Az e heti ajánlót rögtön egy jövő heti programmal kezdem, aki érdeklődne, az ne maradjon le róla.

Nem minden liba barátságos

Az ADHD Magyarország alapítványa szakmai és családi napot szervez november 19-20-án (péntek - szombat) Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Karán (1123 Budapest, Alkotás u. 44.). Rendezvényükre várnak minden olyan szakembert, aki hiperaktivitással, figyelemzavarral élő gyermekekkel és érintett családokkal foglalkozik, várják a családokat, szülőket és mindenkit, akit érdekel a hiperaktivitás. A részvétel regisztrációhoz kötött! A Szakmai nap a péntek, 8-tól 17 óráig lesznek az előadások, pszichológusok, fejlesztőpedagógusok, neurológusok, gyermekpszichiáterek és családterapeuták előadásait hallgathatják az érdeklődők. A belépő 5000 Ft.

Szombaton 10-től 17 óráig a családi nap keretében a kézműves sarokban várja a gyerekeket az ADHD csapat, valamint a Fejlesztőpedagógusok Egyesülete, a Nagycsarnokban lesz Capoeira oktatás, rekreációs foglalkozás, zenetanulás, BHRG gyakorlatok speciális akadálypályán, trambulin, egész nap. A szülőknek módszerek és terápiák bemutatása. A belépő felnőtteknek 1000 Ft, gyerekeknek ingyenes.

Budapesten 19-én nyit a Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren,  A Gerbeaud kávéház kirakata ilyenkor egy különleges ádventi naptárral gazdagodik, ahol 24 kortárs művész alkotásai tárulnak fel nap mint nap. A vásáron csak természetes anyagokból készült kézműves ajándéktárgyakat lehet kapni, melyet zsűri bírál el, minőségüket és eredetüket szigorúan ellenőrzik.

A Hajléktalanokért Közalapítvány november 12-én sajátos módon hívja fel a figyelmet fedél nélkül élők problémájára, és a segítség lehetőségeire. A „Ma ne menj haza” program keretében a szervezők egy jó hangulatú köztéri rendezvényre invitálják mindazokat, akik nem mennek el tétlenül az otthontalanok mellett. A rendezvény helyszíne a Szabó Ervin tér (VIII. kerület), fellép a Zanzibár, Galambos Dorina és zenekara, Mrs. Columbo, valamint az AHA hajléktalanokból álló társulat előadását láthatjuk.

A Papp László Budapest Sportarénában 5. Babamama Expó kerül megrendezésre 2010. november 12-14. között. lehetőség lesz 4D ultrahangvizsgálatra (5000 Ft), mely tartalmazza a felvétel DVD-re írását, valamint egy színes fotót. Hozott pendrive-ra az összes fotót további térítés nélkül kiírják a helyszínen. Babafület is lehet lyukasztatni újszülött kortól, gondolom a babapiercing és a bébitetkó még nem elérhető.

A Petőfi Csarnokban szombaton és vasárnap várja a látogatókat a XVI. Kézműves Kiállítás és Vásár. A kézművesek egész nap bemutatókat tartanak, így nem csak vásárolni lehet, valamint nemcsak késztermékek, hanem alapanyagok is kaphatóak lesznek. Ha viszont nyugodtan szeretnénk szétnézni, akkor a gyerekeket lepasszolhatjuk a térítésmentes játszóházba, mielőtt mindenfélét összevásárolnánk a gyerekszavak súlyától bódultan, amit nem is szerettünk volna.

A HUNGEXPO-n kerül megrendezésre nov. 12-14 között a XX. HÓ-SHOW. Az érdeklődőket 1800 nm-es ingyenes jégpálya, a Szlovák standon mozgó lesiklópálya várja, valamint mindenki kipróbálhatja, mennyire tehetséges a curlingben.

Vasárnap veszi kezdetét az egy héten át tartó Judafest a Gozsdu Udvarban, egész nap gyerek és felnőtt programokkal.

Végül néhány program Márton-nap alkalmából.

De előtte néhány szó a Márton-napról!

Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak, mivel úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát. „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartották. A liba csontjából az időjárásra jósoltak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Az aznapi időből is jósoltak: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” A pásztorok vesszőt adtak e napon ajándékba a gazdáknak, ez volt a Szent Márton vesszeje. Márton vesszeje többágú volt, úgy tartották, ahány ága van, annyit malacozik a disznó. A bősi gazdák a disznóól tetejébe szúrták dögvész ellen. Tavasszal ezzel a vesszővel hajtották ki az állatokat a legelőre. (forrás: Magyar Néprajz)

A Mezőgazdasági Múzeumban Márton-napi mulatság lesz.

A Campona Bevásárlóközpontban Döbrögi uram 6 próbáján akár óriáslibákat és csirkéket is hajthatnak a gyerekek.

A Millenárison is a libáké a főszerep 13-án.

Siófok, Márton-napi Pálinkafesztivál (az ivásra mindig van indok).

Szentendrén a Skanzenban Libator és az új bor várja a látogatókat.

Noszvajon is az új bort ünneplik. http://www.noszvaj.hu/rendezvenyeink-1.php

Ópusztaszeren is a bor és a liba a főszereplő.

Nyíregyházán is evés, ivás és kézműveskedés lesz a hétvégén.

Sopronban ludas játékok és őszi ínyencségek várják a látogatókat.

Jó hétvégét mindenkinek!

RR