Nem tudom, ki hogy van vele, de mi ilyenkor már nem megyünk sehova, talán ha lenne egy mozi a közelben, elküldeném a gyerekeket egy délelőtti matinéra, hogy becsomagolhassam az ajándékokat.  De nálunk ilyenkor valahogy mindenki elvan itthon, hallgatják a kis karácsonyi zenéket, építkeznek, még az udvarra sem akarják az orrukat kidugni. De aki esetleg ilyenkor is lázasan program után kutat, annak álljon itt két budapesti tipp.

Christmas cookiesphoto © 2008 Kristin Ausk | more info (via: Wylio)

Akinek a nagyobb gyerekei annyira be vannak izgulva így az ünnep közeledtével, hogy mindenképp el kell vinni őket valahova, esetleg csak mentesülni szeretnének a házimunka alól, azok menjenek a Planetáriumba 23-án, ahol a betlehemi csillagról láthatnak előadást. 

A Vörösmarty téren még csütörtökön és pénteken délelőtt  is lesz szaloncukor, angyalka és asztaldíszkészítés, 24-én karácsonyfadísz készítés csuhéból, ajándék és angyalka készíthető textilből.

Eljött a karácsony, nem tudom hol mi a szokás, de miután mindenki jól leette az ünnepi ingét az ünnepi asztalnál a teljesen szokványos halászlé, guba, liba, töltött káposzta és társai valamelyikével, no meg túljutottunk az ajándékbontás eufórikus állapotán, családunk a hátralévő napok nagy részét stabil oldalfekvésben tölti, ki a kanapén, ki a babzsákfoteleken, kit hol ér utol a fáradtság. Szóval valószínű nekünk a legnagyobb program az lesz, hogy lesétálunk megnézni, zajlik-e a Duna, aztán konstatáljuk, hogy mennyire elfáradtunk és megkezdődik a „mókus-mókus ki a házból” alapú helykeresés a punnyadáshoz.

Aki mégis úgy érzi, jót tenne evéstől és fekvéstől megfáradt testének egy kis mozgás, annak ajánlok néhány Beigli túrát! A Zöld Sziget Kör szervezésében indul egy 26-án Tatabányáról a Turul emlékműtől (igen, az a nagy madár) 9,30-kor, a táv könnyű, 10 km-es, az útvonala: Turul emlékmű - Kis rét – Halyagos - Öreg-Halyagos - Ferenc ház - Baji Vadászház - Szent Péter kép - Ló Kút – Vértesszőlős. A túra könnyű, kevés emelkedővel és sok friss levegővel várja a résztvevőket. A szervezők tervei szerint, a túrázás alatt a résztvevők elfogyasztják a karácsonyi beiglimaradékokat és a „megmaradt” forralt bort. Persze mindenki megveregetheti a vállát, hogy végre a mozgás is kipipálva és azért valljuk be, a téli erdő gyönyörű. Érdeklődni Oláh Andrásnál a 06-20/596-48-80-as számon lehet.

Siklóson nem beigli, hanem Bejgli túra várja azokat, akik szívesen felkaptatnának 29-én reggel 9-es indulással a Tenkesre. A túráról Mayer Ferencnél lehet érdeklődni a 06-20/532-7084 –es számon.

Aki jobb kondiban van és képes 4-5 km-es sebességnél gyorsabban is haladni –segédeszközök nélkül-, annak irány Óbuda, ott is a Fő tér (Békásmegyeri Polgármesteri Hivatal előtt). A Zöldgömb Sport Klub szervezésében ugyanis 26-án innen indul a XIV. Beigli-futás, melynek mottója: „A szomszéd beiglije mindig zöldebb!”. Ennek megfelelően a nevezési díj 25 dkg beigli (vagy egyéb karácsonyi sütemény), vagy 600- Ft.  A távok a következőképp alakulnak: 2 km (15 év alatt) indulás 11-kor, 4 km (14 év felett) , indulás 11.20-kor, 2 km gyaloglás és botos túra (nordic walking) - 11.20-kor, valamint  ovis futam 300 m, indulás 11.50 – kor. Díjazás: Mindhárom táv 1. - 3. helyezettje (fiú – lány) érmet és ajándékot kap. Útvonal: Fő tér – Laktanya utca – Folyamőr utca – Matróz utca – Harrer Pál utca – Fő tér.

Szintén azoknak, akiknek kissé jobb a kondijuk, ajánlom az Erdőkertesről induló Fóti – Somlyó 30-as túrát 30-án.

A Budavári Labirintus a világ hét föld alatti csodájának egyike. December 26-án délután öttől nyolcig minden gyerek és a gyermeki világ kalandjaiba visszavágyó felnőtt mécsesekkel gyönyörűen kivilágított ünnepi kószáláson vehet részt. Egyébként minden vasárnap 10 és 12 óra között mindenkit vár a Gyereklabirintus, ahol vasárnaponként izgalmas fejtörőkkel és ügyességi játékokkal, valamint egy kis kószálással a labirintusban várják a gyereket.

A Művészetek Palotájában a chordofon hangszerekkel ismerkedhetnek a gyerekek a december 27-én 11 órától.

Gondolom, a legtöbb embernek nem lesz szüksége ajánlott programokra, talán a legtöbben örülnek, ha jól összeállított menetrend alapján végeznek a rokonlátogatással, vagy a rokonok fogadásával.

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek, pihenjetek sokat, hogy az új évet új erővel kezdhessétek!

RR