Rohtah sorozatának legújabb része most két újabb típussal ismertet meg bennünket.

A korábbi részben elkezdtük az idegrendszer sajátosságaira épülő egyes tipológiai kategóriák bemutatását a javasolt táplálkozással és életmódajánlásokkal kiegészítve. A sorozatot további két másik típussal folytatjuk: 
 
„Gyorsvonat”

TGV Train à Grande Vitessephoto © 1984 joost j. bakker | more info (via: Wylio)

 

Ugye ti sem állnátok egy nagy sebességgel robogó gyorsvonat útjába? Örökmozgónkhoz hasonlóan ő sem lehet büszke a türelmére. Az idegrendszert alacsony gátlás és rendkívül erőteljes aktivitási igény jellemzi. Villámgyorsan mozgásba lendül, és rövid távon állva hagyja a mezőnyt, nem versenyezhetünk vele. Az igazán látványos különbség az Örökmozgó és a Gyorsvonat között az az, hogy míg az egyik csak erősnek akar látszani, addig a másik tényleg az. Munkatempója gyors, dinamikus, az akadályokat nem igazán látja, annyira feladat-  és célorientált.

 
Tudja, mit akar, és azt is, hogyan érje el. Mindig megvan az elképzelése arról, mit hogyan kell csinálni, sőt arról is, másoknak mit kellene csinálni. Ha hagyjuk, villámgyorsan beosztja az időnket, és azon vesszük észre magunkat, hogy követjük a „kéréseit” (utasításokat? ).   Vezetőnek született, nehezen tűri el, ha irányítani próbálják, ő szereti kézben tartani a dolgokat. Ha ellentétes véleményt próbálunk óvatosan megfogalmazni, hasonló eredményre jutunk, mintha a szélmalmokkal szállnánk szembe. Kifejezetten „kötött pályán” mozog, azaz nagyon makacs, nehéz bármiről is meggyőzni. Határozottsága és kitartása vonzóvá teszi, sose adja fel. Még mielőtt elképzelnénk, milyen is lehet egy ilyen rendkívül terhelhető idegrendszerrel megosztani az otthoni munka örömeit, jobb, ha nem is álmodozunk róla. Ezt az idegrendszert nagy célok elérésére lehet csak mozgósítani, ebbe sajnos nem tartoznak bele a mosogatás, szemétürítés, fűnyírás, vasalás, meggymagozás, függönyleszedés, porszívózás, portörlés opciók.
 
Ez a magas hőfokon tartósan is pörögni képes, „teljesítménygyanús”idegrendszer is jól hasznosítja a tápanyagot alapesetben: napi négyszeri, az átlagosnál (a testsúly, magasság, nem alapján ajánlott közepes energiabevitelnél) kevesebb kalória is biztosíthatja számára a szükséges üzemanyagot. Egyszeri nagyobb, vagy akár hosszabb távon állandóan közepes táplálékmennyiség lelassítja, elnehezíti ezt a típust, ez munkakedvére is rosszul hat. Bár természetesen előfordulhatnak „zöld” vonatmodellek is, de általában erősen húsevő típusúak. Megfelelő életmód mellett kifejezetten erős, a „vasszöget is megemésztő” gyomor jellemzi őket, a fizikai jellegű stresszt nagyon gyorsan a „gyomrukra” veszik, nemcsak gyerekkorban hasfájósak.
 
– Éppen fokozott aktivitásuk miatt hajlamosak arra, hogy egy-két étkezést elblicceljenek, „elfelejtenek enni munka közben”, szervezetük azonban hamar visszajelez emésztési zavarokkal (székrekedés és hasmenés közötti ingázással) feledékenységükről. Ezért javasolt a reggeli – tízórai – ebéd – vacsora kombót tartani, mérsékelt folyadékbevitellel (1,5-2,5liter munkatípustól és egyéb tényezőktől függően).
 
– Reggelire közepes mennyiség javasolt, lassabban felszívódó gabonákból válasszanak, de a tojás, és a fehérjealapú hideg vagy meleg ételek is szóba jöhetnek.
 
– A tízórai 200-300 kalóriás is lehet, akár gyors energiabombákból is választhat, ilyenkor nagyon hatékonyan működik az emésztése, nem raktároz, hanem felhasznál.
 
– Ebédre még mindig bűntelenül flörtölhet a közepes energiatartalmú (600-700) ajánlatokkal, akár egy leves és kisebb második fogás is belefér.
 
– A vacsora ideális időpontja este 7 körül van, visszafogottabb étkezéssel, általában egyféle, nem megterhelő fogás javasolt.
 
A mozgásformák közül bármit választhat, ahol rúgni, ütni kell (futball, tenisz, squash, kickbox, röplabda) vagy erős lábmunkát kívánnak: futás, ugrókötelezés, trambulin. A hangsúly az intenzív és nagyobb erőfeszítéssel járó, kifejezetten aktív terhelésen van heti 2-3x, 1-1,5 órában. Térdét, könyökét mindig alaposan melegítse be, itt kifejezetten nagy a sérülésveszély. 


„Ízirájder”
 
Kiegyensúlyozott idegrendszer jellemzi, nem fúj bolhából elefántot, sőt, a nagyobbacska bolhák is jól megférnek a környezetében, észre sem veszi őket, nem izgatja magát feleslegesen. Szaladhat a lakás, hegyekben állhat a mosogatnivaló, és akár a fotelekben is teljes hatalomátvételt gyakorolhatnak a vasalásra váró holmik, ő inkább a gyerekekkel örül együtt a játszótéren az új játékoknak, vagy a barátnőkkel kapucsínózik egy népszerű kávéházban, anyósékra hagyva a kisebbeket.
 
Jelszava: ha már muszáj dolgozni (és nem lehet mindig szórakozni), akkor legalább foglalkozzunk azzal, amit tényleg szívesen csinálunk. Menekül minden monoton és unalmas helyzettől, viszont mániákusan vonzza minden újdonság vagy izgalom. Vidám és könnyed életvezetése mögött stabil idegrendszeri mutatói állnak: közepes idegi gátlóerőből kapcsol át erős élénkítésbe, ezért ő is jól terhelhető.
 
Jellemző, hogy mindig több dologgal foglalkozik, így megosztott figyelme időnként belesodorja ereje szétaprózásába, ilyenkor hajlamos félbehagyni dolgokat. Ritkán aggódik, valahogy mindig a félig teli pohár lebeg a szeme előtt. Társasági ember lévén nem szeret sem egyedül lenni, dolgozni, enni, így legkönnyebben kettő főtől korlátlan számú hallgatóságig terjedő csoport kellős közepén szónokolva (de legalábbis minden aktív figyelmet magára irányítva), vagy kedvenc történeteit mesélve bukkanhatunk rá.
 
Napi 3x javasolt étkeznie, persze szigorúan csak társaságban (hiszen máshogy nem is tudja elképzelni a jóízű étkezést), jó kedéllyel, ráérősen falatozva. Ideális esetben 9, 13-14 és 18-19 körül egyen, 2-2,5 liter vízfogyasztással kiegészítve a köztes időszakokban, egyenletesen beosztva.
 
A könnyebb és közepes „fajsúlyú” ételek közül bátran válogathat, az éttermi vagy menüadagokat is rá szabták, nem fog elhízni tőlük, ha hetente 2x végez valamilyen közepes vagy inkább kitartást igénylő 1-1,5 órás aktívabb mozgást. 
 
A reggeli és ebéd energiabevitele nem, kor, magasság és életmódtényezőktől függően 1600-2200 kalória körül lehet (kivételt képeznek a magasabb kalóriaigényű maratonfutók, doni kohászok, Föld körüli gyaloglást vagy kerékpározást tervezők, esetleg a Himalájára készülő „rájderek” illetve a 1,5 éves nyolcasikrek anyukái). Az erősen változatos táplálékokra reagál legjobban a szervezet, már rövidebb távon is nyomot hagy a monoton táplálkozás az emésztése hatékonyságában.
 
A mozgásban az idegrendszer legkönnyebben az aktív, közepes vagy erősebb energiakiadással járó, közepes bemelegedésre lehetőséget adó tevékenységekre tud leginkább ráhangolódni (olyan páros vagy csapatban végezhető sportok, amelyek kellő szórakozást is biztosítanak): labdajátékok, tánc, aerobik.
 
„Papírsárkánnyal” és „Mr. és Mrs. Versenyezzünkkel” folytatjuk.

 

Rohtah