Cozumel elmagyarázza a kockás has titkait: megtudhatjuk, hogy a hasizomgyakorlatoktól nem fog eltűnni a zsírpárna, ezt kardio-gyakorlatokkal lehet csökkenteni, illetve igen fontos a megfelelő táplálkozás is, mondja a fitnesz-szakértő.

Merthogy újra és újra belefutok abba a kérdésbe, hogy “Milyen gyakorlatokat kell végeznem ahhoz, hogy lemenjen a hasamról a háj? Mennyi felülést? Hányszor egy héten kell hasazni?” Nos, akkor törjön százegyszer a százszor tört tévhit: a hasIZOM- (erősítő) gyakorlatok hatására nem fog eltűnni a zsírpárna a hasfalról.

Amikor belülről nézed a dolgokat, hajlamos vagy azt hinni, hogy bizonyos információk evidensek mindenki számára. Így van az ember a szakmájával is: az infós azt hiszi, mindenki tudja, mi az a bug meg a feature, a szakácsnak meggyőződése, hogy senki se keveri a rántást a habarással, én meg időnként elcsodálkozom, hogy van még ember, akinek el kell magyarázni a kockás has titkait.

A zsírt zsírégető-kardio típusú mozgásfajtákkal lehet eltüntetni a test bármely részéről. Irányítani, hogy honnan menjen és hol maradjon, na azt sajnos nem lehet. Mindenki tudja csökkenteni a testzsírszázalékát, és mindenkinek egyenletesen csökken a test egészéről. Ám az már genetika kérdése, hogy kinek hol van az a bizonyos utolsó raktárkészlete.

Szerencsésebb egyedek arányosan híznak, zsírraktáraik nagyjából egyenletesen oszlanak el a testen. Mások azonnal hasra, mellre, combra stb. A nők inkább csípő- és deréktájon raktároznak, ez a vonásunk a terhességek miatt, a magzatok védelmére fejlődött így evolúciósan.

Általában ezek a deréktáji mentőövek azok, melyektől oly nagyon szabadulni akarnánk akár napi ezer felülés árán is... De jajj, bele ne kezdjen senki!

Heti 3-5 alkalommal végzett kardiomunka közepes-magas intenzitással, 20-40 percen keresztül már elindítja a zsírégető folyamatokat. Egyénenként nagyon eltérő lehet, hogy kinek milyen intenzitás, milyen mozgásforma, mennyi időtartam szükséges ahhoz, hogy a kívánt eredményeket elérje.

Ám mindez önmagában még nem teremt erős hasizmokat. Ahhoz valóban speckó hasizomgyakorlatok szükségesek. Megint nem kell azonban őrületes felülésszámban, -szériában gondolkodni, inkább 4-5 jól megválasztott gyakorlat kombóját javaslom 20-30-as szériában.

És akkor ugye mondanom sem kell, hogy mi a harmadik faktor... Igen, pontosan, a helyes táplálkozás. Túl magas kalóriabevitel mellett nincs az a kardiomennyiség és felülésszám, ami elővarázsolná azt a meseszép rectus abdominist.

Nem árt, ha tudjátok, hogy a nők sokkal nehezebben érik el a kockahasállapotot, mint a pasik. Nekik a természet jóval kisebb testzsírszázalékot (és jóval nagyobb izomszázalékot) utalt ki, és az is inkább eloszlik arányosan mindenfelé. A nők hasfala viszont el nem engedné az utolsó vékony kis zsírréteget, ragaszkodik hozzá, még akkor is, mikor az egyén már bőven az ideális testsúlysáv alsó határánál mozog. Fitneszversenyzők is gyakran állítják, hogy mikor szezonon kívül egy kicsit elengedik magukat, akkor ez az első figyelmeztető jel. És mivel ők elsősorban a diétájukon lazítanak ilyenkor, álljon hát itt tanúbizonyságként, hogy a legfontosabb talán ebben a kérdésben a tiszta, egészséges táplálkozás.

Cozumel