programajánló tökfesztivál

Ezen a hétvégén több helyen rendeznek Szent Mihály-napi programokat, tökfesztiválokat és az erdő is muzsikálni fog Gyulán. Hétvégi programajánló.

Szent Mihály-napi Népművészeti Fesztivál a Skanzenben
 

Szent Mihály napja Európa-szerte ismert pásztorünnep. Ezen a napon hajtották be a pásztorok, gulyások, csikósok a legelőről az állatokat a téli szálláshelyre. A Skanzen ünnepén az állattartáshoz, pásztorkodáshoz köthető népi mesterségekkel ismerkedhetnek a látogatók. Vendégül lát a múzeum fafaragó, nemezkészítő, bőrműves, kovács mestereket – a Népművészet Mestereit és Ifjú Mestereit. Pásztoros mesék, ügyességi játékok, kézműveskedés és zenés mesejátékok színesítik az egész napos programot.

17 órától ingyenes gálaműsor veszi kezdetét, ahol a Népművészet Mestere és a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett zenészek, táncosok állnak együtt színpadra. Itt lesz Fekete Antal “Puma”, a Dalinda, a Horsa Banda, a Tükrös zenekar, Kubinyi Júlia, a Fordulj Kispej Lovam táncegyüttes és még sokan mások. Felcsendülnek moldvai és roma dallamok, felvidéki énekek, de láthatunk gyimesi, szatmári és Küküllő menti táncokat is. Ezen az estén művészek és tanítványaik együtt zenélnek és táncolnak.

További infók>>>

Gyulán muzsikál az erdő
 

Zenés családi rendezvény a Körösök völgyében

2018-ban is lesz Gyulán „Muzsikál az erdő” rendezvény a Körösök völgyében. A 15 éve a Mátrában szerveződő „Muzsikál az erdő” rendezvények immár hat éve juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét a zene, a művészetek és az erdők közös erejével az ország különböző régióiba országos rendezvénnyé válva. A „Muzsikál az erdő” látogatói a hagyományos szervezési elveknek megfelelő programon vehetnek részt a Fekete - Körös partján is. A Príma Díjas rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény- és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskolák a fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét, és nem mellesleg lélekben lecsendesülve felkészülnek az erdei koncert befogadására.

Szüreti felvonulás és Mihály-napi forgatag Szilvásváradon
 

Szüreti felvonulás és Mihály-napi forgatag lesz 2018. szeptember 29-én Szilvásváradon. A rendezvényen kézműves vásár, koncertek, néptánc, zenés mulatság, bográcskóstoló várja a látogatókat. Lesz „Tűztáncház” a Szent Mihály-napi tűz körül, valamint díjazzák a legötletesebb népmesei jelmezbe bújó gyermeket és felnőttet.

További részletek itt>>>

Tökfesztiválok
 

Szeptember utolsó hétvégéjén több helyen rendeznek tökfesztivált. Az Őrségi Tökfesztivált Őriszentpéteren, Magyarszombatfán ésSzalafő településeken szervezik meg (csodálatos környék!). Lesz tökmagköpesztés, tökmagozás, kirakodóvásár, termelői piac, közös főzés cserépedényben, kemencés, bográcsos ételek, vezetett séták, őrtűz, töklámpás faragás. Koncertek is lesznek, például Pál utcai Fiúk, Hooligans, gyermekkoncertek és táncegyüttesek bemutatói és nem maradhat el a töklámpásos felvonulás sem. Részletes programok itt>>>  

Zebegényben is lesz tökfesztivál szeptember 29-én. A Zebegényi Tökfesztiválon kirakodóvásár, koncertek és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások várják a fesztiválra érkezőket. Lesznek tökfaragó-, töklökő-, töksúly saccoló- és tökmagpöckölő versenyek, hozott tökök súlyra, hosszra történő megmérettetése, helyben faragott és díszített tökök versenye, kézműves és hagyományőrző árusok és foglalkozások, tökös ételek és italok.

Ha tudtok még hétvégi programokat, írjátok meg kommentben!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>