A Bezzeganya olvasói átlagosan másfél millió forintot költöttek az első gyerekkel kapcsolatos kiadásokra – derült ki kérdőívünk nemrég közzétett eredményeiből.  Érdekes kalkulátort találtunk az Aegon oldalán, mellyel szintén ki lehet számolni a várható költségeket: orvosi, beruházási oldalról, illetve a baba első évének plusz költségeivel kalkulálva. A programban csúszkákkal lehet beállítani az értékeket, ha nem a kalkulátor által megadott átlagárakkal akarunk számolni.

Az első körben ki kell választani, hogy a területileg illetékes orvoshoz fogunk-e járni és állami kórházban szülünk ügyeletesnél – ekkor a várható költség 0, de egy csúszkával be lehet állítani az összeget, amit mi gondolunk. Az állami ellátás választott orvossal opciónál a felkínált összeg, amellyel a kalkulátor számol: 120 ezer Ft, a csúszkával szintén lehet rajta módosítani. Magánkórházi szolgáltatások igénybevétele esetén a program 600 ezer forintot mutat, amelyet hasonlóképp lehet állítani, mint a fenti esetekben.

Ezt követően a bútorokra és az eszközökre kiadandó összeget lehet kiszámolni. A kalkulátor átlagára babakocsira 150 ezer, melyet mindössze 200 ezer Ft-ig lehet növelni 5 ezer forintonként. (Kérdőívünk kitöltői közül több tucat kismama ennél drágábban vásárolt babakocsit.) A többi opció (babaágy, babaülés, pelenkázóasztal, szekrény, etetőszék, mérleg, légzésfigyelő, bébiőr) maximális ára is 200 ezer Ft, míg lakásfelújításra maximum 2 millió forintot számolhatunk. Miután az összes értéket beállítottuk, megkapjuk a bútorok és lakásfelújítási költségeit összesen.

Míg mi csak a szülésig vizsgáltuk a várható költségeket, addig a Babaváró kalkulátorban ennél tovább számolnak: az első évben várható kiadásokat is össze lehet adni: mini, közepes és maxi csomagok közül lehet választani vagy a csúszkákkal lehet megadni, hogy várhatóan milyen értékű babaholmikra (ruhák, pelenka, stb.) lesz szükségünk havonta. Szintén csúszkákkal állítható be a havi etetési költség (ami tápszeres etetés esetén nem elhanyagolható összeg). Miután ezeket is megadtuk, a program kiszámolja a babaszületés kapcsán és a gyermek első évében várható költségeket.

Nemcsak a kiadásokat lehet kiszámolni, a várható juttatások összegét (LINK) is megtudhatjuk egy másik kalkulátorral. Itt elsőként a nemünket és a családi állapotunkat kell megadni, majd az eltartott gyermekek számát (fiú és lány bontásban), majd a gyerekek születési dátumát és keresztnevét (utóbbi nem kötelező). Ezután arra kell válaszolni, egy újabb gyermek érkezik-e, vagy ikreket, netán hármas ikreket vár-e a kismama. A társadalombiztosítási jogviszony meghatározása után választhatjuk az egyszerű kalkulációt, mellyel a bruttó bevétel és a családi adókedvezmény igénybevételére kérdeznek rá, majd egy pofás kis táblázatból lehet leolvasni, mekkora összeg lesz a bevételi oldalunkon szülés után.

A részletes kalkulációhoz egyéb adatokra is szükség van, például társadalombiztosítási jogviszony fennállása alatti jövedelemről havi bontásban, esetleg a rendszeres jövedelmen felüli bevételről, így még pontosabb összeget kapunk a végén.

Bár én már nem tervezek több gyermeket, nagyon tetszik a következő lehetőség, melyben szó szerint mérlegre lehet tenni az első év (általunk meghatározott) várható kiadásait és a bevételeinket.

Már csak az a kérdés, hogy az általunk kalkulált várható kiadási összeg mennyire fedi majd a valóságot: azaz úgy járunk-e majd, mint egy lakásfelújításnál, hogy a ráhagyással számolt kalkulált összeg másfélszeresébe fognak kerülni a munkálatok a végén.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?