Erre a hétvégére nem volt könnyű programokat találnom, a legtöbb helyen az 56-os forradalomról szólnak az események, ami gondolom, a gyerekeket cseppet sem érdekli, egy egész napos kimozdulás keretében pláne nem. Legelsőként ajánlanám – mivel csak haza húz a szívem – Tatán a tatai vár, az Öreg-tó és az Esterházy-kastély környezetében zajló Öreg-tavi nagy halászat néven futó programot, ami péntektől vasárnapig tart. A fő attrakció az országban egyedülálló, 400 méteres húzóhálóval történő, az egész napot betöltő látványhalászat. A tómederben felállítanak egy nádból készült halászkunyhót, azt kizárólag e vidék halászai használták. Emellett számos program várja az ide látogatókat a helyszínen, többek között halvásár, halspecialitások, kézművesvásár.

 

Meg kell említenem, hogy Tata nagyon szép, hangulatos kis város, szerintem igazi gyerekparadicsom. Az Öreg-tó partján találunk egy régi vízimalmot is, innen nem messze van a Cseke-tó, itt található az Angolpark, benne minden gyerek kedvence, a klasszicista stílusban épült műrom. Ez a város a helyszíne gyerekkorom egyik kedvenc könyvének, Tatay Sándor Puskák és galambok című művének. A könyv a város leírása szempontjából is nagyon érdekes, ugyan is amíg Tatabányán meg nem nyitották a bányákat, Tatán valóban úton-útfélen vízbe botlott az ember.  Október 24-én a Mega játszóház is Tatára látogat, a helyszín az Eötvös Gimnázium tornaterme (ez is a tópart közelében és a várhoz közel található).

 

Ha már vizek és tavak, érdemes elmenni Tiszafüredre, ahol november végéig tart a Tisza-tavon a látványos madárvonulásra szervezett hajós túra, folyamatosan. A túrákon a régen vízi mentésre használt 8 fős katonai kishajóval kutatják fel azokat a területeket, ahol az éppen útra kelő, illetve a hozzánk most érkező madarak találhatók. A túrák időtartama 1-2, illetve 4-5-6 óra. A helyszínen teljesen elfogadható áron foglalható szállás (2-3000 forint között), egy hetes vendégeskedés esetén egyszeri ingyenes termálfürdő és múzeumi belépő, valamint kedvezményes tavitúra jegy az ajándék.

 

Ráckevén a Művelődési Központban (természetesen helyi sajátosság, hogy a programok közt nem szerepel, de a művház számán lehet érdeklődni) Rényi Krisztina meseillusztrációi és festményei láthatók, a kiállítás hangulatát fokozzák múzeumpedagógiai- és drámapedagógiai foglalkozásokkal; mesemondó családi programokkal és egyéb olyan eseményekkel, melyek felkeltik a gyermekek múzeumok iránti érdeklődését. Érdeklődni a 06/24 519-035-ös telefonszámon lehet.

Nézzük most Eger és környékét, a héten innen sorolok fel több programot.

Ugyanezen a hétvégén Poroszló is a madaraké a főszerep, ekkor lesz a III.Tisza-tavi Madarász és Természetfotós fesztivál. Lesz itt madarászverseny (a jelentkezőké) csónakos megfigyeléssel, vezetett madármegfigyelő és kerékpáros túra, valamint 14 órától a Hortobágy-Halastónál daruvonulás megfigyelő túra.


Eger buszpályaudvaráról indul szombaton reggel 8-kor egy 11 km-es gyalogtúra Bélapátfalva, Szarvaskő-vára érintésével.

 

Szarvaskőn lesz ugyanezen a napon Csipkebogyó Fesztivál az Állomáskerti szabadidőparkban. Csipkelekvár-főzéssel, csipketeával, csipkelekváros kaláccsal, valamint kézműves foglalkozással, lovagoltatással és vásárral, legfőképp pedig nagy szeretettel várják a látogatókat.

Egerben pénteken és vasárnap 11 órától a Harlekin Bábszínházban A bajusz című darabbal várják a gyerekeket, hétfőtől pedig kezdetét veszi a VI. Nemzetközi Kortárs Bábművészeti Fesztivál.

 

Demjénben állítólag II. Káposztás étkek napja lesz, na azt hogy hol, azt nem sikerült kideríteni, de talán a Széchenyi utca 36-ban… na mindegy, Demjént azért csak megemlítem, mert aki egyszer járt itt, az biztosan visszatér. Egerszalókot gondolom, sokan ismerik, vagyunk páran, akiknek még volt alkalma a kissé nomád stílusú medencékben hemperegni, mielőtt a nagy fürdőkomplexumot ott kiépítették és mióta a sódomb is csak messziről látható. Nos, akik a régi hangulatot és az alacsony árú fürdőbelépőt szeretnék visszaidézni, azoknak javaslom hajtsanak túl Szalókon és menjenek az onnan pár kilométerre levő Demjén fürdőjébe. A fürdő szépen és ízlésesen kiépített, inkább a helyiek látogatják, kimondottan otthonos és a mozaikkal burkolt medencék partján – amiben szintén gyógyvíz van, szerintem valami gyereklétrehozós összetételű – simán tárolható a sör, vagy az alkoholmentes ital, miközben a hűvös októberi éjszakában a gőzölgő meleg vízben áztatjuk magunkat. Nagyon hangulatos!

 

Most már kicsit rövidebbre fogom, még néhány érdekesebb programot felsorolok, részletesebb leírás nélkül, csak hogy ne fáradjon annyit a gép előtt a szemetek!

Kőszeg: Orsolya-napi Vásár és Őszi erdő túra

Nagykanizsa: III. Szezonzáró Autóstalálkozó és Hangnyomásverseny

Szigliget: V. Szigligeti Süllőfesztivál

Magyarlukafa: XXVI. Vendel-napi Búcsú

Budapestieknek ajánlom az alábbi oldalakat, ahol kiváló gyerekprogramokra bukkanhatnak, a jövő héten talán ők kerülnek előtérbe… de nem biztos.

 

Jó hétvégét mindenkinek!

 

RR