A mellek megnagyobbodása sokaknál a terhesség egyik legelső jele. A fogantatás után kevéssel a mellszövet megkezdi az előkészülést a baba etetésére, és a mellek elkezdenek növekedni, sok héttel a has növekedése előtt. Ha ez az első terhességed, avagy előző terhességeidnél a szoptatás nem jött könnyen, ezek a változások furcsák lehetnek számodra, előfordulhat, hogy a szoptatás gondolata is megijeszt. Lehet, hogy még nem döntötted el, hogy egyáltalán akarod-e majd szoptatni a kisbabád.  Ahogy felkészülsz a szoptatásra, érdemes pár dolgot észben tartani:

  • Az ötödik-hatodik hónap körül egyes kismamák észreveszik, hogy az előtej (kolosztrum) termelése is megkezdődik, esetlegesen szivárogni is kezd. A kolosztrum az újszülött tökéletes tápláléka, tele van antitestekkel, és sokan az „újszülött első oltásának” hívják. A szülés után a tested 3-5 napig kolosztrumot termel a baba számára, még mielőtt az anyatej termelése beindulna. Amikor az anyatej is megjelenik, a melleid hirtelen nagyobbnak és nehezebbnek tűnnek majd.
  • Az anyatej összetételénél nincsen jobb a baba számára, a zsírok, a fehérjék, az antitestek tökéletes kombinációja segíti a kisbaba fejlődését és növekedését. Az anyatej összetétele és mennyisége idővel változik, hogy a cseperedő gyermek igényeit kielégítse, és egyes etetések között sem egyenértékű. Minden szoptatás megkezdésekor az anyatej hígabb, de ugyanolyan magas zsírtartalmú, a közepe felé hagyományosabb tej állagú és összetételű, míg a vége felé megintcsak hígabb lesz.
  • Az anyatej nagyon könnyen emészthető az újszülöttek számára, ezért készülj fel arra, hogy az első pár hétben 2-3 óránként szoptatni fogsz. A baba szervezete villámgyorsan lebontja az anyatejet, annak tápanyagait felhasználja, és máris többet kér belőle.
  • Amikor szoptatsz, szervezeted oxitocint termel, ami méhösszehúzódásokat eredményez. Ezek az összehúzódások segítenek az anyaméhnek abban, hogy a terhesség előtti méretére csökkenjen és a régi helyét elfoglalja.  Sokak az összehúzódások alatt fájdalmat is éreznek.
  • A szoptatás nemcsak a hasadnak segít, hogy helyreálljon, de sok kalóriát is igényel. A terhesség hónapjai alatt felhalmozott anyai zsírtartalékok pont azt szolgálják, hogy a kismama szoptatni tudjon. Ezért a szoptatás segít abban, hogy ez a zsírtartalék eltűnjön, és a kismama visszanyerje a terhesség előtti alakját.
  • A szoptatás azért is fontos, hogy elősegítse az intim, közeli kapcsolatot a kismama és az újszülött között. Nem lehetséges röptében megszoptatni egy újszülöttet, a feladat nyugalmat igényel, és azt, hogy az anyuka a babával időt töltsön, őt megismerje.
  • Mivel az anyatej tökéletes hőmérsékleten, tökéletes összetételben, és ingyen van, nem kell naponta sokszor méricskélni, keverni, melegíteni, és ha elmentek otthonról, viszed magaddal mindenhova.

Sokak számára a szoptatás későbbi sikerének egyik kulcsa előkészülést, akár profi segítséget igényel. Vannak olyan kismamák és babák, akiknek a szoptatás avagy szopizás feladata nagyon könnyű, de mások mindenféle akadályokba ütköznek. Minél jobban felkészülsz a szoptatásra, annál nagyobb eséllyel leszel sikeres. Egy tanfolyam, vagy egy szakember segítségével megtanulhatod a helyes testtartást, mellre tevést és időzítést. Ha a trükköket elsajátítod előre, nagyobb eséllyel leszel sikeres. A kórházad szoptatási szakembere, a csecsemősnővérek, a védőnőd, és a La Leche Liga mind jó lehetőségeket nyújthatnak.

M.

Szoptatással kapcsolatos cikkeinket itt találod.