Az e heti programajánlót rögtön egy felnőtteknek szólóval kezdeném, igaz, hogy a gyerekekről szól… Az IBS Színpad és a Tudatos Szülők Iskolája őszi szemeszterében 3-4 hetente hétvégenként kerülnek megrendezésre olyan előadások, melyek a korai gyermek-szülő kapcsolatot, a kezdő szülők megpróbáltatásait és a gyermekáldás várható és előre nem látható problémáit járják körbe, nem kisebb szakemberek segítségével, mint Ranschburg Jenő, Mohás Lívia, Czeizel Endre, Paulinyi Tamás, Tarr Bence László. Az első előadást Ranschburg Jenő tartja október 17-én 19 órától, a helyszín 1021 Budapest, Tárogató u. 2-4., a jegyek ára 2600 forint.  

 

Az Új Buda Center Bevásárlóközpontban rendezik meg 16-17-én a II. ORSZÁGOS MODELL–MAKETT SHOW-t, több mint 4000 négyzetméteren. A modellek és makettek mellett kipróbálható a versenyíjászat, agility pálya, lézerharc, a rengeteg program felsorolását az ujjaim nem bírják, inkább katt ide.  

 

Október 17-én, vasárnap 10 órától A Vasúttörténeti Parkban Közlekedési nap lesz gyerekeknek. Rövid KRESZ-oktatás után a kicsik kisautókat vezethetnek, de lesz biciklis ügyességi verseny és számos, a közlekedéssel kapcsolatos játék a gyerekeknek.

 

Emlékeztek még rá? Bár ha végiggondolom, sokan vannak itt, akiknek már nem adatott meg az az élmény, hogy szombat délelőtt, miután véget ért a hangyák harca, fekete-fehérben nézzék az akkor még talán kicsit több hajjal bíró Levente Pétert… Szombaton 11 órától a Komédium Színházban várja a kicsiket és a nosztalgiázó szülőket Móka Miki zsebszínháza.                                               

 

Ha már ennél a színháznál járunk: mindenkinek ajánlom – annak is, aki nem nagy színházba járó, csak szeretné sírva röhögéssel tölteni az egyik estéjét (a nyüsz-nyüsz is belefér) – az ebben a színházban játszott Stílusgyakorlat a 601-től című darabot Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor szereplésével.

 

Felhívnám mindenki figyelmét egy gyerekeknek szóló pályázatra, 80 nap alatt a zöld körül címmel. A lényege, hogy a gyerekek hulladékból készítsék el a Minimax népszerű karaktereit. A művek leadási határideje nov. 22.

 

Akik kedvet éreznek a pályázaton való részvételhez, azoknak ajánlom a Millenáris szombaton 9 órától délután 5-ig tartó programját, ahol az Élelmezési Világnap alkalmából konzervdobozokból építkezhetnek már a legkisebbek is.

 

Ha már itt tartunk, fotózni szerető gyerekeknek ajánlanám az „Ökopixel” pályázatot a környezettudatosság és a természetvédelem jegyében, erre október 31-ig lehet a fotókat beküldeni.

 

A hét végén Egerben lesz az Egri Vár Napja. A csaták megszállottjait várja ólomkatona-készítés Gubányi István vezetésével, valamint a ruhák kedvelőit „Öltsd magadra a középkort!” – középkori jelmezek kölcsönzése a múzeumi sátornál. 12 órától A Civil Csillagok minősítő fesztiválon résztvevő csapatok haditorna-bemutatói láthatók a Gótikus Palota előtt. A programok ingyenesek.

 

Debrecenben még tart az Őszi Fesztivál, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt található program itt.

 

Ugyancsak Debrecenben, A Debreceni Művelődési Központban Fehérbot világnapi előadás lesz. A DMK egyéb helyszínein: Újkerti Közösségi Ház – 14-én csillagászati bemutató; Homokkerti KH – Motolla családi délután 16-án 15 órától, a vendég Pál István, tereskei őspásztor, aki a gyerekeknek mesél, valamint pásztoreszközök, állatok, vesszőkarám készítése lesz, miközben az érdeklődők a pásztorok élő népzenéjét hallgatják. A művelődési ház részletes programja, ami ezen kívül még sok programot tartogat a gyerekeknek, itt lapozható.

 

Szombathelyen egy különleges kiállítás várja nemcsak a gyerekeket, az Agora Kulturális Központban. A Magyar-Japán Baráti Társaság egyedülálló gyermekkimonó-kiállítása a hagyományos japán gyermekviselet mellett megismerteti a látogatókat a japán ünnepekhez kapcsolódó szokásokkal, valamint bemutatja a japán babákat. Szombaton 9 órától „Kézműveskuckó” várja itt a gyerekeket, érdemes a két programot összekapcsolni.

 

Kicsit hazai vizekre evezek és ajánlom figyelmetekbe a Százhalombattai Régészeti Park szezonzáró családi napját október 16-án 10 órától „Ilyen a természetünk…” címmel. Megtekinthető itt az őskori veteményeskert, megismerkedhetünk a festőnövényekkel, lesz búzavetés is, őskori ételkóstoló, valamint kézműveskedés 16 óráig.

 

Mindenkinek jó hétvégét!

 

Rosa Rugosa