A szeptemberi iskolakezdés miatt jelentősen megnő a forgalom az óvodák és iskolák környékén. A nyári időszakhoz képest több gyermeket láthatunk az utakon a reggeli és a délutáni órákban - azt már mi tesszük hozzá, hogy sokszor jobban sietnek, figyelmetlenebbek, nehéz táskákat cipelnek, és a ködös-esős időben talán rosszabbul is látnak, rosszabbul láthatóak.

A legtöbb gyermekből - korukból adódóan - még hiányzik az a képesség és tudás, ami az utakon váratlanul kialakuló helyzetek kezeléséhez szükséges. Kevésbé figyelmesek, mint a felnőttek, viszont sokkal energikusabbak és gyakran sokkal meggondolatlanabbak is.

Az ORFK Balesetmegelőzési Osztálya és a DPD Hungary fel kívánta hívni a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, ezért szeptemberben egész hónapban a baleset-megelőzés mellett kampányolt - szeptember lassan végetér, a téma meg marad aktuális.

Összefoglalva: itt megosztjuk az a tőlük kapott nyolc hasznos tippet, melyek betartásával jelentősen tudjuk növeli gyermekeink biztonságát az iskolák (vagy akár óvodák) környékén.

Berzai Zsolt rendőr alezredes a Balesetmegelőzési Osztály vezetője a szülőknek javasol egyszerű baleset-megelőzési tippeket (amit a szerk. dőlt betűs, első körben komolytalannak tűnő kiegészítéseivel közlünk. Nem olyan komolytalanok azok se...)

  1. Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy soha ne lépjenek le az útra anélkül, hogy körülnéztek volna, jön-e jármű. (és az istenért, NE, ne, ne használjon fülbe dugott zenét az utcán, minden  hónapban látványos tragédiákat okoz...)
  2. Az is nagyon fontos, hogy mindig használják a zebrát. Sajnos sok felnőtt sem veszi komolyan azt a szabályt, hogy a zebra a gyalogos átkelőhely, így a gyerekek rengeteg rossz példát látnak. (Az autósok meg felejtsék el végre a régi viccet, hogy gyalogosból kétféle van, zebrán is: a fürge meg a lapos...Ne siettessenek, ne dudáljanak,és főleg álljanak meg, lassítsanak a zebránál! Mindig...)
  3. A zebrán történő átkelés előtt mindig győződjenek meg róla, hogy nem jön autó. A zebrán soha ne menjenek át, ha piros a jelzés, akkor sem, ha nem jön semmi.
  4. Legyen a gyerekeken láthatóságot segítő ruhadarab vagy kiegészítő: fényvisszaverő csík a táskán, kulcstartó vagy matrica. De az is sokat segít, ha színes, feltűnő színű ruházatba öltöztetjük őket.
  5. Ha a gyermek rollerrel, vagy biciklivel közlekedik, mindig tegyünk rá lámpát, prizmát vagy fényvisszaverő matricát, illetve ajánlott bukósisak használata is. (És vannak utak, ahol nem igazán biztosítható a kerékpáros, rolleres biztonsága, ahol szűk a sáv, teherautó és busz is jár, és nincs hova lemenekülni előlük. Lehet, nem hangzik jól, de ezeket az útvonalakat inkább kerülni érdemes. )

A DPD futárai egész nap járják az utakat, így nekik is rengeteg tapasztalatuk van azzal kapcsolatban, hogy autósként mire kell figyelni az iskolák környékén, ők a következő hasznos tippekkel egészítették ki a listát:

  1. ​​A gyermekek sokkal alacsonyabbak, mint a felnőttek, így az úton közlekedő autósok nehezebben látják meg őket. Iskolák környékén mindig sokkal figyelmesebben és lassabban ajánlott közlekedni. (Mi meg ha lehet, vegyünk nekik fényvisszaverő csíkkal ellátott kabátot, mellényt, táskát, ahogy fent elhangzott...)
  2. Az egyik legveszélyesebb dolog az utakon, ha takarásból, például egy álló jármű (busz a megállóban, tipikus...) mögül az autó elé lép valaki. A takarásból való kiszaladásra az iskolák környékén a legnagyobb az esély. A gyerekeknek naponta el kell mondani, hogy nem szabad az úton szaladni. (És biciklivel, elektromos rollerrel se nehéz sajnos elcsapni bárkit. Figyeljünk egymásra...)
  3. Mindig használjunk hangjelzést tolatáskor, illetve az őszi időjárás miatt megfelelően felkészített, kivilágított járművekkel, az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk. (Vakmacska megfigyelése szerint mostanában a Leharcolt Teherhordó Fehér Furgon hajlamos leginkább vaddisznó módjára sietni a városban. Biztos sürgős dolga van, de ha balesetet okoz, akkor fog csak igazán elkésni.)

"Ha ezeket a tippeket betartjuk, felelős magatartást tanúsítunk az utakon, és kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek biztonságára, nemcsak a balesetek száma csökken, de példát is mutatunk a felnövekvő generáció számára." - figyelmeztetnek a rendőrök meg a futárok, nyilván az itt közöltek a legtöbb szülő számára ismerősek, mégse árt néha átismételni őket.