele párkapcsolati szempontból, mert a férfi érezheti “kitúrtnak” magát a baba születése miatt – a közös alvás pedig rátehet egy lapáttal. Némileg veszélyesnek is számít a babára az együttalvás, mert előfordulhat, hogy valaki ráfekszik; ezért nem ajánlható olyan anyának, akit idegesít ez az eshetőség.

Kiságy a szülői ágy mellett. Biztosan nem fogsz ráfeküdni a babára. Szoptatáshoz könnyű kivadászni. Nem képez a gyerek jelképes vagy tényleges akadályt az anyja és az apja között. Van, akit még így is zavar a gyerek a szexben, mert úgymond túl közel van. Másnak pedig az a gondja, hogy így már nem olyan könnyű simogatni.

Kiságy a szülők szobájában. Etetéskor ki kell kászálódnod az ágyból, de nem kell túl messzire menned. Nem kell aggódnod, hogy vajon meghallod-e, ha sír.  Azt már nem fogod hallani, hogy szuszog-e. Tudsz olvasni az ágyadban, nem zavarja a babát a fény.

Kiságy másik szobában. A saját szobádban azt csinálsz, amit akarsz: zajt, fényt, mozgást. Jó érzés lehet, hogy megőrizheted a szabadságod egy részét. Éjjeli etetéskor azonban át kell téblábolnod a másik szobába. Ha nagyon kimerült vagy, előfordulhat, hogy jó sokat kell sírnia a babának, mire felébreszt téged. A baba közelsége nem zavar, viszont lehet, hogy pont amiatt nem tudsz rendesen aludni, hogy aggódsz, mi van vele.

Negyedik gyermekemmel sikerült ötvöznöm két szélsőséges módszert: körülbelül hajnali 1-ig a testvéreivel alszik tőlem távol a másik szobában, akkor felébred enni, ezért magam mellé veszem és reggelig nagycsaládiágyazik, jó sokszor és sokáig cicin lógva. Azért tartom ezt fontosnak leírni, hogy lásd: nem kötelező az ideológia csapdájába esni. Legyél rugalmas, és merj magadra hallgatni, amikor a babádról és magadról döntesz.

 

AMK