Jövő hét végén itt a karácsony, úgy hogy az e heti ajánló – teljesen sablonosan – ennek a jegyében íródik.  Tehát aki még gyorsan szeretne néhány kis díszt készíteni a fára, a lakásba, az talál néhány ötletet a hétvégére.

Dicken's Village at Nightphoto © 2008 Kevin Dooley | more info (via: Wylio)

Budapesten a Vigyázó Sándor Művelődési Házban 18-án 10 órától ÖKO KREATÍV Kézműves foglalkozásra várja a gyerekeket óvodás kortól Ság Annamária képzőművész 10 órától 11.30-ig. A foglalkozáson karácsonyi meglepetéseket készíthetnek a gyerekek, díja anyagköltséggel 800 Ft, testvéreknek 750 Ft/fő. Ugyanitt vasárnap 10 órától Adventi családi vasárnap - táncház és ajándékkészítés várja az érdeklődőket Prekler Katával és a Csobán zenekarral. Ezen a napon a moldvai és gyimesi táncok, mondókák, játékok, szokástanulás mellett a program karácsonyi készülődéssel telik. Lesz agyagozás, csuhéangyal készítés, gyertyamártás a Rákosmenti Népművészeti Klub vezetésével. A belépés díjtalan!

A Marcibányi Téri Művelődési Központban 18-án Motolla játszóház várja a kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik (Anya, Apa és Nagyi is) együtt alkothatnak a kisgyerekek képességeihez igazodva, játékos formában, könnyen elkészíthető tárgyakat. A foglalkozást a kicsik számára ajánlott mesék, versek, mondókák is színesítik. A legkisebbeket játszószőnyeggel és diavetítéssel várják. Ugyanezen a napon 10-től 15 óráig Luca napi kézműves foglalkozás és vásár várja az alkotni vágyókat. A résztvevők egyszerűen megvalósítható meglepetéseket, ajándékokat, ünnepi díszeket, lakásdekorációt készíthetnek. A vásáron iparművészek és kézművesek egyedi ajándéktárgyai, jó hangulat, zene, ízek és illatok várják a látogatókat. 19-én „Kőketánc „ várja az 1-7 éves korú gyerekeket 10 órától.

Az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban 18-án 10 órától a kicsiket babajátszó, ugrálóvár, falfirka, a nagyobbakat társasjátékok és karácsonyi kézműves foglalkozás várja, valamint tipegő torna Tombi Judittal.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban is az ünnepi készülődés jegyében zajlanak a hétvégi programok.  Mindkét napon várják a gyerekeket gyékény és csuhé karácsonyi díszek készítésével, gyertyamártással, mézeskalácssütéssel, karácsonyi képeslapkészítéssel, szütyő- és pénztárcaszövéssel.

Az Elektrotechnikai Múzeum a belvárosban is ünnepváró programokkal készül. A múzeum oldalán ugyan semmi információt nem találtam a programokról, de ez biztos csak az én bénaságom. Itt papírból hajtogatott kandelábert és világító karácsonyfát is lehet készíteni, beépített ledekkel a dec. 16, 17, és 19-én zajló programokon.

A Millenárison Animekarácsony lesz, maszkbemutatóval, jelmezversennyel, konzolversennyel, valamint kerekasztal beszélgetés képregény- és mangarajzolókkal.

Egerben a Dobó-téren is változatos programok várnak mindenkit, a Mikulás házban játszóház a gyerekeket. A Forrás Ifjúsági Házban 18-án 10 órától mézeskalács-díszítés, karácsonyi kopogtató és asztali dísz élővirágokból, karácsonyi faképkeret, üvegfestés, origami díszek, karácsonyfadíszek gyöngyből, tűzzománc technikával, Teaház, Játékbirodalom, az Öreg fotel meséi, kvízjáték, filmvetítés várja az érdeklődőket, belépő egy saját készítésű karácsonyfadísz és aprósütemény!  Eger és környékén található programokról bővebb információt itt olvashattok.

Patcán a Katica tanyán is karácsonyi díszek készítése, mézeskalács sütés várja a gyerekeket a szokásos bemutató fejés és kenyérsütés mellett.

Debrecenben szombaton 17 órától A Debreceni Filharmonikus Zenekar "Unokák - nagyszülők" sorozatában ad karácsonyi hangversenyt az Arany Bika Szállóban a Bartók teremben 17 órai kezdettel. Vezényel: Medveczky Ádám Közreműködik: Vásáry André.  Műsoron Händel, Bach, Haydn és Mendelssohn klasszikusok.

Ópusztaszeren 17-én 10 órától Magyarok Karácsonya vár mindenkit –gondolom nem csak a magyarokat.

A hétvége bővelkedik zenei eseményekben is. Szombaton ad koncertet a Muzsikás a TEMI-ben, a Fonóban a Vujicsics együttes lép fel,  de szombaton zenél még a Kaláka, az Alma, a Kolompos és a Csík zenekar is, - felsorolás a teljesség igénye nélkül. Bővebb információt itt találtok a koncertekről, valamint a többi felsorolhatatlan mennyiségű zenei rendezvényről.

Otthonülő tanácstalanoknak pedig egy új ingyenes magazint ajánlanék, a 0-14 éves korosztály számára! Sajnos csak a budapestiek részesülhetnek benne, de ha érdekli őket, keressék a KINCS magazint óvodákban, színházakban, művelődési központokban, könyváruházakban és játszóházakban. A magazinról írták: „Süveges Nóra és Gikovszki Sznezsana kisgyermekes anyukák, az ő fejükből pattant ki az ötlet: szükség lenne egy olyan kiadványra, amely összegyűjti a kicsiknek szóló programokat, lehetőségeket, amelyből pillanatok alatt kimazsolázhatjuk a főváros adott napra szóló kínálatát. Így született meg a KINCS, amely sokoldalú gyerekprogram-magazin, amely pelenkás tipegőktől a kiskamaszokig kínál programlehetőségeket.”

Jó szórakozást!

RR