geocaching kincsvadászat család program

Már korábban is hallottam a geocaching nevű játékról, távolba szakadt ismerőseim posztolgatták a Facebookon, hogy itt meg ott voltak geoládát keresni, de akkor nem érdekelt igazán, nem is néztem jobban utána. De valamikor az ősszel, egy esős napon megtekintett film hatására, a hatéves lányom úgy döntött, régész lesz és kincseket és leleteket fog keresni, természetesen már másnap. A következő napokban egyfolytában nyomokat keresett és rejtjeles térképeket rajzolt, és akkor újra belebotlottam egy geoládás posztba és rákerestem, azóta játszunk.

Mivel elég kezdők vagyunk, ezért most megkísérlem konyhanyelven bemutatni a játékot, hátha más is kedvet kap. A lényeg, hogy GPS (okostelefon, tablet, egyéb kütyü, amin navigáció/internet fut) segítségével ládákat kell megkeresni, melyek szerte a világon vannak elrejtve, Magyarországon több mint 3700 darab. A „láda” általában jól zárható műanyag doboz, nagyobb vitaminos doboz, esetleg befőttesüveg, amiben egy füzet, toll és apró ajándék(ok) találhatók. A ládákat mindig valamilyen szempontból érdekes vagy nevezetes hely közelében rejtik el, a játék egyik célja az adott hely bemutatása, megismertetése.

Mi elég sokat kirándulunk a környékünkön, mégis egy-két láda keresése közben olyan helyeket fedeztünk fel, ahova magunktól nem indultunk volna el, mert nem tartozik a gyakran látogatott turistaútvonalak közé. Illetve megtudtuk, hogy az addigi kedvenc kirándulóhelyeink környékén, illetve a városunkban is sok láda van (megyeszékhelyen lakunk), tehát a megszokott, „menjünk be a városba” séta is új színt kapott. De akár családi utazást (nyaralás, mamához-papához-rokonokhoz) is fel lehet dobni, ha nem csak pisilni meg enni állunk meg, hanem kincset keresni is. A legtöbb láda autóval és tömegközlekedéssel elég jól megközelíthető, a nagyobb városokban, népszerű kirándulóhelyek, nevezetességek közelében biztos van, esetleg több is.

Minden ládához GPS koordináta és leírás is tartozik (ezeket, illetve a geocaching alkalmazást le lehet tölteni a kütyükre, címek az írás alatt). Mivel a GPS általában csak 5-10 méteres körön belül visz, utána a leírásra és az ügyességre kell hagyatkozni, hogy az álcázott (kövekkel, faágakkal, avarral eltakart, odúba, hasadékba rejtett) kincsesládát megtaláljuk.

Kincs alatt persze nem kell nagy dolgokra gondolni, kinderfigura, kulcstartó, matrica, kitűző, pattogós labda, ilyesmiket szoktunk találni. Alapszabály, hogy csak akkor hozhatod el a kincset, ha viszel helyette egy másikat, hogy a következő kincskereső is örülhessen. Én nem lomtalanítok túl gyakran, de gondolom minden gyerekes háztartásban találhatók hasonló mütyürök dobozok, fiókok, zsebek mélyén. Természetesen, amikor felmerül, hogy ezeket oda kéne adni, akkor hirtelen az lesz a legfontosabb tárgy a világon, de nálunk működött a csere. Illetve forognak a leletek, mert lehet, hogy két keresés közt elmúlik az adott tárgy varázsa és legközelebb már az előző heti kincset visszük. Ez nem gond, mert ettől, legalábbis nálunk, nem ment el a lányom kedve. Ebből én azt a következtetést vontam le, hogy maga a megtalált tárgy sokszor másodlagos, a kirándulás, a keresés és az izgalom a lényeg.

Persze számos szép matrica felragasztásra került, és a kulcstartót is megtartotta, de mondjuk fűzött helyette egy karkötőt, szóval bármit ki lehet találni, de olyat illik vinni, aminek te is örülnél, illetve amit egy gyerek kezébe adnál. A tiltott tárgyak (enni-innivaló pl.) listája, meg minden egyéb hasznos infó az alul linkelt honlapon megtalálható.

Mivel a játékot felnőttek is játsszák, „felnőtt” teendők is vannak: regisztrálni kell a geocaching.hu honlapon, és minden megtalálást logolni kell a ládában található jelszó segítségével. Ez azért fontos, hogy a láda elrejtője tudja, hogy a láda rendben van, helyén van, illetve ilyenkor lehet jelezni, ha valami gond van vele, nincs meg, sérült stb.

A regisztrációval elfogadod a játékszabályokat. Dióhéjban: csak akkor viszel, ha hozol is, gondosan visszarejted a ládát és titokban tartod a helyét, nem raksz fel róla képet, videót, logolsz, jelzed, ha gond van, nem rongálsz, nem szemetelsz keresés közben, sőt, ha lehet, összeszeded a szemetet, nem raksz tiltott, illegális tárgyat a ládába. Csak emailcímet és születési dátumot kell megadni, semmilyen adatgyűjtésről, hírlevélről nincs szó.

Ez az írás csak a mezei, lelkes játékos szemszögéből készült, a játék szervezői nyilván sokkal precízebben tudnának fogalmazni, de alul linkelek mindent, amit ők írtak. Azért gondoltam leírni nektek ötletként, mert a mi családi hétvégéinket, sétáinkat feldobta (pláne ilyen szürke télen, amikor a természetben „csak úgy csatangolni”, nem túl izgi). Jobban megismertük a környéket, ha éppen nincs programunk, akkor kinézünk egy nem túl távoli ládát és hajrá. Persze a közeli ládák idővel majd elfogynak, de egyelőre szépen „beosztjuk”. És, bár a másfél éves még nem sokat ért belőle, a nagyobbik lányom, még ebben a nyúlós, ronda időben is szívesen megy egy-egy ilyen sétára, keres, őrködik, miközben mi logolunk és visszarejtünk, és mi a férjemmel is jól szórakozunk. Gyakorlott kirándulóknak is érdekes lehet, persze kütyü kell hozzá, de talán ma már ez sem olyan szokatlan dolog, és akad a családban egy okostelefon vagy egy GPS. Bár állítólag ezek nélkül is lehet próbálkozni, térképes forma és leírás segítségével, de az már nagyon haladó fokozat. Jó keresgélést mindenkinek!

A magyar egyesület honlapja (regisztráció, szabályok, ládák, leírások):

http://www.geocaching.hu/

A keresésről: http://www.geocaching.hu/documents.geo?id=ladakereses

Minden hasznos, faq: http://www.geocaching.hu/documents.geo?id=faq

Kütyük, appok, ilyesmik: http://sylverrat.hu/faq

Eszter

geocaching kincsvadászat család programBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?