Sokan kaphattak frászt, mikor az Ügyfélkapun belépve szembesültek az adóbevallás-tervezettel, ami mondjuk arról szólt, hogy fizessenek be mondjuk százezret. Ne tessék se pánikolni, se felháborodni, és a legtöbbeknek fizetni se kell majd.

Azoknak, akiknek tényleg csak munkaviszonyukból származó jövedelmük van, valóban könnyítés, ha akár a munkáltató, akár az adóhivatal helyettük elkészíti a bevallást, vagy annak tervezetét. Idén tömegek kapták meg a NAV-tól a bevallás-tervezetet, amin esetleg egy jókora összeg szerepelt tartozásként, én is így jártam. De ez csak annyit jelent: a NAV-nál nekem se, meg még sokaknak nem számították be a családi adókedvezményt. Az eset nem egyedi, hanem tömeges.

Elvileg pedig tudják
 

Könyvelők-adószakértők szerint tömeges a jelenség, főleg ha a pár megosztva kívánja mondjuk két-három gyerek után igénybe venni a gyerekek utáni családi adókedvezményt. Hogy miért nem szerepel ez a tervezetben, nem tudni, hiszen a nyilatkozatokat minden év elején le kell adni, tehát a munkáltatók és bérszámfejtők is tudják, így az adóhivatal is, ez alapján akár bele is számíthatnák a tervezetbe.

Lehet persze agyalni, hogy talán túl sok a kivétel, ezért nem írták bele ezt a sort az algoritmusba a programozók: mi van, ha egy gyerek év közben nagykorú lesz, a tanév közepén kilép a szakiskolából és munkát vállal, elköltözik a másik szülőhöz elvált szülők esetén, aki aztán esetleg kiviszi Ausztriába. Legvégsőbb esetben baleset éri, vagy leukémiában meghal tizenegy évesen - sajnos, ilyen is van. De ezeknek a kivételeknek egy részéről is értesülhet az államigazgatás akár külön bejelentés nélkül is - tény, talán nem mindenről. De az is lehet, hogy jövőre már a többségnél szerepelni fog ez a sor, és épp a kivételeknél kell módosítani a bevallást, ami jóval kevesebb embert érint majd így.

Ha nem jelzed időben, akkor bevallássá válik
 

Az, amit a NAV-tól most kaptál, az hangsúlyozottan tervezet: módosítani kell nemcsak ezzel, hanem ha valami más, külön bevallandó jövedelmet is szereztél, ami "nem ér össze" a munkajövedelmekkel: ingatlan, ingó értékesítése, nagyobb összegű ajándék, passzív jövedelem valamilyen formája, ahol nem valami pénzintézet vonja le és vallja be az adótartalmat. De jogosult lehet valaki visszatérítésre is - túlvont, túlfizetett adó esetében például (nekem jópár éve valósággal könyörgött a NAV valaha élt legrokonszenvesebb tisztviselője, hogy igényeljem már vissza a folyószámla-túlfizetésem, amit évek óta görgetek, ki tudja miért, mert lejár a határidő, amikor még visszautalhatják...) Ha viszont valaki a bevallási határidőig egy mukkot nem szól, nem jelez, nem módosít, akkor ez a tervezet válik bevallássá, tehát az ott szereplő esetleges fizetendőket elvileg be kell fizetni, vagy csak hosszadalmas és bürokratikus procedúra útján helyesbíthetjük a számokat.

Munkahely, könyvelő, e-bevallási szoftver
 

Bár a munkahelyi pénzügyesek nagyrészt már megszabadultak a munkáltatói adóbevallásoktól, jófejségből még mindig tudnak segíteni a kollégáknak, ahogy a kisebb cégek könyvelői is - pénzért vagy szívességből. A NAV maga is igyekszik segíteni - ezen az egészen jól használható, kulturált oldalon foglalták össze a tudnivalókat. Én lassan mindenkinek az elektronikus, ügyfélkapus bevallást javasolnám, de ha valakinek nincs Ügyfélkapu regisztrációja, lehet nem az utolsó napokban kéne nekifutni, akkor marad a hagyományos, papíros bevallás - akinek nincs vállalkozása, még mindig elintézheti mindenféle számítógép nélkül is. A határidő a szokásos: május 20.

Vakmacska

Bezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>