Tünde baleset védőnő

Amíg a baba a kiságyban fekszik, nézelődik, alszik (vagy ordít), kevés az esélye annak, hogy baj éri. Amint megtanul átfordulni, a lakásban kúszni-mászni, majd felállva járni, a balesetveszély is megnő. Milyen veszélyek leselkednek otthon a totyogókra és hogyan lehet megelőzni ezeket? Kassai Krisztina védőnőt kérdeztük.

Erre a kérdésre szinte egy lexikonnyi anyagot lehetne építeni pl. A, mint asztalról leesik, B, mint belenyúl a konnektorba, ZS, mint zsinórt teker a nyaka köré.”

– mondja a védőnő.

„Megszámlálhatatlan helyzet állhat elő egy totyogó életében, ami akár balesethez, vagy szerencsésebb esetben balesetveszélyes helyzethez vezethet, ezért ezeket számba venni szinte lehetetlenség. Az is gyakran előfordul, hogy a kicsik maguk hoznak létre újabb és újabb helyzeteket, amire addig senki sem gondolt és ami bizony komoly következményekkel járhat. Ezért most inkább néhány olyan helyzetre hívnám fel a figyelmet, ami körültekintéssel, előre gondolkodással megelőzhető, elkerülhető.

Nem szigorúan szakmai alapon, a saját logikámat követve két csoportba sorolnám a „baleseteket”. Az egyik a komoly következménnyel járó, súlyos egészségkárosodást okozó balesetek csoportja, a másik a „bibis lett” kategória. Természetesen az első csoport az, aminek az elkerülése minden szülő vágya, a másodikat is jobb elkerülni, azonban azokból a totyogó és a szülő is tanulhat, szerencsére nem túl nagy tanulópénz ellenében.

Természetesen a mérgezések, pl. háztartási vegyi anyagok megkóstolása, gyógyszerek „elszopogatása”, szobanövények megcsócsálása, viccesen hangozhat, de kimenetelüket tekintve feltétlenül elkerülendőek. A fulladásos balesetek – ez társulhat étkezéshez, etetéshez, de előfordulhat egy nem megfelelő ruhadarab kiválasztásához kapcsolódóan is –, szintén szomorú következményekkel járhat. Az elektromos készülékek, aljzatok szintén kiemelt veszélyforrások a kicsik számára, ezért érdemes a lakás minden részét (szoba, konyha, fürdő, stb.) biztonságossá tenni. Ehhez számtalan segítséget kaphatunk pl. a vásárláskor a termék gyártójától, vagy az erre szakosodott cégektől, szakemberektől. A lényeg az, hogy mérjük fel a helyzetet, miből lehet baj, GONDOLKOZZUNK GYEREKFEJJEL, majd keressük meg a leginkább „balesetmentesítő” megoldásokat, VÉDEKEZZÜNK FELNŐTTFEJJEL.

Az általam önkényesen „bibis lett” nevű kategóriáról néhány szó. Szinte mindenki tudja, hogy a tanulás, a tapasztalás biztosítja a gyermekek számára azokat a stimulusokat, amik előre viszik, felkészítik az életre. Ezeket a tapasztalásokat nem szabad kihagyni, bár minden édesanya megkönnyezi gyermeke fájdalmát, még akkor is, ha ebből a kicsi azért kapacitál is valamit.

Ilyen tapasztalás éri a picit, amikor megharapja apró éles fogaival saját ujját, vagy az anyai figyelmeztetés ellenére a még teljesen le nem hűtött ételt bekanalazza szájába, esetleg amikor a játék hevében a mama aggódó szavait figyelmen kívül hagyva nekifut a labdának és elesik. Ezek persze fájnak, kellemetlenséget okoznak, de fontosak azért, mert a tapasztalat, a saját bőrünkön érzett fájdalom segít abban, hogy azokat megfelelően értékeljük, majd a következő hasonló helyzetben a döntést, az elkerülést támogassák.

Egy szülőnek tehát a dolga a biztonságos környezet megteremtése, fenntartása, a kicsiknek pedig a tapasztalás és a tanulás” – mondta el Kassai Krisztina védőnő.

Korábban a Bezzeganyán acsevi számolt be arról, hogy gyermeke az ölébe borította a forró levest. A történet ebben az esetben végül szerencsésen végződött, de van, ahol súlyosabb következménye lehet a figyelmetlenségnek. Nálatok történt már apró vagy komolyabb baleset, ami megelőzhető lett volna? Tanultatok az esetekből? Ha megosztanátok a tapasztalataitokat, a bezzeganya@bezzeganya.hu mailcímre küldhetitek az írásokat – hogy mások is tanuljanak belőle.

Tünde