Fővárosban, kisvárosban, mindenhol lesz idén Múzeumok Éjszakája: programok Budapesttől Mályinkáig és Zircig

Ha valaki programmániás, most igen könnyen túladagolhatja magát, írtam már talán múlt héten is, a könyvhét-Margó irodalmi fesztivál kapcsán. Az idei Múzeumok Éjszakája kínálatát látva még én is szédültem, pedig rutinos versenyzőként rohangálok a városban családostul évek óta, mínusz persze 2020 meg 2021. Ha nem vagytok totálisan napirendfüggők (én anti-napirend szülő voltam világéletemben, nem meggyőződésből, csak úgy alakult...) akkor szerintem nyugodtan lehet vinni gyereket.

A programok többsége gyerekbarát és mindenféle korosztály által szerethető, a gyerekek többsége pedig sokkal rugalmasabb, mint gondolnád. Sose feledem a még nagyon kisiskolás kisebbikemet, aki önfeledten-ordítva rohant az Andrássy úton úgy negyed egy (NEM délután...) magasságában, az apja már elkezdett titokban ásítozni, de ő a nővérével együtt még lelkesen ordibálta, hogy igenis menjünk be még egy körre a Műcsarnokba. (Érdemes volt: élő zongoraszó kísérte a rendhagyó tárlatvezetést, a bejáratnál lerakott műanyag vizesüvegekből pedig spontán installáció képződött).

Tehát, a TELJESSÉG IGÉNYE nélkül néhány szubjektív ajánlás olyan helyszínekről, ahol vagy voltunk már, vagy nagyon szeretnénk lenni, vagy biztosak vagyunk benne, hogy idén eljutunk. A többit nyálazzátok végig magatok, aztán indulás. Az időjárást meg szépen megkérjük, a viharok maradjanak ezen a napon otthon.

Magyar Zene Háza, Budapest – A vadiúj épületet már önmagában érdemes bejárni, nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki még nem jutott el. Az állandó zenei tárlaton (Hangdimenziók) kívül lesznek koncertek, a Hangdómban különleges 3 dimenziós „hangvetítés”, illetve a Kreatív Hangtér, ami egyfajta „zenei Csodák Palotája” mindenféle kipróbálható hang-és hangszerélménnyel.

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum, Budapest – Macsek és családja rendszeresen itt kezdett az utóbbi években, volt már koreai filmvetítés (a kisfiú és nagymamája története beégett egy életre), csodálatos ázsiai hangulatú kerti fények, ázsiai finomságok. Idén”mongol” témájú az est: lesz hagyományos mongol zene Bazarvaani Bat-Orshikh mongol torokénekes és morin khuur játékos, a Domog mongol népzenei együttes alapítója és frontembere előadásában (Vakmacska elfogultan szerelmes ebbe a hangtechnikába évek óta, hallgassátok meg), de lesz szó sámánizmusról, a lovak szerepéről a mongol kultúrában, de a hortobágyi vadlovakról is (vetítik a Pentezugban felvett Vadlovak c. filmet, fantasztikus az is), és megnézhető persze a Jurták és kolostorok című kiállítás is.

Országos Széchényi Könyvtár, Budapest: Diafilmes kézműves foglalkozások a gyerekeknek már délután négytől, játékos nyomozás a Széchényi család kulturális öröksége után (A Széchényi kód 2.0 címmel), ékszerkiállítás (vásárral) és nyomdagép-kiállítással, a legkisebbeknek játszóházzal és bábszínházzal, beléphetünk a digitalizációs műhelybe, fellép Érdi Tamás zongoraművész, kóstolhatunk zirci apátsági söröket, Rátóti Zoltán és Huzella Péter viszont a BOR filozófiájáról tart estet.

Aquincumi Múzeum, Budapest – az alapból nagyon hangulatos helyszínen lesz csontfaragás-bemutató, gladiátoriskola, pénzverés (nem, nyilván nem úgy, mint a szupermarketben...), hallhatunk a Mithras.kultuszról, lesz ókori divatbemutató és pletykák a római fürdők világából, sőt, római fúziós látványkonyha. Valamint: jövendőmondás a csillagokból és rabszolgavásár, fáklyás barangolással.

Közlekedési Múzeum, Budapest (kezdeménye a kőbányai Északi Járműjavítóban): tavaly a tömeges sorbanállás miatt lemaradtunk a lakóhelyemtől 10 perce lévő létesítmény történetét és régi járműveket bemutató kiállításról. Ez idén pótolható, utána lehet a létesítmény mögött elsuttyanni a kisösvényen, és a szintén tavaly áthelyezett Kertem asztalai mellől csodálni a hársfás nyári éjjelt. Vagy maradni a VR-szemüveges programra, vagy legóból járművet építeni, igazi járművet szerelni, vagy körbenézni a bunkertúrán. De még irodalmi különjáratot is ígérnek a szervezők – ezt a PIM-mel közösen.

Zirc: látogatható a Ciszterci Apátság Látogatóközpontja, vagy az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma is.  Utóbbiban lesz koponya-bemutató (nyugi, ÁLLATOK), éjjeli denevérparti Mészáros József Bakony-kutatóval, éjjeli túra a Pintér-hegyen, vagy kisebbeknek az elmaradhatatlan kézműves foglalkozás.

Kunszentmárton: a helyiek által Börtönmúzeumként ismert létesítmény (tényleg...) gombfocibajnoksággal, a város történetét bemutató filmmel, jelmezversennyel, kabaréval, és helyi tanárokból álló zenekar koncertjével (is) készül.

Szeged: több múzeum és létesítmény is várja az érdeklődőket, én a Móra Múzeum programját néztem most meg részletesebben: kaszkadőrök és kulturális stand-up (Cowboyok és indiánok címmel), alkotóház és jelmezes felvonulás, country hangulatú koncerttel zárva.  Vonatrajongó gyerekeknek meg talán a Vasúttörténeti Alapítvány szegedi programját ajánlanám: be lehet öltözni vasutasnak, megcsodálni különleges fényben a belteret és a járműveket, de a szegedi nagyállomáson a forgalomirányítási központ is megtekinthető. (A vasutasok sok ponton lesznek aktívak egyébként: Szolnok, Szombathely, Szentes is készül vonatos dolgokkal)

Kicsinek számító települések is készülnek izgalmas programokkal: Nagyszénáson a csillagda fog csillagászat, bolygók iránt érdeklődőknek bemutatókat tartani, Mályinkán az Ökoturisztikai Látogatóközpontban várják a látogatókat, de a legizgalmasabb itt az előzetes regisztrációval látogatható 7 km-es éjszakai túra lesz:  a  tardonai Jókai Mór Emlékszoba és Tájházat és a mályinkai Ökoturisztikai Látogatóközpontot összekötő tanösvényen lehet majd végigmenni. Az érdeklődők egy oda-vissza 7 km-es dombos-völgyes útvonalon túrázhatnak, az útvonalat akadályok, ügyességi és műveltségi feladatok nehezítik majd. Az éj leple alatt a feladatok megoldása közben megelevenednek a helyi és környékbeli legendák és a Szent Iván éjszakájához fűződő alakok, varázslatok. Mert ugye ezen a hétvégén van Szent Iván éjszakája is: ilyen programokkal is sokan készülnek országszerte. Boszorkánnyá válással kapcsolatban ez éjjelen felelősséget nem vállalunk – de alighanem unalmas volna csak takarításra használni a seprűt. Múzeumra fel!

Gyerek Sziget utolsó hétvége

A Gyerek Sziget idei utolsó hétvégéjén is sok-sok újdonsággal, koncerttel és játékkal várják a családokat a Hajógyári-szigetre június 18-19-én. Lesz Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Rutkai Bori és Kiskalász koncert, színházi előadás, de még az amerikai focit is ki lehet majd próbálni ezen a hétvégén.

A gyerkőcök tesztelhetik ügyességüket a Generali Kalandpályán, a Vándor Vurstli Lovagvárban vagy Karamella Cirkuszvilágában, próbára tehetik magukat a Logikai és Társasjátékok helyszín modern társasjátékaival vagy alkothatnak a Kézműves Palotában. A legapróbbaknak a Jana Babajátszóház szól, ahol labdatengerben kúszhatnak, „megmászhatják” a játékhegyeket, matatófalakkal ügyesedhetnek a Gyerek Sziget szívében. A játszóház mögött pelenkázó és babaetető sátor is van a családok kényelme érdekében.

Ismét kinyit a 19. FINA Világbajnokság szurkolói pontja is, ahol a kicsik játékos formában tanulhatnak az újrahasznosítás és a környezetvédelem fontosságáról, míg a Gyerek Paradicsomban ezúttal a Duna-nap alkalmából legnagyobb folyónkkal és a hajózás történetével ismerkedhetnek meg.

Szombaton a lurkók betekintést nyerhetnek az amerikai football világába is és kipróbálhatják a filmekben már sokszor látott, az edzések során használt eszközöket a Rangers American Football Team helyszínénél.

A biztonságos közlekedésről tanulni sosem korai: a Tudj Többet – Élj jobban! – közlekedésbiztonsági oktató programon a gyerekek játékos formában sajátíthatják el a közlekedés és a balesetmegelőzés ismereteit. A helyszínen egy mini KRESZ pályát is kipróbálhatnak és ajándékcsomag is várja a résztvevőket.

A Nagyszínpad őrületes kölyök koncertekkel és előadásokkal táncoltatja meg az apró talpakat. Szombat délelőtt Violin király és Hangakisasszony zenés mesejátéka a hangok országába kalauzol mindenkit, délután a Toppantó táncház zenéire rophatják, majd a Kiskalász együttes hozza el a Nyuszimot(u)r dalait. Vasárnap Farkasházi Réka és a Tintanyúl együttes érkezik, míg délután a Kabóca Bábszínház Kodzsugukila a boszorkány előadásával szórakoztatja a nagyérdeműt, majd Rutkai Bori koncertezik.

Részletes programot itt találtok:  www.gyereksziget.hu.

Vakmacska