A lázcsillapítás témája általában megosztja az anyukákat: van, aki azonnal pánikszerű csillapításba kezd, amint a lázmérő higanyszála átlépi a 37 fokot, és van, aki 39 fokos láznál is úgy reagál, mint Pató Pál úr.

A védőnőt kérdeztük: mi a hivatalos álláspont, mi a teendő, ha a gyermek lázas?

Mi a láz?

1871-ben Wunderlich meghatározta a „normális” testhőmérsékletet, ami 37,0 °C (36,2-37,5) és javaslata szerint a 38, 0 °C már „gyanús”. A testhőmérséklet napszakonként változhat: a reggeli és esti testhőmérséklet között 0,5 fok is lehet az eltérés, de a testmozgás, sírás is emelheti a hőmérsékletet. Fontos tudni azt is, hogy a hónaljban mért értéknél 0,5 Celsius fokkal magasabb a fülben, szájban, végbélben mért hőmérséklet.

Mit jelez a láz?

A láz, vagy az emelkedett maghőmérséklet egy reális jelzője annak, hogy valami „elromlott”. A láz nem betegség, hanem tünet: a test válaszreakciója pl. a kórokozókkal szemben. A láz a test öngyógyító folyamatának része, de nem szabad elfelejteni, hogy a tartósan magas láz megterheli a szervezetet, ezért az elhúzódó és a magas lázat csillapítani kell, és a lázgörcs lehetőségéről se feledkezzünk meg.

Mi a lázgörcs?

Ha a gyerek láza hirtelen szökik fel 39-40 fokosra, lázgörcs alakulhat ki. Ez a veszélyes állapot a 6 hónapos és 6 éves korú gyerekek legalább 3 százalékánál jelentkezik leggyakrabban egy alkalommal. A lázgörcs alatt a gyermek általában elveszti az eszméletét, teste megfeszül vagy elernyed, izmai rángatózni kezdenek, szeme fennakad, szájából nyál folyik. Ez az állapot általában néhány perc alatt megszűnik, de mindenképp orvosi vizsgálat szükséges, melyet sok esetben kórházi felvétel, megfigyelés, kivizsgálás követ. A lázgörcs alatt a gyermeket fektessük oldalra, védjük a sérülésektől, ruháit lazítsuk meg, és figyeljük a gyermek légzését és színét. A görcs következtében előfordulhat ugyanis légzéskimaradás, a gyermek elszürkülhet, elsápadhat. Ha már volt a gyermeknek lázgörcse, minden hurutos betegségnél, lázas megbetegedés esetén gyakran mérjük a lázát, és időben gondoskodjunk a csillapításról: priznic (hűtőborogatás), majd kúp adása javasolt.

Mikor kell csillapítani a lázat?

Alapvetően 38 fokos hőmérséklettől kell elkezdeni a lázat csillapítani. Ha 39 foknál kisebb, elegendő a gyógyszeres csillapítás, 39 foknál magasabb értéknél javasolt, lehet a hűtést is megkezdeni.

Hogyan lehet csillapítani a lázat?

Gyógyszer nélkül

Ezeket a módszereket csak akkor és úgy alkalmazzuk, hogy azokkal kellemetlen élményeket ne okozzunk a gyermeknek.

Gyógyszer nélkül hűtőborogatást alkalmazhatunk (a kis beteg teljes testét csavarjuk langyos vízzel átnedvesített textilpelenkába vagy törülközőbe, és ha átmelegedett a textil, 2-3 alkalommal cseréljük le). A másik gyógyszermentes megoldás a hűtőfürdő: a gyermeket a testhőmérsékletének megfelelő hőmérsékletű vízbe ültessük úgy, hogy mellkastól lefelé ellepje a víz. Fokozatosan hűtsük le a vizet 28-31 Celsius fokosra, majd a gyerek 8-10 percig maradjon a vízben.

Ne folytassuk a hűtőfürdőt, ha a testhőmérséklet már 38 fokra lecsökkent!

Gyógyszerrel

Ma már többféle hatóanyagú lázcsillapítót lehet kapni. Fontos arra figyelni, hogy egy hatóanyag többféle névvel kerül forgalomba, így mindig nézzük meg, hogy az adott gyógyszer milyen hatóanyagot tartalmaz. Ugyanabból a hatóanyagú gyógyszerből leghamarabb 6 óra múlva adhatunk a gyereknek. Ha a láz gyorsan visszatér, 3 óra elteltével egy másik hatóanyagú lázcsillapítót kaphat a gyerek. Érdemes a gyermekorvos véleményét kikérni az adagolásról.

Lázas gyermeknél nagyon fontos a folyadékpótlás. Nem nagy gond, ha 1-2 napig nem eszik, de folyadékot mindenképp fogyasszon!

Gyógyszerformák

A legkisebbeknek kúp formájában adhatók a lázcsillapítók. A szirupokat általában 3 hónapos kortól lehet adni. Kisiskolás kortól pedig már a tablettás (esetleg széttört formában) gyógyszerezés is bevethető.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Egy hónaposnál fiatalabb csecsemők láza esetén azonnal forduljunk orvoshoz. Idősebb korban, ha a láz csillapítható, a gyerek jól van, nem szükséges azonnali orvosi vizsgálat. Ha a gyereknek a láz mellett egyéb tünete (erős köhögés, nehézlégzés, hányás, hasmenés, stb.) vannak, vagy ha a láz több, mint 3 napja tart, mindenképpen orvoshoz kell vinni.

Érdemes az orvos, vagy az ügyelet számát olyan helyre feljegyezni, ahol még a legstresszesebb pillanatban is megtaláljuk (pl. hűtőajtó).

Sokan panaszkodnak, hogy a hűtőfürdőt nem bírja a gyerek (meg a felnőtt sem nézni őt). Vakmacska az alábbi ötletet javasolja az ilyen esetekre: „Ha a gyerek az istennek se akar hűtőfürdőzni (mert mondjuk a hideg víztől fél, nem tudva, hogy  „lázmeleg” vízzel kell kezdeni, majd várni, míg a víz szép lassan, némi hidegvizes rásegítéssel kihűl),  próbálkozhatunk a szokásos úszójátékok (csattogó fóka, tekerős teknős megvan?) mellett a kádfestőkészlettel. A vízzel simán lemosható, káros anyagot nem tartalmazó festék agyszerű kis tégelyekben van, ami elég sűrű ahhoz, hogy a gyerek, esetleg felnőtt segítségével mázoljon tengeri állatokat, napocskát, egyebeket a kád falára meg a csempére egy sima ecsettel. Amíg kifesti a delfint meg a hajót, észrevétlenül lehűl a víz körülötte és elfelejt nyávogni is közben. Nagyobb a hatás, ha a „sima” fürdésnél ritkán vesszük elő, és a meglepetés erejével hat. Sokszor segített már.”

Tünde