Ezen a hétvégén is lesz Gyerek Sziget, szubjektív élménybeszámoló objektív programajánlóval. A videó az elmúlt hétvégén készült életképekből állt össze.

  


Gyerek Sziget 2011 első hétvége

A pesti szülő megadja magát, immár többedik éve, mivel a Gyerek Szigeten egy teljes hónapig minden hétvégén gyereknap van, tehát menni kell, hiába van sokszor felnőttrohasztó meleg (a kicsik fel se veszik, legalábbis addig nem, amíg nem kell hazafelé indulni), hiába kell araszolni a befelé és kifelé menő autós sorban, vagy battyogni a HÉV-hez hosszasan, menni kell, mert a programok jók, és mitagadás, az sem utolsó dolog, hogy a legtöbb ingyen van, néhány vidámparkos attrakciót (körhinta, dodzsem) vagy mega-ugrálóvárat kivéve. Innivalót ajánlatos vinni, mert kapható ugyan, de korántsem a sziget minden sarkában. Vécé viszont megnyugtató sűrűséggel és tisztasággal akad, kíméljük tehát a bokrokat.

Mi főleg azokat a programokat próbáltuk ki, ahol nem kígyóztak hosszú sorok. Horgásztunk és kézműveskedtünk az ökosátornál, nigériai zászlót és török varázsszőnyeget készítettünk a Színes Faluban (az afrikaiakat két szobortestű fekete férfiú, a törököket két bájos mandulaszemű tizennyolc-húsz év körüli lány képviselte, a kínaiaknál pedig egy hórihorgas kamaszfiú és egy törékeny leányzó szorgoskodott), lovagoltunk a huszároknál (a barátnak öltözött lófelelős engem is invitált, üljek fel egy körre), a nyári koripályát nem sikerült kipróbálni, mert nem volt megfelelő méretű korcsolya épp szabad. De az is működőképesnek látszott, éppúgy mint a szintén csak messziről csodált mászófal vagy Pöttyös Kapitány remek hajója a mentőcsónakkal és a kötélpálya-féleséggel, sajnos ennél az attrakciónál iszonyatos sor volt vasárnap, érdemes időben érkezni vagy türelemgyakorlatot tartani.

Minden gyereknek útlevél jár a főbejáratnál, valamint egy matrica, amin a gyerek neve és a mi telefonszámunk található, utóbbit elveszés ellen találták fel, a bazi nagy területen nem nehéz eltűnni a sok gyerek közt, főleg ha mi felnőttek már üveges szemekkel rogynánk le a T-bolygó vagy mi közepén a nyugágyakra vagy a színpad előtti székekre

A pünkösdi hétvége programajánlója:

A pünkösdi, hosszú hétvégén – június 11-12-én – is temérdek ingyenes program várja a családokat szombaton és vasárnap az Óbudai-sziget Nagyrétjén, a Telekom Gyerek Szigeten. Ott a helye mindenkinek, aki Gryllus Vilmos koncerten vagy akár gyermek táncházban akar táncolni, zsonglőrködni akar vagy lovag szeretne lenni, de azok is jól fognak szórakozni, akik mozogni, állatot simogatni, kézműveskedni akarnak, vagy csak újabb és újabb dolgokat szeretnének tudni a régmúlt és a mostani világról.

A Telekom Nagyszínpadon délutánonként ezen a hétvégén is jelentkezhetnek a vállalkozó kedvű gyerekek az egy órás Ki mit tud?-ra. Persze a nagykoncertek sem maradnak el: ezen a hétvégén a Gryllus és Alma együttes rajongóknak kedveznek a szervezők, de lesz még ugyanitt Kolompos Táncház, Kukamese és harcművészeti bemutató is.

A Bohóckuckóban a zsonglőrtudományok nagymestereitől tanulhatják majd a lurkók a labdák, karikák, diaboló és buzogány röptét, a Rippel Brothers Akadémián pedig artistáskodhatnak a vállalkozó kedvű gyerekek. Az Állati jó programok helyszínén pedig a Lovagok hétvégéje zajlik majd, ahol ügyességi és logikai játékokon lehet majd részt venni, a lovagok segítségével pedig mód lesz íjászkodni és megismerkedni a középkori fegyverekkel és ruházattal is.

A Vándor Vurstli műhelyében Európa népeinek fejrevalóit készíthetik el a gyerekek, így nem kell majd fedetlen fővel utazniuk a Vurstliban szervezett, képzeletbeli európai körutazáson, sőt az igazán ügyes kezűek még saját készítésű bőröndöt is vihetnek majd magukkal. Aki papírkalapot, álarcot akar készíteni, vagy újrahasznosított saját készítésű képeslapokon akarja majd a nyári élményeiről a barátait tudósítani, annak is itt a helye, hiszen hétvégén a Pritt Kézműves Palotában ezekre is lesz majd lehetőség az agyagozás és egyéb alkotás mellett.

A Telekom Gyerek Szigeten az idén sem feledkeznek meg azokról a gyerekekről sem, akik nem tehetik meg, hogy ott legyenek a programokon, ezúttal a beteg kisgyerekeknek szeretnének segíteni. „Hozd el hozzánk!” címmel ismét meghirdetjük a használt játékgyűjtő akciót!  A gyerekek elhozhatják már nem használt, de még jó állapotú játékaikat. Az összegyűlt játékokat a Kórházpedagógusok Egyesülete számára gyűjtjük, akik az ország nyolc nagyvárosában foglalkoznak beteg gyerekekkel.  A felajánlások közvetlenül a gyerekekhez jutnak majd el.

Az idei Gyerek Sziget új színfoltja a Színes Falu, ahol a gyerekek három, Magyarországon élő külföldi közösséggel ismerkedhetnek meg közelebbről. A török, a nigériai és a kínai sátorban autentikus nemzeti játékok, érdekes foglalkozások és naponta 3 bábelőadás (10.45, 14.30, 16.00 órakor) várja az érdeklődőket.

Persze lesz még Vidámpark, artistaképzés, bábszínház, KRESZ-tanulás és akinek ez még nem elég, az részt vehet egy csodálatos utazáson Pöttyös Kapitánnyal.

A részletes program a www.gyereksziget.hu-n olvasható, aki pedig hajóval szeretne kilátogatni a Szigetre, az a részletes menetrendet a www.sailor.hu-n  találja meg.

Vakmacska