A gyerekek kevésbé, de a gyereknevelési szokások sok mindenben megváltoztak azóta, mikor ők voltak ifjú anyák. Az itt következő tudnivalókkal, egyfajta gyorstalpalóként azoknak szeretnénk segíteni, akik hamarosan nagymamák lesznek.



 

Az elmúlt húsz-negyven évben olyan szabályok is megváltoztak, amelyeket annak idején kőbevésettnek tekintettek. Érdemes ezért összevetni a régi és az új szokásokat egymással. Elsőként a szoptatás témáját járjuk körül; a későbbiekben szó lesz többek között a hozzátáplálásról, öltözködésről, biztonságról.

  70-es évek Most
Csecsemőgondozással és gyerekneveléssel kapcsolatos szabályok. A modern irányzatot Spock jelentette, a „régit” az akkori nagymamák elképzelése.

Ranschburg Jenő: Szülők lesznek már volt. 
Többféle, sokszor egymást is kizáró szemlélet van forgalomban, így az itt leírtak csak tájékoztató jellegűek.

Néhány ismertebb könyv a sok közül: Ranschburg Jenő: Szülők könyve; Elizabeth Fenwick: Kismamák nagykönyve; Tracy Hogg: A suttogó titkai / A suttogó mindent megold; Penelope Leach: Picik és kicsik; Spock doktor átdolgozva.

Miközben igen változatosak az elképzelések, van egy-két olyan új szabály, ami szigorúan betartandó.
Szoptatás rendje. Háromóránként, később négyóránként.
Tilos volt 2 óránál sűrűbben, mert a túrós tejre a friss tej hascsikarást okoz.
A két gyakori irányzat:
1. A La Leche Liga által képviselt úgynevezett igény szerinti szoptatás, röviden: ha a gyereknek baja van, sír, szoptassuk meg (akár napi 16 alkalommal is).
2. A Tracy Hogg-féle (Suttogó) napirend szerinti szoptatás, röviden: a baba egy megadott sorrendben eszikébren vanalszik, és a ciklusok hosszától függően két és féltől három és fél óráig változik a szoptatás gyakorisága.
Folyadékbevitel szoptatás mellett. Cukormentes tea, víz.
Kutacsot nézték tapintással: ha nagyon behorpadt, azt jelenti, hogy a gyerek szomjas.
Nincs. Az első 6 hónapban semmilyen plusz folyadékot nem adnak a babának, nagyon ritka extrém esetekben, pl. tartós 40 fokos hőségben esetleg vizet.
(Azt is inkább kiskanállal vagy pohárból, nem cumisüvegből.)
Fejés szoptatás után. Kötelezően ajánlott volt. Nem ajánlott.
A baba (a legdivatosabb irányzatok szerint mind) az evéssel szabályozza, hogy mennyi tej termelődjön, ebbe felesleges beleszólni fejéssel.

Ezzel együtt a fejést használják problémás esetek megoldására, pl. tejtermelés fokozására.
A mell tisztítása szoptatás előtt és után. Kötelező, előtte és utána is lemosták.
Vattát raktak a melltartóba, az bizony savanyú szagú volt.
Nem szokás. A melltartóbetét felszívja a tejmaradékot.
Büfiztetés szoptatás után. Kötelező volt. Néha hanyagolják. (Pedig alvó gyereket is lehet függőlegesen vállra rakva büfiztetni.)
Szoptatás nyilvános helyen. Elképzelhetetlen volt.

Szoptatáskor nem lehetett osztott figyelem, zavaró körülmény, mert akkor nem jön jól a tej.
Folyamatos vita tárgya, kedvelt cikktéma. Sokan szoptatnak nyilvános helyen, utcán, üzletben, parkban.
Szoptatási testhelyzet. Fekve vagy ülve. Kényelmesen, egyenes háttal ülve, kar alátámasztva párnával. Zsámoly a láb alatt. Mindenféle változatos módon szoptatnak. Speciális eszköz a szoptatóspárna  egyes anyák esküsznek rá, mások szerint felesleges.
Szoptatás melletti hozzátáplálás kezdete. Elsősorban a vashiányra hivatkozva 4 hónapos kortól mindenképpen elkezdték a hozzátáplálást. 6 hónapos kor előtt nem kezdik el a hozzátáplálást.
Szoptatás abbahagyásának ideje. 9 hónapig szoptatni már nagyon hosszúnak számított. A baba 1 éves koráig teljesen normális szoptatni, hamarabb általában csak azok hagyják abba, akiknek nyomós okuk van rá. (A gyerek elválasztja magát; az anya kínlódik vele sokat; betegség.)

Sokan, főleg az igény szerint szoptató anyák a gyerek 2-3 éves koráig is szoptatnak.
Vitaminok szoptatás mellett. D-vitamin tablettát kellett törni, talán heti kétszer. Napi egy csepp Vigantol olaj (D-vitamin) az első évben, havonta egy ampulla K -vitamin az első hat hónapban.



Köszönöm édesanyám közreműködését a cikk elkészítésében!

AMK