nőgyógyász rákszűrés

Másfél éve nem voltam nőgyógyászati szűrésen. Gondoltam, épp ideje elmenni. Mint tudjuk, már az időpontkérés sem egyszerű, és nem azonnali időpontot adnak. De nem adtam fel. Megvolt az időpont, hurrá! 

Az idő pontra oda is mentem, kis várakozás után behívtak. 

A doktor úr mondta, hogy vetkőzzek le, mert megnézi a melleimet. Gondoltam, de jó, ilyet régen csinált nekem nőgyógyász pedig, ugye hozzátartozik a vizsgálathoz.

Majd felülről felöltöztem, és felfeküdtem a vizsgálóágyra. Kacsával feltárt, majd bekukucskált, végül jött a vaginális ultrhang. Azt mondta, minden rendben. Megkérdeztem:

„Kenetet nem vesz?”

Azt mondta, nem kell.  Az ujjal történő vizsgákat nem a kedvencem, de az is lemaradt. Öltözhetek... Ekkor megint rákérdeztem:

„Citológia?” 

Azt mondta, mindent rendben talált, így nem kell.

Én 49 éves vagyok. Igaz nincs méhem és egy petefészkem, ezeket egy ikerszülés közben „vesztettem el”. De volt rossz citológiám még húszévesen. Erre fel is hívtam a figyelmét, és arra is, hogy hormonpótlást szedek a rettentő klimaxos tüneteim miatt.

Megbeszéltük, hogy rendszeresen ellenőriztetem a melleimet, és kábé ennyi. 

Három gyereket nevelek egyedül, így úgy voltam vele, hogy egy sima rákszűrésért miért fizetnék? De most úgy tűnik, ezért kell... De akkor miért fizetünk tébét?

Nem voltam rest, felhívtam egy másik rendelőt, megkérdeztem, hogy így normális-e. Azt mondták: nem, mindenképpen „jár” a kenetlevétel a szűréssel.

Ezzel az információval bejelentkeztem oda is. Remélem ellátnak rendesen. Ha nem, marad tényleg a magánorvos. 

De kérdezem: ez hogy lehet? Azért nem vagyok még 99 éves, hogy mindegy lenne. Jó, jó, nincs sok női szervem, de vannak maradékok, amik még működnek. És szeretném ha nem lenne bajuk.

G.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?