Tünde étkezés reggeli

A gyerekek felénél elmaradhat a reggeli, de ha mégsem, akkor többségük párizsis vajas zsemlét kap, derül ki egy korábbi kutatásból.

Mi most a Bezzeganya olvasóinak tapasztalataira vagyunk kíváncsiak mi kerül leggyakrabban az asztalra reggel, előfordul-e, hogy kimarad a reggeli, és ha igen, milyen hatással van a gyerekekre?

Mióta nyári szünet van, jobban oda kell figyelnem a gyerekek etetésére, és nem ülhetek le csak úgy a laptopom elé egy tejeskávéval. Ha mégis így teszek, a lányaim hisztisek lesznek, ami veszélyezteti a békés együttélést, szóval jobban járok, ha készítek valami reggelit nekik. A legkényelmesebb, ha teljes értékű gabonával készült gabonapelyhet keverek joghurtba vagy tejbe, mézet csorgatok rá, esetleg rádobok egy kis friss gyümölcsöt, és így tálalom nekik. Én csak állok a konyhaajtóban a bögre tejeskávémmal, és nézem, ahogy ropogtatják a pelyheket. Hétvégente, amikor együtt van a család, mindenki a reggelizőasztal körül ül, ilyenkor egyéb ételek: péksütemények, felvágottak, zöldségek is kerülnek az asztalra.

Több olyan gyerek is van az ismeretségi körömben, akik utálnak reggelizni. Az anyukák többféle étellel próbálkoznak: turmixokat készítenek, müzlit kínálnak tejjel, joghurtot natúr kukoricapehellyel, de van, hogy csak délelőtt 10 óra körül sikerül a gyereket megetetni. Egy neveléspszichológus szerint elég, ha a gyerek négy-öt evőkanál joghurtot, egy kis tálka gabonapelyhet, vagy három-négy falat vajaskenyeret eszik, a lényeg, hogy mindenképp kerüljön valami a gyomrába reggel.

A környezetemben az óvoda- és iskolaidőben az otthoni reggeli nem tölt be olyan fontos szerepet, viszont a hétvégéken bőséges reggeli köré ül a család. Hétköznapokon sokan adnak egy-egy pohár tejet vagy kakaót indulás előtt, hétvégén ezt gabonapehely, péksütemény vagy vajas kenyér követi. Megkérdezett ismerőseim közül gyümölcsöt senki nem ad a gyereknek reggel.

Ha kimarad a reggeli, sokan tapasztalnak hozzám hasonlóan hisztit, nyűgösséget, de kézremegést, és koncentrációcsökkenést is megfigyeltek. Ti mit vesztek észre a gyerekeiteken, ha nem kerül a gyomrába reggel semmi?

Tünde