Szerdán kezdődik a 21. Budavári Borfesztivál, melyen ezúttal a fiatal borászoké a főszerep. Bár az időjárás-előrejelzés szerint csütörtökön jön egy hidegfront sok esővel, de a szervezők erre is gondoltak: az esőben megváltott napijegy mellé ingyen esőkabátot adnak, ha pedig a fesztivál területén kapja el az eső a látogatókat, egy kóstolójegyért lehet vásárolni esőkabátot. A hétvégén előreláthatólag jobbra fordul az idő, és gyerekekkel is érdemes felmenni a Várba, 12 éves kor alatt ugyanis ingyenes a belépés, és nyitástól este 6-ig gyermekmegőrző is működik a kiállítás területén.

A Magyar Nemzeti Galéria A épületében szakképzett felügyelők és múzeumpedagógusok ingyenes foglalkozások keretében vigyáznak a gyerekekre, lesz nemezelés, tradicionális kézműves technikák, arcfestés, babzsák játékok készítése, festés tussal, de a felnőttek kipróbálhatják a dekupázs technikát is. A hétvégi napokon 10-16 óra között a Savoyai teraszon Kreatív Gyereksarok lesz, ahol a gyerekek a legnépszerűbb hobbi technikákkal készíthetnek különféle tárgyakat számtalan érdekes hobbieszközzel.

A kóstolgatás mellett számos koncerten is részt lehet venni: szerda este nyolctól például a Csík zenekar muzsikál, csütörtökön a Ghymes, de sok táncegyüttes műsora is megtekinthető. A fesztivál zárónapján rendezik meg a Magyar Jazz Napját is.

Idén a főszerep a fiatal borászoké, akik közül sokan személyesen fogják bizonyítani, hogy jó borokat a fiatal generáció is tud készíteni – a faházakon egy logóval fogják jelezni, ahol egy fiatal borász személyesen jelen van. Külön ajánlom a 45-ös standon Lelovits Tamást, akit személyesen ismerek, és fantasztikus borokat készít.

A borfesztiválon a gasztronómia is fontos szerepet kap, ahol a díszvendég Horvátország, és a régiók jellemző alapanyagaival és ételeivel lehet ismerkedni. Lesz sonkaszeletelő verseny, kürtős kalács, és az elmaradhatatlan töki pompos.     

Lesz dugógyűjtés is, ahol az összegyűjtött parafa dugókat le lehet adni, hogy újrahasznosítsák őket.

A borfesztivál nyitva tartása:

szept. 12–13. szerda-csütörtök: 14.00–23.00;
szept. 14. péntek: 12.00–23.00;
szept. 15–16. szombat-vasárnap: 10.00–23.00

Jegyárak: napijegy (kóstolópohárral és pohártartó szütyővel): 2700 Ft, ötnapos jegy: 7500 Ft.

Tünde