Hallgass a gyermekedre!A szerzőpáros anya és lánya ötleteket és gyakorlatokat ajánlanak a különböző életkorú gyermekekhez. A könyvön átüt az a számomra igen szimpatikus hozzáállás, hogy a szülőket nem alárendeli a gyereknevelésnek, hanem arra próbál rávezetni, hogyan kell úgy nevelni (élni), hogy önmagunkkal is jóban legyünk, magunk számára is áldozzunk időt és energiát annak érdekben, hogy adni, törődni tudjunk és kölcsönös, feltétel nélküli szeretettel és tisztelettel tölthessük meg a gyerekeinkkel való kapcsolatot. Dr. Bernie Siegel az ajánlójában azt írja: "a boldog gyermek a szülő igazi sikere." A könyv ehhez a sikerhez próbál útmutatást adni.

Lássunk néhány fejezetet és gondolatot ízelítőként.

Taníts példamutatással!

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, először a szülőnek magával is törődnie kell – írják a lapokon. Egy stresszes, fáradt szülő, akaratlanul is továbbadja a feszültséget a gyermekének, aki ettől szintén feszült lesz, és sírással, hisztivel, verekedéssel vezeti le a feszültségét. A megoldhatatlannak tűnő hisztiktől a szülő még feszültebb lesz, és kialakul az ördögi kör. Minden nap csupán néhány percet magunkra szánt idő, ami a napi pozitív energia adagunkat fedezi az első lépés, hogy mind nyugodtabbak legyünk.

Töltsetek együtt minőségi időt minden nap!

A legtöbb, amit tehetünk, ha tudatjuk a gyermekünkkel azt, hogy mennyire különlegesek. Találjunk minél több örömet gyermekünkben, hagyjuk, hogy a gyermekünk kedvenc tevékenységei határozzák meg az együtt eltöltött minőségi időt. A könyv nem idealizálja a minőségi idő fogalmát. Egyszerűen csak felhívja rá a figyelmet, mit jelent valóban ott lenni egy tevékenységben, nem csak félvállról venni a gyerek számára fontos pillanatokat.

Ne csak halld őt, hallgasd meg!

A legtöbben ahelyett, hogy meghallgatnák a másikat, egyszerűen csak saját magukra terelik a szót. „Az mind semmi, de én...” A szerzők adnak egy receptet a valódi meghallgatáshoz, az igazi beszélgetéshez. A valódi meghallgatás titka a teljes figyelem. Ha visszajelzés nélkül meghallgatjuk a másikat, megismételjük, amit a másik mondott, majd saját véleményünk hangoztatása helyett inkább kérdezünk. Igazán meghallgatni valakit: maga a tevékeny szeretet – állítja a kötet. A szerzőpáros beszél még arról milyen fontos a nevetés, játék, érzelemkifejezés együtt. Arra int „Ismerd el! Mutass megbecsülést!”

Használd a pozitív fegyelmezés eszközeit tisztelettel!

Az a gyerek, aki állandó, megbízható környezetben, mindenki által megértett, elfogadott és tisztességes szabályok mentén él, kiegyensúlyozott és együttműködő lesz. A legfontosabb üzenete a szülőnek ez legyen: "Bár a viselkedéseden változtatnod kell, most is mindig szeretlek" – tanácsolják.

Hagyd, hogy nőjön – hagyd, hogy hibázzon!

Ezen kívül, ha te hibázol szülőként, ne légy rest azt is bevallani, írja a könyv. Légy az élethosszig tartó tanulás mintája és élj az értékrended szerint – javasolják.  Segíts, ha szüksége van rád, higgy benne, légy optimista, és mindenekfelett szeresd feltétel nélkül.

A könyvben tippeket is kapunk az egyes javaslatok megvalósítására, egyszerű kis gyakorlatokat mutatnak be, amivel elérhetjük céljainkat, valamint rengeteg példával illusztrálja az egyes problémákat és megoldási lehetőségeket.

És ez az a pont, ami nekem a kötet Achilles-sarka volt. A személyes példák. Megmondom őszintén, míg a mondanivalóval és a tartalommal maximálisan azonosulni tudtam és kifejezettem jónak találtam a tartalmat, addig az amerikai stílusú példák hol nevetségesen, hol bosszantóan hatottak rám.

A kissé patetikus, végletes kijelentések és a különböző (kitalált) figurák néhol patetikus, néhol egyenesen édelgő „igaz történetei” nem igazán az én szám íze szerint valóak.  A mondanivaló ettől függetlenül persze kárpótol az olvasmányosabbá tétel ilyenforma megnyilvánulásaiért.

A kötet nem arrogáns, nem tudálékos, és az egész családot egységként, mégis az egyes szereplők egyéniségét is kiemelve igyekszik segítő kezet nyújtani abban, hogyan nevelhetünk boldog gyereket és lehetünk közben magunk is boldogok.

Értékelés: 8/10

Diana Loomans, Julia Godoy: Hallgass a gyermekedre! A boldog gyermek nevelésének 12 útja
New Fusion, 2012., 3290 Ft

Center

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?