Második hétvégéjéhez érkezett a Gyerek Sziget rendezvénysorozat: június 14-15-én reggel 10 és este 6 óra között várják a kicsiket és nagyokat színi előadásokkal, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, természetesen ingyenesen. Június 11 és 15 között pedig Margó Irodalmi Fesztivál lesz  a Petőfi Irodalmi Múzeumban: A fesztivál központi programja, az Irodalom Éjszakája, június 14-én várja az irodalom kedvelőit, amikor is a kortárs irodalom legjobbjai – mások mellett – Esterházy, Bereményi, Kun Árpád, Erdős Virág, Kukorelly tart felolvasást itt-ott a fővárosban, elhagyatott üzlethelyiségben, történelmi emlékhelyen, régi üzletházban, menő divattervező műhelyben.

Gyerek Sziget

A Nagyszínpadon szombaton a Ciróka Bábszínház új darabja, az Amika cukrászdája várja a bábszínházra éhes közönséget, de lesz mesejáték is az Évkerék Társulat előadásában: Kacor macska királyi tündökléséről s fenséges étvágyáról. Természetesen rengeteg tánc és sport lesz ezen a hétvégén is, vasárnap pedig a Grimm-testvérek klasszikus, „Holle anyó” meséjét, mint saját történetét meséli el két bohóc: Aranyos Kukucska és Szurtos Kamilla. Meserajongóknak szinte kötelező a hétvégén utoljára látogatható Mesesátor, ahol az SOS Gyermekfalu jóvoltából Varró Dani, Vörös István, Szurovecz Kitti mesél majd.

Kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt remek kikapcsolódást nyújt a Generali Sportprogram helyszín, ahol a focin, tollason, mászófalakon, asztaliteniszen, csocsón kívül az idei újdonság, a bagjump található és kipróbálható. Új helyszín a Gyerek Paradicsom, ahol ezen a hétvégén a Duna Múzeum játékaival ismerkedhetnek majd meg látogatók és vár mindenkit az interaktív kiállítás, emellett a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület is igazán izgalmas programokkal készült. A Multipont Kézműves Palotában ezen a hétvégén agyagozó műhely, ékszerkészítés, mézeskalács díszítő műhely és a fiúk nagy kedvence, a gépszobor műhely is várja az ügyes kezűeket. Kamilla, Fogas, Salala, Tiptop  bohócok várják a játékra és nevetésre vágyókat a Bohóctanyán. Az Artista Tanodában pedig kipróbálhatóak lesznek a cirkuszvilág legizgalmasabb eszközei a Kaboló Mozgásművészeti Műhely artistáival. A Porontycirkuszban a zsonglőrtudományok mesterei, a RoBál Dobál társulat tagjai várják majd a lurkókat. A Cserkész Kalandszigeten különböző  ügyességi  játékokon vehetnek részt a mozogni vágyók, kúszhatnak, mászhatnak, egyensúlyozhatnak, ugrálhatnak kedvükre.  

További részletek a www.gyereksziget.hu oldalon olvashatók.  Újpest Önkormányzata és a rendezvény szervezői együttműködésének köszönhetően most is ingyenes buszjáratok szállítják az újpestieket Óbudára és vissza.

Margó Irodalmi Fesztivál

Az ötnapos irodalmi fieszta nagyot merít a kortárs irodalomból: Esterházy Péter, Rakovszky Zsuzsa, Bereményi Géza, Csabai László, Takács Zsuzsa, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Kun Árpád, Fehér Renátó, Kötter Tamás, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Finy Petra, Kiss Noémi és több tucatnyi további író, költő tart felolvasást. Megismerhetjük Hankiss Elemér legújabb könyvét, de lesz Závada Pál est is.

A Margó idén már nemzetközi vendéggel is jeleskedik. Rendhagyó irodalomórát tart a fesztivál keretében az író, kritikus, zenész, a kortárs norvég irodalom emblematikus figurája, Tore Renberg, kinek harmadik regénye az idei könyvhétre jelenik meg.

Az irodalom természetes partnereként a zene is fontos szerepet kap a Margón, így például Lackfi János versei Lovasi András interpretlásában válnak egy koncertté, Háy János és Beck Zoltán szépirodalom és a popkultúra határbontására készül és a 2 Dés a 2 Grecsó az irodalom, a zene és a tánc találkozását mutatja be a nagyérdeműnek, de ott lehetünk Kollár-Klemencz László Erdős Virág verseit megéneklő koncertjén is, ami egyben a szerzőpáros Legesleg című lemezének a bemutatója is lesz.

A Margó Fesztivál fő programjának ebben az évben is az Irodalom Éjszakája ígérkezik: az izgalmas irodalmi kalandtúrát Esterházy Péter nyitja meg, s 21 író 7 rendhagyó és népszerű helyszínen mutatja be művét. A szerzők és szövegek kimozdulnak megszokott közegükből, az este folyamán a résztvevők felfedezik Budapest ismeretlen arcát, és a programhelyszínek között vándorolva találkozhatnak kedves alkotóikkal, illetve olyan írók műveivel ismerkedhetnek meg, akikről talán még sosem hallottak.

Aki nem tud jelen lenni, az online is követheti az eseményeket itt.

További infók itt.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?