Vakmacska karácsony könyvajánló gyerekkönyv

Ha gyerekkönyvet vennél karácsonyra, ajánlunk néhányat azokból a kiadványokból, melyek az utóbbi időben a kezünkbe kerültek.

Kaláka - Nálatok laknak-e állatok?

Vakmacska karácsony könyvajánló gyerekkönyvTalán az egyik legkedvencebb Kaláka-lemez kapott most új ruhát: a CD egy gyönyörűen illusztrált kötet hátuljában bujkál, amiben természetesen a lemez dalait adó versek olvashatóak.  Timkó Bíbor rajzolt hozzájuk pereccel-fánkkal egyensúlyozó majmot, bicikliző medvét, rókázó iguánát, és természetesen a macskahölgyet, akinek falán macska-esküvői portrék, lábánál pedig párnán alvó ember látható. És persze Petőfi gólyája, az egyetlen talán "klasszikusnak" mondható képpel.  Még épp vihető-gyerekkézzel lapozható méretben.

Central Kiadó
3890 Ft

A kis herceg - foglalkoztató füzet 6-10 éveseknek

Vakmacska karácsony könyvajánló gyerekkönyvEsős napokra, náthából gyógyuló vagy egyszerűen szöszölni-színezni-matricázni szerető kicsiknek sokféle tevékenységet kínál a kis füzet, ami nem a klasszikus St-Exupéry-rajzokra, hanem a műből készült animációs film rajzaira alapul. Vannak benne klasszikus nagycsoportvége-első osztály eleje feladatok (pontozott vonal utánrajzolása, hogy a papírrepülőnek útja legyen, számírás gyakorlása nagyban, színezés, matek egyjegyű számokkal), vannak logikai feladatok (képrészlet megkeresése, labirintus nyilakkal, sorozatok, betűkereső, sőt olvasni tudóknak szókereső is), van szabad figurarajzolás és matricázás is, akár csillogós matricákkal is. A hétéves egy darabig "ezmiez" felkiáltással kerülgette, aztán mikor belekezdett, a végéig abba sem hagyta.

Alexandra Kiadó
1499 Ft

Ez egy ilyen nap

Vakmacska karácsony könyvajánló gyerekkönyvA könyv 12 tízéves gyerek egy napját meséli el - a szerző, Mészöly Ági választotta ki a gyerekeket, és beszélgetett velük hosszan, ebből állt össze az anyag. Van, aki a Havanna lakótelepen lakik, van, aki gyermekotthonban, van, aki a cigánysoron, és van, aki a törökbálinti Tükörhegyen. Egy közös bennük: tízévesek, reggel felkelnek, iskolába mennek, délután hazamennek, tanulnak, játszanak... de az életük nem is lehetne ennél különbözőbb. A könyvet az UNICEF Szívünk rajta programjába ajánlottuk, az előszót Gyurkó Szilvia gyermekjogász írta. A borítót és az illusztrációkat Paulovkin Boglárka készítette.

Naphegy Kiadó
2600 Ft


Stephanie Schneider: Elefántok a házban

Vakmacska karácsony könyvajánló gyerekkönyvJesszus, mondtam először a szövegre, míg eszembe nem jutott, hogy bizonyos életkorban én is mindenféle állattal népesítettem be képzeletben a házat, akik embermódra léteztek benne, papuccsal-sapkával, reggelizőasztallal, lakáskulccsal, piknikkosárral,  bár apámnak nem volt füldugó a fülében, mindent elnyomó Mozarttal.  Nyilván a mai ötévesek is ismerősnek találják a gondolatot, mi lenne, ha beszélő mackó, kutya, zsiráf vagy más játékra alkalmas vagy alkalmatlan állat költözne a házba, tehát üdvözlik Finit is, aki a sok unalmas szomszéd után az emeleti elefántokban barátra lel.  A rajzok, azok igen viccesek.

Central Könyvek
2600 Ft



Brilly Pat: Az elátkozott skót duda - Béta-trió sorozat

Vakmacska karácsony könyvajánló gyerekkönyv„Ha igaz a mondás, hogy egységben az erő, akkor a nővéreimre és rám ez többszörösen igaz, mert hárman lennénk. Mi vagyunk a Béta trió. A nővérem, Baggy él-hal a rockzenéért. Nem csoda hát, hogy rendkívül izgatott volt, mikor kiderült, kedvenc bandája a városunkba látogat. Egy régi, sejtelmes ház, egy világhírű rockzenekar, egy titokzatos rajongó... ráadásul mindez Baskerville-ben! Itt bizony egy nyomozásra váró rejtély lappang!”

Alexandra Kiadó
1799 Ft

Jövőmenők: két macska, egy időgép, 2050, sok kaland és találmány egy apamesében

Vakmacska karácsony könyvajánló gyerekkönyvManapság már a csapból is az folyik, hogy „minden folyamatosan változik körülöttünk.” Oké, tényleg felfordult pár dolog – például csak mióta az internet megjelent és elterjedt –, de azzal kapcsolatban kevesebb segítséget kapunk, hogy a gyerekeket hogyan neveljük-irányítsuk ebben a változáshullámban. Inkább olyanok jönnek, hogy „a ma oktatott szakmák nagy része már lehet, hogy nem is fog létezni, mire a gyerek kikerül az oktatási rendszerből” ... ez viszont nem túl nagy segítség, én például rendesen be tudok feszülni ezektől.

Ezen gondolkodtam éppen, amikor utamba került egy gyerekkönyv, aminek a szándéka – nekem legalábbis úgy tűnik első olvasásra – pont az, amire én is jutottam. Vagyis az, hogy a folyamatos változással egy dolgot lehet csinálni: el kell fogadni, figyelni kell rá, tájékozódni kell... azaz foglalkozni kell vele! A Jövőmenők két macska kalandjain keresztül 2050-be viszi az olvasót, ahol már mindennaposak azok az újdonságok, amiktől ma még ódzkodunk – házvezető robotok, intelligens otthonok, önvezető autók, napelemes működés, hogy csak párat soroljak. A macskák pedig mindent kipróbálnak, sok mindent elrontanak, van, amit helyrehoznak, barátkoznak és utálkoznak ... pont mint a hétköznapi macsekok! Így teszik szerethetővé és átélhetővé a jövő elképzelt világát – és így hozzák közelebb a gyerekekhez is azt, amiről szerintem is gondolkodnunk kell. 

Ecovit Kiadó
2890 Ft

Time for English with Lucy, Wiz and Ziggy  - The journey begins /

Vakmacska karácsony könyvajánló gyerekkönyvZiggy (remélem, a név hallatán csak nekem, és nem a célcsoportnak jut eszébe David Bowie) egy kis madár, aki csatlakozik a teljesen átlagoskislány Lucy és a varázspálcával varázsoló Wiz mellé. De tartozik a csapathoz egy Mágikus Bicikli is, amivel el lehet jutni a télből a nyárba, vagy épp egy másik földrészre.

A szókincset, szöveget nézve kicsit zavarba jöttem: a könyv és a hozzá tartozó DVD (rajta van egy kisfilm feliratokkal, dalok animátorral, szöveggel énekelve vagy karaoke módban, és rejtélyes megfontolásból a végén szerepel benne pár félbetört magyar nyelvű dal és mese, magyar népmese vagy Gryllus-dal is) láthatóan ovisok, kisiskolások számára készült, ha azonban meg akarnánk érteni a teljes szöveget, akkor bizony erős középhaladónak kell lennünk hozzá - sőt, sorok írója szakmai felsőfokú nyelvvizsga,  17 év anyanyelvi munkakörnyezet és 26 évnyi aktív, nyelvhasználó munkakörei dacára talált két ismeretlen szót benne, illetve az egyik ismerős volt ugyan, de ebben a szövegkörnyezetben sosem került még elé.

A fülszöveg szerint nem szükséges mindent megérteni, elég figyelni, ismételni dalt és mondókát, és majd évek múlva a "rendes" nyelvtanulás során helyükre kerülnek a szavak és  a nyelvtani kifejezések is. ABC-t vagy számokat felsorolni így is megy, vidám tánccal jó kiejtésű dalt tanulni is, nyilván hasznos a természetes beszéd és történet az idegen nyelvi környezetbe kerülő kisgyereknek is (akit mondjuk kiköltöztetnek hamarosan Walesbe vagy San Francisco-ba),ha ennél többet akarunk tőle, akkor angolul jól tudó (és némi idővel rendelkező) felnőtt társaságában ajánljuk olvasni-nézni.

Ez a kedves könyv-DVD páros jobban emlékeztet a hajdani Sesame Street-re, mint egy klasszikus multimédiás oktatócsomagra. Mondjuk abból is sokan tanultak angolul, lehet többen is mint pár klasszik tankönyvből – talán természetesebben, mint pár biflázós könyvből

Central Kiadó
2900 Ft

Kemény Kristóf: Puskás Öcsi

Vakmacska karácsony könyvajánló gyerekkönyvÖcsi imád focizni. Ha tehetné, egész nap a rongylabdát rúgná a grundon. Csakhogy a házukhoz közeli pályán általában nagyobb fiúk játszanak, ezért őt és legjobb barátját, a szomszédban lakó Cucut szinte sosem veszik be a csapatba. Folyton azon jár az eszük, hogy tudnának ők is beszállni, hogy hívhatnák fel magukra a nagyok figyelmét.

A leghíresebb magyar ember, a valaha élt talán legnagyobb futballista most gyerekként tér vissza közénk - és történetei elsősorban a gyerekeknek szólnak. A Mayer Tamás különleges grafikáival illusztrált szöveg azon túl, hogy remek olvasmány, hitelesen mutatja be Öcsi és családja tanulságos életét, ahogy ez a varázslatos mesekönyv arra is rámutat: milyen erények szükségesek ahhoz, hogy megvalósítsuk gyerekkori álmunkat!

Alexandra Kiadó
2499 Ft

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?