A történet teljes mértékben kitalált, szerencsére senkivel sem történt meg ez a tragédia, de bárkivel megtörténhet. A célom ezzel a történettel figyelemfelhívás az oxigénhiánnyal született újszülöttekre, és a tiszteletem kifejezése azoknak a kiváló szakembereknek, – akik, ahogy nem is olyan régen írtam: a valóságos mennyből az angyalok – és a mentésben és az újszülött ellátásban dolgoznak.

Az első rész itt olvasható.

2. rész

Neonatális intenzív osztály

December 25-én hajnali két órakor megszólal a telefon. Sejtettük, hogy fog csörögni, de reméltük, hogy nem nálunk. Az ügyeletes orvosnak kapcsolom a hívást, ő dönt a betegfelvételről.

Már tudjuk a lányokkal, hogy az osztályon lévő békének vége, gyermek fog érkezni. Soha nem jó, ha intenzív osztályra kerül egy kisbaba, de ez a hajnali kettes időzítés nagyon rossz. A biológiai ritmusunk nem arra van beállítva, hogy hajnalban hozzuk ki magunkból a maximumot.

Az ügyeletes orvos pár perccel később visszahív, és azt mondja, hogy két 38. hétre született asphyxiást (szülés körüli oxigénhiányos állapot) hoznak, akiket a mentősök éppen újraélesztenek egy autóbaleset helyszínén.

- Persze, – mondom cinikusan, mert néha szoktuk ijesztgetni egymást, hogy majd hajnalban érkeznek az asphyxiás hármasikrek– ne viccelődjön tovább, doktor.

- Nem vicc, sajnos komoly, 15-20 perc, és itt vannak. Kell majd két hűtőpárna EEG monitorral, és a szokásos előkészületek. – kapom utasításba az orvostól.

- Na? – kérdezik a lányok.

- Két asphyxiást hoznak…

A békés éjszakai kórházi osztály egy csapásra megváltozik. A lámpákat felkapcsoljuk, elkezdjük a szükséges eszközöket összekészíteni. Én kapom majd az egyik babát.

Ilyenkor a legfontosabb előre átgondolni, mire is lesz szüksége egy ilyen babának.

  • Ágy: mindig nagy, nyitott inkubátorba tesszük az asphyxiásokat,
  • Éjjeliszekrény,
  • Jó fajta monitor mindenféle érzékelővel: pulzus- és szaturáció (vér oxigén telítettség) mérő, vérnyomásmérő, EKG elektróda, rektális (végbél) hőmérő,
  • Lélegeztető gép: össze kell rakni a gépszárakat,
  • Hűtőberendezés: a matrac legyen feltöltve és legyen beállítva,
  • EEG monitor elektródákkal,
  • Kanüláló szett,
  • Ágynemű,
  • Észlelőlap: speciális, erre a betegségre használt lapot kell kikészíteni,
  • Laborcsövek,
  • Higiénés eszközök: pelenka, popsi törlő, gézlap

És még sok-sok eszköz, amit most nem sorolok fel.

Tétlenségnek ilyenkor nincs helye, mindennek ott kell lennie, mire megérkeznek. Nincs idő belegondolni, hogy vajon mi történhetett, miért és hogyan.

Közben eljön az etetési idő, elő kell készülni az újonnan érkező babáknak és a már bent fekvőket is el kell látni valakinek. Komoly csapatmunkát és szervezést igényel az alkalmazkodás a szituációhoz. Annak is örülni kell, hogy csak éhes a többi gyermek, mert sajnos ez az a hely, ahol bármelyik pillanatban rosszul lehet valamelyik kisbaba.

A város közelében

A férfit a mentőszolgálat munkatársai látják el az autóban. Szerencsére ő karcolásokkal megúszta a balesetet. Benne még nem tudatosodott, hogy a felesége meghalt az ütközés következtében. Véres a ruhája és reszket, mert nagyon sok időt töltött kint a hidegben. Imádkozik a gyermekei életéért.

Mindeközben a gyermekmentősök küzdenek a kicsik életéért.

Éva, a légzés nélküli, végtagjain lila kislány születik meg először. Szakértő kezek között pár perc után alig hallható síró, nyögő hangot ad ki.

Van remény!

Az ikertestvérét, Ádámot is kiemelik az addigra már halott édesanya méhéből. Ő kevésbé szerencsés. A tónustalan, hófehér kisfiúnak nincs légzése és sajnos keringése sem. Azonnal el kell kezdeni az újraélesztését.

A helyszíni küzdelem során sikerül szállítható állapotba hozni az újszülötteket.

Irány a klinika!

Neonatális intenzív osztály

Három szirénázó mentőautó kanyarodik a főútról az udvarra. Két babamentő és egy felnőtt mentő. Ijesztő látvány civilként és szakmabeliként is.

- Megjöttek! – mondja hangosan valaki.

Már csak pár percünk van előkészülni a fogadásukra, ami arra elég, hogy még egyszer mindent leellenőrizzek. Már hallom is a külső ajtó nyitódását.

- Sziasztok! – ismerős hang, a babamentőből.

- Sziasztok! – köszönünk egyszerre a lányokkal.

Jó nagy transzport inkubátor gördül be a folyosóra egy gyönyörű szép pici újszülött kislánnyal és egy kis csapatnyi segítővel.

Meghallgatjuk az előzményeket:

„Első gondozott ikerterhességből, autóbaleset miatt 38. héten peri mortem helyszíni császárral született 2/4/5-ös Apgarral „A” ikerként. Magas volt a laktátja. Hypotermiás kezelést indítottunk. Intubáltuk és keringéstámogatást is igényelt. A szállítás alatt tartotta az értékeit a vérnyomása normalizálódott. Görcsöt nem láttunk.”

Amíg a mentőorvos elmondja, mi történt, és én gyorsan leveszek egy Astrupot (vérgáz vizsgálat).

A többiek tudták, hogy most az új baba miatt én fogom használni a gépet, ezért szabadon hagyták nekem. Előkészítek ragtapaszt, tűt és a vérvételi csövet. Gyorsan a kesztyűmbe is belebújok, és le is fertőtlenítem a pici sarkát. Csak egy kis tűszúrás, egy csepp vér, és nagyon pontos paraméterekhez jutunk a baba aktuális állapotáról.

A gép már dolgozik is. Szerencsére a helyszíni eredményekhez képest javultak az értékek. Most készen állunk áttenni a babát az inkubátorba.

Óvatos és összehangolt művelet egyik inkubátorból áttenni egy súlyos állapotú, lélegeztetett, infundált újszülöttet egy másik inkubátorba. Nagyon kell figyelni, hogy minden cső jó helyen álljon, nehogy kihúzzunk belőle valamit.

Rutinosak a mozdulataink, szerencsére ez már nem okoz gondot. A mentőápoló kolléganő még mielőtt elmegy, elmond nekem pár ápolással kapcsolatos információt.

Így Éva 2:35-kor hivatalosan is megérkezik a neonatális intenzív osztályra, felírom a nevét az észlelőlapra.

- Boldog névnapot! – kívánom neki.

Ja, már december 25-e van. Mindegy, én még 24-én jöttem dolgozni.

Az ügyeletes orvosunk gyorsan megvizsgálja, még mielőtt a testvére, Ádám felérne.

Tényleg, hol a testvére? Egyszerre jöttek, de még nem értek ide?!

Folyt. köv.

Csaba Zsuzsanna

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?