A Budavári Palota körül immár 27. alkalommal kerül megrendezésre a nyár kedvenc családi budapesti fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe, amit most négy napon át lehet látogatni. Szombaton indul, aki többször vagy többedmagával menne, a négynapos vagy a családi jegyet is választhatja.

 

Idén talán az időjárás is kegyes lesz, bár hétvégére még harminc fok feletti hőséget is jósolnak. Ha melegünk van, vonuljunk be egy közeli múzeumba- augusztus huszadikán az állandó kiállításokra a belépés ingyenes!

Az idei programban kiemelt téma a gyapjú, és a hozzá kapcsolódó mesterségek: az Oroszlános Udvarban lévő műhelybemutatókon a szakmai bizottságok szervezésében a gyapjút alapanyagként használó mesterségek, így a szövés, viseletkészítés, hímzés, csipkekészítés, nemezelés titkait is elleshetjük. A hagyományok szerint idén megrendezésre kerülő „Te bárányok gyapjából való…” című tematikus kiállításon is a gyapjúé lesz a főszerep, változatos, érdekes, rendhagyó gyapjúból készült tárgyakkal. A gyerekek a játszóházban korhatár nélkül részt vehetnek a gyapjú feldolgozásának különböző szakaszaiban, kipróbálhatják, milyen a gyapjúmosás, hogyan festünk növényekkel, mit jelent a bottal felverés, kézi fésűvel fésülés, nemezelés, szövés-fonás.

Az idei fesztivál díszvendége Kirgizisztán lesz - láthatunk majd közép-ázsiai hengerelt mintás nemeztakaró és szabott-varrott shyrdak készítést, különleges csi-szövést, de megismerkedhetünk a kirgiz fejfedők és kirgiz ékszerek csodálatos világával is.

Emellett szokás szerint bemutatják tudományukat kosárfonók, gyertyaöntők, kovácsok, fafaragók, fazekasok is, a leglelkesebb érdeklődőket, tanulni vágyókat pedig a Kézműves Iskolák tájékoztatják a mesterré válás lehetőségeiről.  Újdonság viszont a Mesélő Mesterek színpada, amelyet az Oroszlános Udvarban találnak a látogatók, ahol a Népművészet Mestereit lehet meghallgatni majd.

 

Idén is a Hunyadi Udvarban elhelyezett fotóponton várja a Mesterségek Ünnepe mindazokat, akik viseletben érkeznek. Az „Érkezz viseletben” felhívásra készülő fotókat szakmai zsűri bírálja majd el, értékes nyereményekért érdemes előkeresni a különleges öltözékeket. A fesztivál hivatalos Facebook-oldalán pedig már elindult az a képfeltöltős nyereményjáték, amely a „Vásárfia az otthonomban” címet viseli, s amelyben olyan tárgyak fotóját várják a szervezők, amelyeket a Mesterségek Ünnepén vásároltak a játékosok, és megmutatják, hogy fest az otthonukban a kedvenc tárgyuk. (Vakmacskáék egy gyakran használt tilinkóval, egy csodaszép fekete színházi táskával, egy csudaszép gyöngy nyaklánccal nevezhetnének például, és tegnap elfelejtettem megkérdezni gyerekkori barátnőmet, Dórit, megvan-e még a fonott konyhai lámpa, amit kissé megkergült társaságunk aznap fejfedőnek használt, a 16-os busz közönségének nagy derültségére…)

Az se valószínű, hogy éhesek maradtok, ha kimentek: a tavalyi nagy siker alapján kézműves sajtok mesterei is jelen lesznek, de lesz zalai dödölle, a töki pompos, vagy a kürtőskalács és sokféle házi rétes. Mézek, mézeskalácsok, kolbászok, kenyerek és jó borok is csábítják majd a fesztivál látogatóit (kocsival amúgy is nehéz megközelíteni a helyszínt, az ünnep tiszteletére kb. a fél belvárost fogják lezárni az autók elől – én szóltam, pedig nekem sincs bérletem…)

És természetesen rendkívül gazdag lesz a kulturális program, amelyet szokás szerint idén is két színpadon, a Savoyai-teraszon és az Oroszlános Udvarban élvezhetünk majd. Magyar és külföldi néptáncegyüttesek, bábosok mellett fellép sok népzenész, világzenét játszó formáció is: néhány név ízelítőképpen: Kerekes Band, Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa, Zurgó, Cimbailband, Tárkány Művek, Bognár Szilvi a már sokak által ismert csirketerítő Csintekerintő című műsorával (évek óta képtelen vagyok hibátlanul kimondani), de fellép Szvorák Katalin, az Etnofon, a Gázsa, Berecz András vagy Herczku Ágnes is.

Két különleges divatbemutatóra is sor kerül majd, amelyeket a washingtoni fesztiválprogram után most Budapesten is láthatunk: 17-én Hrivnák Tünde, 18-án pedig Molnár-Madarász Melinda, Meyke újragondolt, gyönyörű ruháit csodálhatjuk meg a Mesterségek Ünnepén is.

Újdonság az idei fesztiválon, hogy idén először négynapos belépőjegy is vásárolható a felnőttek és kedvezményes áron a 4-14 éves korú gyermekek és nyugdíjasok számára is. Családi jegyből is több variáció lesz: 2, 3 és 4 gyermekkel érkezőkre is gondoltak a szervezők. A jegyek elővételben már megválthatóak a Ticketportal weboldalán és jegyirodáiban. További részleteket a program oldalán vagy a kapcsolódó FB-oldalon lehet találni.

Nekem már csak azt kéne kitalálni, hogy a színes forgatagban hogy gondoskodjak arról, hogy a kíváncsi-szökős Kicsit hogyan akadályozzam meg abban, hogy az első két percben eltűnjön a szemem elől, valamint mit csináljak, ha a Nagy leragad a szövőszéknél-gyöngyfűzésnél, vagy akár a csipkeverőknél – még zsenge lánykoromban egy külföldi turista engem fotózott le, mint a népművészet ifjú mesterét, mivel nagy buzgalommal igyekeztem egy csipkeverő néni mesterfogásait elsajátítani. Az se zavarta, hogy a pólómon az „Australia” felirat díszelgett, a hajam pedig az illő pántlikás fonott copf helyett valami összevissza melírozott, akkor divatos költemény volt. Azóta is tűnődöm, kinek az albumába és milyen felirattal kerültem.

Idén állítólag valami mézes-grillázsos, illetve ribizlis-almás csoda lesz az Ország Tortája (készül ugyanis cukormentes is) , a Nagy évek óta a Mesterségek ünnepére jár megkóstolni az az évi felhozatalt. Eddig nem panaszkodott rá.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?