Vakmacska erőszak könyv

A Lili és a bátorság című, nemrég megjelent könyv „megelőző” jelleggel íródott a gyerekeket érő zaklatás, abúzus elleni küzdelem részeként. Egy kislányról szól, akit anyja kollégája, a cirkuszi bűvész zaklat, azzal fenyegetőzve, ha kiderül, egyszerűen eltünteti a vele közös számban szereplő anyukát. Lili mégis elmondja egy idő után az anyjának, mi történik... és hálistennek a zaklató repül a cirkuszból, és minden jó szándékú felnőtt megerősíti: nem a gyerek a hibás, ha ilyen helyzetbe kerül.

Ahogy a felnőttnek szóló (kivágható) előszó is írja: a könyv „szemnyitogató”, a piszkos szándékok előzetes felismerését segíti egy kiskorú számára, viszont maximum szaksegítséggel adható olyan gyerek kezébe, akit már sajnos tudottan ért efféle trauma.

Azt hiszem, az alkotók egyáltalán nem gondolták, hogy nem sokkal a könyv megjelenése után micsoda lavina szabadul el a világban és Magyarországon is, és mennyire napi téma lesz ez mindenhol, ami óhatatlanul átszínezi a könyvet is annak, aki most olvasná. A mostani botrányok többsége ugyan a felnőttek közti zűrzavaros hatalmi erőszakviszonyokat tükrözi, de egyre-másra pattannak ki gyerekekről szóló, nemrég történt vagy évtizede titkolt esetek, miközben ennek a könyvnek a legfontosabb üzenete: bármi volt, nem a te szégyened gyerekként, és Ne.Maradjon.Titokban. Mert ez a fajta titok pusztító és mérgező.

Nekem a könyv elolvasása után egyetlen kérdésem maradt: a legtöbb traumatizált gyerek nem is pusztán az abúzustól törik össze igazán, hanem attól, hogy sok esetben senki nem akar hinni neki. A bizalma ettől rendülhet meg a felnőttekben végképp – és erről ez a történet nem szól egyetlen szót sem. Vélhetően azért, mert szerintük aki a gyerekei kezébe adja a könyvet, sosem tenne ilyet – így legyen.

Az ajánlott korosztállyal is bajban vagyok: bár a könyvön a 6+ megjelölés található, én talán 8-11 éveseknek ajánlanám. Az ennél kisebbeknek nem tudom, hogy lehet tálalni a témát anélkül, hogy ok nélkül rettegjenek vagy gyanakodjanak. A 12 évesek vagy annál nagyobbak pedig sajnos túlságosan is „jólértesültek”, bár többnyire kínosan sok sületlenséget hisznek ténynek és igazságnak. De nekik már alighanem más kerettörténet dukál.

Paulik Móni-Vincze Zsuzsa: Lili és a bátorság
Lakmusz, 2960 Ft, a könyv megjelenését közösségi finanszírozás támogatta

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?