Július 1-től változik a KRESZ. Szigorítások is lesznek. A gyorshajtókra lesújt a törvény. Mostantól ha valaki nem csatolja be biztonsági övét, lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton, autópályán 40 ezer forintra büntethető. Ez eddig mind szép és jó, egyet is értek a szigorral.

photo © 2008 Dan Harrelson | more info (via: Wylio)

 

Amit nem értek, az a következő. Kikerülnek a közigazgatási eljárási körből a gyermekbiztonsági rendszer – értsd gyerekülés – használatára vonatkozó rendelkezések. Eztán aki e nélkül furikázza gyerekét, akár városban, akár az autópályán 130-cal, már csak szabálysértést követ el, és legfeljebb 30 ezer forint bírsággal sújtható. Miért?

Miért kevésbé súlyos dolog gyermekeket veszélyeztetni, mint felnőtt önmagunkat? Nem éppen súlyosabban kéne szankcionálni azt, aki gyerekét nem szállítja biztonságosan?  

Nem egyszer, nem kétszer láttam már jártamban-keltemben autópályán mellettem elsuhanó kocsiban álló gyereket, vagy anyja ölében ülő kicsit a városban araszolva. Az sem ritka, hogy méregdrága autóban a legolcsóbb kínai gyerekülés árválkodik, bár ezzel kapcsolatban még mindig igaz, hogy egy rossz gyerekülés is jobb, mint egy semmilyen.

A jogalkotónak így hát ezúton küldöm meleg üdvözletemet és köszönöm, hogy felelős viselkedésre kényszeríti felelőtlen szülőtársainkat. Örülök, hogy elrettenti őket a magas büntetéssel, hogy jobban megérje megvenni nekik egy gyerekülést, mint egyszer-kétszer kifizetni a bírságot. (Bárcsak ez a köszönet igaz is lehetne, és nem csak gúnyom marná a monitort.)

Center