2003-ban dr. Krivácsy Péter, aki akkor a Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályán dolgozott, gondolt egy merészet. Korábbi tapasztalatai alapján egyre erősebb volt az a benyomása, hogy a szülőknek segítségre van szüksége. Az osztályra bekerülő gyerekek szülei sokszor fordultak hozzá azzal a kérdéssel, hogy milyen módon tudták volna elkerülni vagy megelőzni a bajt. Ugyanilyen tapasztalatokat szerzett mentőorvosként, a Gyermekrohammentő csapat tagjaként. A gondolatot tett követte, és hamarosan megszületett a Léghajó Program. 

A program elsődleges célja, ahogy az a honlapjukon, a www.leghajo.hu  oldalon is olvasható, hogy gyakorlati ismereteket nyújtsanak a szülőknek azokban a helyzetekben, ha gyermekük betegség vagy baleset miatt veszélybe kerül.

Jelenleg négy fajta kurzust indítanak a program oktatói, ezek közül messze a legnépszerűbb az ötórás Gyermekkori vészhelyzetek tanfolyam. A foglalkozáson a szülők megtanulják felismerni a betegségeket, csillapitani a lázat, kezelni a lázgörcsöt, a hasmenést, a kiszáradást, a mérgezéseket. A kurzus kiemelten foglalkozik a bölcsőhalállal, a fulladással, a félrenyeléssel, a mérgezésekkel. A Léghajó Program különlegessége, hogy az alapkurzusukon is minden szülő megtanulja gyakorlatban a csecsemő-,  illetve gyermek újraélesztést és az idegen testek eltávolítását a légutakból. A megfelelő mozdulatok begyakorlásához speciális, két különböző korú gyermeket szimuláló babákat használnak. Napjainkban, amikor az információk néha agyonnyomják a szülőket, különösen hasznos lehet az, hogy a szülők megtanulnak a valós veszélyekre fókuszálni, a pánikreakciókat kezelni, és ennek eredményeként a szülői szorongásokat feloldani.

A Gyermekkori vészhelyzetek tanfolyam „folytatása” a Léghajó 2. elnevezésű program, ahol többek között az asztma, az allergia, az oltások, az utazási balesetek és a házipatika összeállítása a téma. Aki kifejezetten csak az idegen testek eltávolitását és az újraélesztést szeretné begyakorolni, annak a 3 órás intenzív tanfolyamot ajánlják.

A Léghajó nemcsak a szülőkre gondol, hanem a pedagógusokra, nevelőkre, és úgy általában mindenkire, aki gyerekekkel foglalkozik. Speciális tanfolyamot indítanak önkormányzati vagy önálló megkeresés után, kihelyezett helyszíneken is. A kurzusokon résztvevők hasonló ismereteket sajátíthatnak el, mint a szülői tanfolyamon, és természetesen kiemelt helyen szerepel a gyermekbalesetek témája. Ez a tanfolyam nagyon népszerű, a visszajelzések egyértelműen pozitívak. Mivel azonban sok önkormányzat pénzügyi problémákkal küszködik, ezért a Léghajó Program segítséget ajánl a források előteremtésére is.

 Dr. Krivácsy Péter az alábbiakat mondta erről:

– A forráskeresésnek több módja van. Állhatja az önkormányzat, így történt sok településen, de lehet közös pályázat útján is forrást szerezni. 2011-ben pedig az ország 20 pontján tartunk ovis kurzusokat a Henkel támogatásával. Ezeket a kurzusokat kifejezetten olyan térségekben szerveztük, ahol a mentővel való megközelítés, a szociális viszonyok vagy a statisztikák alapján nagyobb jelentősége van az elsősegélynyújtásnak. Ezzel az akcióval kb. 100 óvodában lesznek olyan óvónők, akik tudni fogják, mit kell tenni baj esetén.

A honlapon olvasható visszajelzések alapján a résztvevő szülők és pedagógusok is nagyon elégedettek az újonnan elsajátitott elméleti és gyakorlati tudással. Több olyan visszajelzést is lehet olvasni, hogy a kurzuson tanultakat sajnálatos módon az életben is kellett próbálni, és az érintett felnőttek minden gond nélkül át tudták ültetni a való életbe a szimulált körmények között tanultakat. Van olyan szülő, aki a nagyszülőket is befizette egy tanfolyamra, hogy amikor ők vigyáznak a gyerekekre, akkor is biztonságban legyenek. Erre egyébként a Léghajó Program külön lehetőséget teremt azzal, hogy a honlapon keresztül tanfolyami részvételt lehet ajándékozni. Ez esetben a tanfolyam díjának kifizetése átutalással vagy készpénzes befizetéssel előre megtörténik, és a befizető egy online meghívót kap, amit csak ki kell nyomtatni, és máris át lehet nyújtani az ajándékot a rokonnak, barátnak.

Végezetül arról kérdeztem dr. Krivácsy Pétert, hogy a tudatos szülő fogalmába a hordozókendő és a biztonságos lakás mellett mennyire tartozik bele a segíteni tudás képessége, az elsősegélynyújtás.

– Évről évre egyre fontosabb a gyermekbiztonság a szülők számára. Ez mindenképpen örömteli. Nekünk persze az is feladatunk a kurzusokon, hogy az irreális félelmeket leválasszuk, elmagyarázzuk mi a fontos, miért, mikor. A kurzusokon nemcsak a segítségnyújtásról, az újraélesztésről van szó, hanem nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzés lehetőségeire is, legyen az biztonsági ülés vagy oltás. Néha nagyon egyszerű dolgokon múlik a gyerekek biztonsága, szoktam is mondani, hogy a legfontosabb dolgokat nem lehet a boltban megvásárolni, mint pl. a figyelmet, a példamutatást. Lehet, hogy meglepő, de ezek szerintem a legfontosabb tényezői a gyerekek biztonságának. 

A Léghajó Program tehát sikeres, és egyre sikeresebb lesz. Népszerűségük egyre növekszik, köszönhetően a programban résztvevők fáradhatatlan munkájának. A kurzusok pár órás elfoglaltságot jelentenek, áruk 6-13 ezer forint között mozog. Aki nem tud részt venni a tanfolyamokon, annak lehetősége van megvenni dr. Krivácsy Péter S.O.S. megoldások cimű könyvét, vagy a honlapon keresztül letölteni a a NEO FM rádióadón korábban lejátszott műsorokat. A honlapon pedig különböző multimédia és írásos anyagok tölthetőek le az újraélesztésről. Mindezek a megoldások azonban nem nyújtják ugyanazt az élményt, és biztos gyakorlati és elméleti tudást, amit a tanfolyamok. Tehát szülők, nagyszülők, nagynénik, bébiszitterek és pedagógusok, léghajóra fel!

 

Meni