nyúl húsvét Kispanda nyuszi nyúltartás

Húsvéti nyulat csokiból vegyél, kérlek!

Nem rég futottam bele egy régebbi bezzeganyás cikk repostjába a facebookon, ami a húsvétról és a húsvéti nyusziról szólt. Mint nyuszimami (igen, ez is olyan elvetemült dolog, mint a bolond macskásnéni) több tárgyi tévedést is találtam benne – na nem a húsvét történetéről és az esetleges félrehallásból jött húsvéti nyúlról tévedett a szerző, hanem abban, amikor a nyuszi tartásról röviden értekezett egyet, miszerint a nyuszi nem büdös, természetesen szobatiszta, tehát konklúzióképp egész jó háziállatnak. Pedig a nyuszi nem starter pet!

Szóval jön a húsvét, és biztos vagyok benne, hogy vannak köztetek, akinek szezonálisan lerágják a gyerekek a fülét egy háziállatért. Kiskutyáért, kölyök macskáért, a Vikunak a suliban bezzeg hörcsöge van, az amúgy sem él sokáig, húsvétkor éppen kisnyusziért, vagy legalább egy nyamvadt aranyhalam hagyj legyen anyaaaaaa!!!

Élénken emlékszem, hogy én is rágtam a szüleim fülét egy darabig. Akkor is, amikor egy allergia teszt szerint a teknősre is allergiás lettem. Aztán pár évvel később a párom fülét rágtam, leginkább egy nyusziért, mert olyan kicsi, kevés hely kell neki és milyen egyszerű vele… oh, milyen édesen naiv voltam!

És első sorban szeretném leszögezni, hogy én nagyon remélem, hogy egyre többen ütjük meg azt az alap IQ vonalat, hogy nem veszünk kisállatot meggondolatlanul, se ajándékba, semmi ilyen! Hiszen a nyuszi is egy 8-10 éves elköteleződés. És nem… nem leszel 6 hónap múlva „hirtelen” allergiás rá (tényleg láttam ilyen kifogással hirdetett nyuszit).

Másodsorban szeretném felemlegetni a borzalmas történeteket, amikkel minden húsvét után szembesülünk: hetekkel vagy néhány hónappal később hány nyuszit találnak a kukában, az útszélén, az erdő szélén, mert a kedves szülő, miután egyetlen szemefénye ráunt az úgy vágyott nyuszira, egyszerűen „felszabadította” azt. Jobb esetben csak ellepik a nyuszis csoportokat a gazdi kereső posztok.

Személyes történet: az első nyuszink ugyanilyen gazdikeresőségből lett. Eredetileg egy kislányé volt, aki elfelejtett foglalkozni vele. Aztán a kolléganőmé lett, aki minden próbálkozása ellenére nem tudta összeszoktatni a meglévő nyuszijával a kis bakocskát, így Sir Hopsalot hozzánk került. Ennek több, mint 3 éve, de a mai napig ő a legbizalmatlanabb velünk, pedig egyszer sem gyilkoltuk meg…

Kezdjük akkor az elején: van a vadnyúl. Ő nem jön haza. Teljesen jól el van a kis életével a vadonban, messze a várostól, karatézik a sasokkal, túljár a róka eszén, stb. Van a mini-törpe nyúl, illetve vannak az óriás nyulak, akiket hobbi tartásra tenyésztenek, továbbá a házi (!) nyúl, akit legtöbbször étkezési célból tartunk. Nos, a HOBBI nyulak és a HÁZI nyulak, nevükből adódóan NEM élnek meg a vadonban. Sőt: kinti tartásuk is erősen ellenjavallt, hisz rendkívül érzékeny állatok!

Hogy mennyire érzékenyek? Nos, alapvetően 19 és 24 fok között szeretnek lakni. Ennek következtében én egész nyáron egy fiókban a mélyhűtőben kizárólag jégakkukat és vizespalackokat tartok, amiket rotálok reggel és este a nyusziknál, hogy ne kaphassanak hőgutát.

Ez még semmi! Annyira érzékenyek, hogy egy kis felújítás történt most nálunk és egy kicsit átrendeztük a lakást, szegény nyuszik azóta is teljesen zaklatottak. Igazából az kicsinálja őket, ha új helyre teszed a ketrecüket. A stressz, pedig hamar halált okozhat.

Személyes szörnyű történet: az egyik nyuszim, aki a többedik műtét után ment vissza kontrollra, annyira bestresszelt a sebtisztításakor, hogy egy szörnyű sírás hang után eldobta magát, és nem lehetett már újraéleszteni.

Ugyanilyen stresszt okoz az, hogy az 5 éves szemedfénye egzecíroztatja a nyulat egész nap.

Itt jön a képbe akkor az, hogy bérelsz egy nyuszit, igaz? Ne tedd, kérlek! Az utaztatás, költöztetés, oda-vissza hatalmas stressz egy ilyen kisállatnak.

Én személy szerint az állatsimogatóból is kitiltanám a nyuszikat.

Na, de milyen jó, akkor nem kell sétáltatni, igaz? Igen. Ez egy tök nagy előnye, hogy nem kell hajnali 5 órakor felkelned télvíz idején, amikor legszívesebben a másik oldaladra fordulnál még a meleg takaró alatt. Ja, várj, tévedtél! Nálunk a legkisebb nyuszika hajnalban kezdi a derbit, hogy mi az, hogy még se reggeli, se kiengedés. Ugyanis, hiába veszed meg a minimum 100-as ketrecet, a nyuszinak ennél jóval nagyobb mozgásigénye van. Nálunk a két felnőtt fiú nyuszinak 120-as emeletes ketrece van, körbevéve karámmal (pinteresten nagyon édes set-up ötleteket fogsz találni, amik nagyjából arra a 10 másodpercre lesznek olyan szépek, amíg lefotózod) így állandó 3nm mozgásterük van, ettől függetlenül mindennap igyekszünk őket pár órára kiengedni futkosni, amikor a kislány el van zárva (mert ivaros és nincsenek összeszoktatva). Egyébként sem vinném ki őket a Vérmezőre kutyapisis, szmogos füvet enni.

A saját érdekedben mondom, hogy az sem mindegy melyik szobába engeded szét őket, és sose hagyd őket felügyelet nélkül, ugyanis az én 3 gremlinem eddig csak ilyen károkat okoztak: képregény borítóját ették meg, az internet kábelt rágták el (természetesen vasárnap délután, amikor limitáltak a lehetőségeid), elrágták az optikai kábelt is (amit csak a szolgáltató tud cserélni), illetve természetesen jó az ízlésük, ezért az eredeti iphone töltőt rágták meg, az utángyártottra rá sem néztek. De iktattak már több fontos és kevésbé fontos papírt is, amit kint lett hagyva… az ágyneműk és a pizsamáink mind lyukasak, erre már rá se rándítok.

És, ha azt hitted, hogy a nyuszi tényleg természetesen szobatiszta: hát persze, amíg meg nem ivarosodik, vagy nem hozol másik nyuszit társacskának. Valamint helyesen kell csinálni a „bilire szoktatást”. Ennek ugyanis saját lélektana van a nyusziknál. Először a ketrec sarkaiban elhelyezed a szénát, és megnézed a nyuszinak melyik a kedvenc sarka. Akkor oda mehet a bili és a szénatartó. Miért? Mert ezek ahogy esznek, úgy bogyóznak. Aztán, ha van „vetélytárs”, akkor igazából mindent körbe bogyóznak (néha le is pisilnek). Amíg ivarosak még büdös is tud lenni. Ha nem tisztítja magának a bűzmirigyét is büdös lesz. És azt mondtam már, hogy nem mindegy milyen almot cserélsz alattuk legfelejebb minden másnap, különben büdös lesz? Felejtsd el a macskaalmot, mert beleeszik, és elpusztul a nyuszi. Nem jó a forgács, az újságpapír, kifejezetten széna vagy fapellet ajánlott. A fából sem mindegy milyen, kezeletlen kell. Az OBI-s gyújtósnak használt le van kezelve valamivel, ami a nyuszinak mérgező.

A nyuszinak pedig sok minden mérgező. A kedvelt szobanövényeid nagy része. Az összes emberi étel és több mag is. Többféle fa. A ragasztott karton… Pedig azt hitted, ugye?

A nyuszi élelmezése igen sarkallatos pont, és nem olcsó. Állandóan kell, hogy legyen előttük széna és víz. Ez az alapja a létezésüknek. A széna legyen friss, zöld, lehetőleg vastag szálú. A második legfontosabb a megfelelő táp. Azt hinnéd, hogy a kisállat boltban majd olyat árulnak, ami jó. Hát, tévedsz. A legtöbb nagy franchise botrányosan rossz felhozatalt kínál a kisemlősöknek. Az ilyen mézes-magos-joghurtos jutikat felejtsd el egyből. A répát és a banánt is, ahogy a sima fejessaláta sem képzi még a kiegészítését sem a táplálékuknak. A jó táp magas rost tartallmú (legalább 20%), gabona mentes. Nálunk általában két féle táp van itthon, az egyik kifejezetten fogproblémás nyusziknak, és általában 3 féle széna – mert válogatós kis gremlinek. 12 hetes korukig ez a szentháromság. Aztán mint egy kisbabát, szépen hozzá kell szoktatni a gyógynövényhez, a fűfélékhez, egy-két fajta gyümölcshöz, amit megehetnek.

Már ez sem pénztárcabarát, és akkor még nem tudtok semmit… Mi van, ha beteg lesz a nyuszi? A kényszeretetésre alkalmas gyógytápból a 80g annyiba tud kerülni, mint egy kiló a sima tápból. Ha van otthon felnőtt patika, gyerek patika, akkor a nyúl mellé lesz nyuszi patikád is. Alapvető része ennek a szőroldó paszta (az én szörnyecskéim évente 2x félévet vedlenek), az espumisan baby cseppek, egy rostkészítmény és probiotikus por.

Merthogy a nyuszi emésztése rendkívül érzékeny, pillanatok alatt bélcsavarodása lehet, ami 24 órán belül elhulláshoz vezet. És azt hiszed, észreveszed? Nehéz ügy. A nyuszik, mint prédaállatok, rendkívül jól takarják azt, ha betegek.

Márpedig könnyen lesznek betegek, nyuszikat pedig csak egzotikus állatorvoshoz szabad vinni, akikből viszont nincs sok, még itt a nagy Budapesten sem. Gyakori a fogprobléma a túltenyésztett nyusziknál, ami azt jelenti, hogy félévente – évente csiszoltatni kell járni. A két kötelező kör pedig az éves oltások, illetve az ivartalanítás. Ha bakocska, ha nőstényecske, az egyik alapvető egészségvédő dolog, amit megtehetsz a nyuszikért, az ez a kettő. Emellett, a kisnyuszikat féregteleníteni kell, hisz az egyik legalattomosabb betegség tud lenni a parazita fertőzés.

Következő személyes horror történetem: miután a fogproblémás nyuszilányunk, Morci elpusztult a műtéti kontrollvizsgálaton, szembe jött velünk egy facebook post, miszerint kisnyusziknak keresnek gazdit. Véletlen alom volt. Hisz ki gondolta volna, hogy két ellentétes nemű, ivartalan 1 év alatti nyuszi… na mindegy. Hoztunk egy kis nyuszit onnan. Panda teljesen egészségesnek látszott, pici volt, kackiás bajusszal, a tenyerünkben elfért, evett és bogyózott. Nos, mivel nem hivatalos tenyésztőtől volt, nem voltak meg a 8 hetes korára kötelező körök: féregtelenítés és oltás. Úgy voltam vele, hogy picit ráérünk, benti nyuszikról lévén szó, majd a dokinál pár hét múlva elintézzük. Panda a következő héten egyik hajnalban eldobta magát, és nem kelt fel, hiába nyúltam be hozzá. Parazita-fertőzésben lebénult, és pár órával később az orvosnál elpusztult.

Ezzel az is járt, hogy az itthon lévő két felnőtt nyuszit azonnal el kellett kezdeni megelőzésképpen kezelni féreghajtóval. Ezt 3 havonta ismételjük azóta, tehát már az is – egy belső és egy külső féreghajtó – itthon a patika része. Ezt még persze kényed-kedved-orvosi javallat esetén ki tudod egészíteni immunerősítőkkel, meg amit csak meg tudsz engedni magadnak a megfelelő nyuszis webshopból (mert franchise állatboltokban ne is keress nyusziknak megfelelő BÁRMIT).

Ha rám hallgatsz, és biztosra akarsz menni a nyusziddal, akkor vagy menj egy jó tenyésztőhöz, vagy keresd meg a Nyúlmentést, akik gyakorlatilag mosva-vasalva adják át a nyuszikat. Ne a piacon vedd egy kartonból, vagy a kisállatboltból, ahol együtt tartják őket a tengerimalacokkal.

A nyuszik egyébként társaslények, tudtad? Ha nem tudsz te eleget foglalkozni vele egy nap – és ettől depressziós és destruktív lesz – érdemes szerezni neki egy havert. De csak ivartalanítás után, ami nyilván bakocska esetében könnyebb és olcsóbb.

Az se baj, ha magaddal viszed a nyuszit kiválasztani a barátját, mert ritka az első látásra szerelem. Az összeszoktatáshoz türelem és sok idő kell. A mi esetünkben szaksegítségre is szükség volt. Majdnem 3 hétig voltak összeszoktató bootcampben egy vidéki tenyésztőlánynál, aki a tenyésztés mellett összeszoktatást és panzióztatást is vállal.

Ja igen, körültekintően válassz nyuszi panziót, vagy tanítsd be valakit a családból az ellátásukra, ha szeretnél elutazni, ugyanis a fent leírt okokból (pl. hogy állandóan enniük kell) nem szabad őket egyedül hagyni hosszú időre. Mi úgy csináljuk, hogy reggel mindent jól feltöltünk, és másnap délutánra legkésőbb hazaérünk. Ha ennél több időre szeretnénk elmenni, akkor sógorom úgy intézi a szabadnapjait és beköltözik hozzánk arra az időre.

És mi a legőrültebb dolog, amit tettünk valaha a nyulainkért, azonkívül, hogy kvázi luxus gremlinekként tartjuk őket? Külön kamera figyeli a karámot, amire bármikor rá tudunk nézni telefonról napközben.

Mindez a sok hajcihő azért, hogy néha nagy kegyesen megengedjék, hogy simogassuk őket és esetleg elejtsenek véletlenül néhány puszit.

A nyuszik megfelelő tartásáról több magyar tenyésztő is tart anyagokat a saját honlapjain, a youtube pedig tele van ismeretterjesztő videókkal arról hogyan fogd meg (nem a fülénél fogva lógatod) és milyen viselkedéseket produkálnak (ne kapja infarktust attól, hogy eldobja magát, csak biztonságban érzi magát). Ne legyen kifogás, hogy nem tudsz angolul, van DeepL és Google Translate, a videók pedig igen kifejezőre lettek csinálva, meg fogod érteni. Képezni magad a témában, mielőtt beadod a derekad szemedfényének, pedig igenis menő!

A nyuszi csoki viszont mindig olcsóbb lesz. A plüss nyúl pedig 30 évet is kibír.

Kispanda