könyv látássérült gyerek

Enikő lábánál, Bors, a vakvezető kutyája ül, mellettük Loványi Eszter olvas nekik a könyvből
Fotó: Varga Attila

A Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyv célja a gyermekek fogyatékosság és másság iránti érzékenységének korai fejlesztése. A publikálás mögött álló NEO Magyar Segítőkutya Egyesület a 2015-ös kiadás után újabb küldetésbe kezdett, és közösségi gyűjtést kezdeményezett, hogy az érzékenyítő mesekönyv audionarrált változata a vak- és gyengénlátó személyek számára térítésmentesen legyen elérhető.

Az akadálymentesítésre az élet minden területén komoly hangsúlyt kell fektetni. A napjainkban jellemző kommunikációs sebesség megengedi, hogy az aktualitásokkal szemben naprakészek legyünk – de mi a helyzet azokkal a látássérült társainkkal, akik nem tudnak élni a száguldó kommunikáció előnyeivel?

Az infokommunikációs akadálymentesítés és esélyegyenlőség jegyében a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület tagjai a Kuku és barátai című mesekönyv audionarrált verzióján dolgoznak. „A 44 oldalas könyv bemutatja a vakvezető, hallás- és mozgássérült, valamint személyi (autista) segítő és terápiás kutyák világát, illetve fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjait. A hangos könyvvel a látássérült gyermekek illetve szülők is átélhetik az állatok és a mese jótékony hatását: olyan érzékeny jelenségekről kapnak reális képet, mint a fogyatékosság, segítőkutyák és az elfogadás – ez az élmény kihathat további életükre” – mondta el Loványi Eszter, a könyv szerzője.

könyv látássérült gyerek

Fotó: Varga Attila

Az audionarrált mesekönyv létrehozása mellett további cél, hogy az térítésmentesen elérhető legyen a vak- és gyengénlátók számára. Ezért a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület közösségi gyűjtésbe kezdett az Adjuk össze! weboldalon. „A kitűzött célösszeg 160.000 forint, amelyet egy kilencvennapos kampányidőszak alatt szeretnénk elérni. Ha ez megvalósul, akkor – előzetes egyeztetés alapján – minden látássérült személynek térítésmentesen juttatjuk el az audionarrált mesekönyvet, illetve terápiás kutyával tartott foglalkozást és meseolvasást szervezünk olyan óvodás/kisiskolás csoportnak, ahova látássérült gyermekek járnak. Ezen felül minden adományozónkat megemlítünk a honlapunkon, valamint az öt legnagyobb összegű adománnyal segítő támogatónkat megajándékozzuk egy Kuku és barátai című mesekönyvvel és vendégül látjuk egy segítőkutya-képzésen” – osztotta meg Eszter.

A tervezett hangos könyvben a mese szövege mellett Jobbágy Bernadett audionarrátor ismerteti az illusztrációk által közvetített vizuális üzeneteket a látássérült gyermekeknek – Simon Tibor grafikus színes rajzai az ő hangján kelnek életre. A hanganyagot Mészáros Gabriella tapasztalati szakértő véleményezte felhasználói szempontból, és a könyv egyik szereplője, Gál Enikő is közreműködött a munkában.

könyv látássérült gyerek

Mészáros Gabriella Szemivel
Fotó: Varga Attila

Adjuk össze! közösségi adományozási felület

További információk

Email

(sajtóközlemény)

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?