Mit vizsgálunk röntgennel és mire használható az ultrahang gyermekek esetében? A két képalkotó eljárás közötti különbségekről beszélgettünk Dr. Karádi Zoltán gyermekradiológussal.

Ultrahang
 

Az ultrahangvizsgálat az egyik legkiemelkedőbb jelentőségű képalkotó eljárás a gyermekgyógyászatban, mert gyors, pontos, hatékony, és fájdalommentes, valamint nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem.  

Fontos szerepet játszik a gyermekkori szűrések során, mint például a csecsemőkori komplex ultrahangos szűrővizsgálat (koponyaultrahang, csípőultrahang, hasi ultrahang), melynek során panaszt és tünetet egyelőre nem okozó fejlődési rendellenességek, valamint a szülés körüli időszakban kialakult elváltozások figyelhetők meg - mondja a gyermekradiológus.

A hasi ultrahangvizsgálat során a hasnyálmirigyet, a májat, az epehólyagot, a lépet, a veséket, valamint a hasüregben futó nagyobb ereket és nyirokcsomókat vesszük szemügyre. A kismedencei ultrahanggal a húgyhólyagot, lányok esetében méhet, a petefészkeket, fiúknál a prosztatát vizsgáljuk. A nyaki ultrahangvizsgálattal képet kapunk a nyaki nyirokcsomók állapotáról, a pajzsmirigyről és mellékpajzsmirigyről, a lágyrészekről és a nyálmirigyekről. A nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó nagy erek, valamint a végtagi artériák és vénák ultrahangos vizsgálatát Dopplerrel végezzük. Ultrahanggal vizsgálhatók az ízületek (váll, csípő, térd, boka), illetve az ízületi szalagok.

A vizsgálatot fekvő helyzetben végezzük, mely során a gyermek bőrére speciális gélt kenünk. Ez a zselé arra való, hogy a vizsgálófej és a gyermek bőre között ne maradjon levegő, és így a képminőség a lehető legjobb legyen.

Nagyobb gyermekek esetében a hasi ultrahangvizsgálathoz éhgyomorra és közepesen telt húgyhólyagra van szükség, azaz lehetőség szerint a gyermek a vizsgálat előtt 4-5 órával már ne egyen, és csak buborékmentes vizet fogyasszon. (Csecsemőkre nem vonatkozik ez az ajánlás!)

Kismedencei vizsgálathoz közepesen telt húgyhólyag szükséges, azaz lehetőség szerint a vizsgálat előtt a gyermek 2-3 órával már ne menjen ki a mosdóba. Természetesen amennyiben nem tudja visszatartani a vizeletét, nyugodtan ürítsen, de fontos, hogy a vizsgálat előtt egy-másfél órával fogyasszon 2-4 dl buborékmentes folyadékot - hívja fel a figyelmet Dr. Karádi Zoltán.

Röntgen
 

Baleseti csontsérülés gyanúja, csont- és ízületi fájdalmak jelentkezésekor, valamint bizonyos hasi és mellkasi panaszok esetén javasolt a röntgenvizsgálat. Indokolt esetben bármely korosztálynál, de kizárólag orvosi javaslatra végezhető el, mivel ez a képalkotó eljárás ionizáló sugárzás felhasználásával történik, amelynek a szervezetre nézve káros hatásai lehetnek. Betegség esetén a röntgenvizsgálat a diagnózis felállításának részét képezheti, a kontrollvizsgálatok (pl. tüdőgyógyászat, ortopédia) a lehető legkisebb sugárterhelés elvének megtartásával történnek.

A röntgenvizsgálathoz a vizsgálandó testfelületről el kell távolítani a ruházatot, valamint a fémtartalmú kiegészítőket (óra, nyaklánc, fülbevaló), míg a vizsgálni nem kívánt testrészeket ólomköpennyel védjük a sugárzástól. A röntgenvizsgálat során a felvétel elkészülésének néhány másodperces idejére az asszisztens kimegy a vizsgálóhelyiségből, a gyermekkel ablakon keresztül tartja a kontaktust. A vizsgálandó területtől függően a felvétel készülhet ülő (pl. alkar), álló (pl. mellkas) vagy fekvő (pl. csípő) helyzetben, tájékoztat a gyermekradiológus.

A röntgenvizsgálat semmilyen előkészülést nem igényel, étkezni és folyadékot fogyasztani is szabad. A röntgenvizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár.

Tünde