A heti programajánló keretében Rosa Rugosa utánanézett, Magyarországon hol, mennyiért lehet síelni, és az adott sípálya milyen korosztálynak való.

Outdoor Academy of Sweden - Downhill skiing - photo © 2007 VisitSweden | more info (via: Wylio)

Íme, a hazai sípályák adatai, elérhetőségei nemcsak síelni tudó felnőtteknek, hanem a sportot elsajátítani kívánó gyerekeknek is.

Azt mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy nem vagyok egy nagy síelő, sőt, mondhatnám még kicsi sem. Korcsolyázni szeretek és valamennyire tudok is, de a síelés az valahogy kimaradt a felnőtt életemből. Gyerekkoromban a szülővárosomban volt rá lehetőség, nálunk Csákányoson működött egy nagyon jó kis pálya a Vértesben, de pár éve eltűntek a felvonók oszlopai is végleg a terepről.  Mondjuk világéletemben jobban szerettem szánkózni. Ez nálunk azt jelentette,  hogy ha kellőképp havas volt a táj, akkor felmentünk a Turulhoz (igen, ez Tatabánya), elhúztuk a szánkót a Kilátóig, aztán ott felültünk, és ha ügyesek voltunk, akkor az erdei úton a Kilátótól egészen a János forrásig tudtunk száguldani jó lendülettel hegyen le és fel, majd újra le. Ez azért volt pár kilométer. De most térjünk vissza a síeléshez. Már évek óta Pakson laktunk, amikor tudomást szereztem róla, hogy a házunktól légvonalban vagy 2 km-re van egy sípálya. Na ne. Először röhögtem, mint a fakutya: itt? Hol? Amikor a legnagyobb bánatom az volt, hogy nincs egy rendes hegy még a környéken se. Hát jó, hegy az nincs, de dombok, no meg löszfal az annál inkább. Tehát egy igazán havas és kissé hideg vasárnap láttam meg a Paks – Dunakömlődön létesült pályát. Tudom, feketeöves bajnokok jól szórakoznak a pálya méretein, de ha valaki nem olimpiai csúcskísérletet akar itt végrehajtani, hanem mondjuk a kisgyerekét szeretné megtanítani, vagy ne adj Isten ő maga csúszkálna egy kicsit, arra nagyon is megfelel. Az én gyerekeim itt tanultak síelni, barátokkal, ovistársakkal, azóta is szép emlék nekik. Ez adta az ötletet, hogy ha valaki nem szeretne feltétlenül családostól, nagy pereputtyal külföldre utazni, hanem mondjuk a hétvége egy napját szánja csak erre, akkor – ha van hó – itthon is van rá lehetőség és elég sok eldugott pálya van az országban. Ezeken senki nem azt nézi általában, hogy milyen menő a felszerelésed, szóval nem kell a legújabb téli divatban páváznod.

Észak-Magyarországon található pályák: Salgótarján – Szilváskő, (pálya hossza 500 m, a bérlet egy napra 2000, fél napra 1200 Ft), Tokaj – Kopasz hegy (600 m hosszú pálya, bérlet 1000 és 500 Ft/10 felvonás). Sátoraljaúlyhelyen van az ország legnagyobb műanyag borítású pályája, itt az év 365 napján lehet síelni (a napijegy 300, 2200 és 1000 Ft, komplett felszerelés 2500 forintért kölcsönözhető). Miután a pálya a Zempléni Kalandpark része, aki nem akar síelni, az is találhat magának elfoglaltságot.

Nyugat-Magyarországon Kőszegen található az ország egyetlen síugró pályája, itt egy szakosztály is működik, 2006-ban már versenyt is rendeztek.  Sopron Dalos-hegyen a sífelvonó használata ingyenes! A közelben található a Vasfüggöny sífutópálya is. Győr közelében Nyúlon, illetve Pázmándfalun találunk sípályát, a Szombathelyen lévő pálya liftje a rongálások miatt már évek óta nem üzemel.

Dél-Magyarországon az általam is jól ismert Dunakömlődön, valamint Pécs – Misina tetőn van pálya, ez utóbbit csak a helyi klub tagjai használhatják, az éves tagsági díj 24000 forint.

A Pilisben Dobogókőn alapítványt hoztak létre, hogy a pályájukat megfelelően tudják ápolni és fejleszteni, a teljes síelhető pályahossz 1650 méter, a szintkülönbség 178 méter (az ország egyik legmeredekebb pályája). A 10 menetes bérlet 3000 forint (+ 5 menet ajándék), a napijegy 3500, a gyerekjegy 2500 Ft hét közben, hétvégénként pár száz forinttal drágább. A honlapjuk üdítően naprakész, folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket.

Dorogon, az Iskola u. 1 sz. alatti Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán működik egy műanyag sípálya, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt elsajátíthatják a sízés alapjait. Visegrád – Nagyvillám sípályán összesen 7 felvonó működik, van bébi pálya is, snowboard park, egy 150 méter hosszú hófánk pálya és kölcsönző is várja a látogatókat.

A Mátra ugye igazi síparadicsom lehetne a hazai viszonyok között, Galyatetőn van egy közel 1 km hosszú és 200 méteres szintkülönbségű pálya, sajnos a felvonó pár éve nem üzemel és várhatóan idén sem fog.  Kékestetőről, az ország legmagasabb pontjáról indul a hazai leghosszabb, 1800 méter hosszúságú pálya. Mátraszentimre, az ország legmagasabban fekvő falva mellett található sípálya sajnos nem üzemel, de a tőle 2 km-re lévő Mátraszentistváni síparkban egy igazi családi síterepet fedezhetünk fel hóágyúkkal, síóvodával, hócsúszdaparkkal.  Mátraszentlászló két párhuzamos, 500 és 700 méteres pályával várja a látogatókat, a pályákat a sarudi általános iskola tantestülete tartja karban társadalmi munkában. Ők építtették a síházat sítáboroztatás céljából. Kedvező áron kínálnak iskolai sítáborokat az ország más intézményei számára is.

A Bükkben Bánkúton találhatunk 6 különböző nehézségi fokú (kék, piros, fekete) pályát egy helyen, sífutásra is van lehetőség és itt is működik kölcsönző. Bükkszentkereszten két 300 méter hosszú pálya vár ránk.  Szilvásváradon a Szalajka-völgy elején, a lovarda mellett található a sípálya egy, 300 méteres, bővítésre váró pályával, de működik itt egy 620 méteres egycsöves, téli-nyári bobpálya is.

A Börzsönyben a Nagy Hideg-hegyen 4 pályán síelhetünk és egyen snowboardozhatunk. Szokolyán a sípályát ma már inkább a szánkósok használják, Zebegényről itt olvashattok.

A Bakonyban is találunk pár egész jó állapotban lévő pályát, Először jöjjön Eplény, ahol 4,3 km pályahossz, néhol 30 fokos lejtés, 35 hóágyú, síliftek, síóvoda, oktatás, kölcsönző szaküzlet, szerviz, Holle Anyó kocsmája és még nagyon sok minden vár a sízőkre. Tegnap (7-én) üzemeltek. Ajkán egy 500 méteres kék pálya várja az érdeklődőket, a felvonó sajnos nem üzemel, a villanymotort ugyanis ellopták. Bodajk Fehérvár és Mór között található, 400 méteres pályája kiváló gyerekeknek, sajnos a műanyag borítást már felszedték, de a felvonója üzemel. Pápától 10 km-re fekszik Döbrönte (itt egy szép vár is látható), pályája 500 méter, inkább kezdőknek ajánlott, a felvonót jelenleg a pápai Acsády Ignác Szki. üzemelteti szombaton és vasárnap 8.30-16.30 óráig. A felnőtt bérlet fél napra 400 forint, a diákoknak ugyanez 250 forintba kerül. Lehetőség van egyszeri útra érvényes jegy vásárlására is 50 forintért. Csoportos igény esetén hétköznap is elindítják a felvonót. Végül nézzük Súr 300 méteres pályáját, ez szintén leginkább kisgyerekeseknek ajánlott, a pályán világítás is van és a felvonó is üzemel, az egész napos bérlet 1500 forint, a sípálya mellett szánkópálya is üzemel.

A fent említett pályákról a megjelölt oldalakon kívül naprakész információt és bővebb leírást, valamint fotókat is találhattok itt.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom azoknak is, akik még sosem próbálták, ha ők nem is, talán a gyerekek kedvet kapnak ehhez a sporthoz.

RR