Nem csak a modern technika kínálta kütyükkel játszanak a gyerekeim itthon: továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a LÜK kiadványok, amelyről már írtunk a Bezzeganyán.

A Mini LÜK és a Bambino LÜK játékok után két új fajtával bővült a Dinasztia Kiadó sorozata: az iskolásoknak való, nehezebb LÜK és az ovisoknak való Pocket LÜK fejlesztő kiadványokkal.

LÜK

A LÜK névre hallgató kirakókészlet egy kinyitható alaplapot és 24 számozott, négyzet alakú műanyag lapocskát tartalmaz, minden lap hátán különböző színű és méretű forma található. Az alaplaphoz jelenleg hétféle matematika gyakorló füzet kapható Agyaló címmel, melyekben elsőtől hatodik osztályos korig találhatók izgalmas matematikai feladatok.

Első lépésként a kinyitott műanyag alaplap fedelének belső oldalán el kell helyezni a számos lapocskákat sorrendben, majd elolvasni a füzetben lévő feladatot. Az eredményt ki kell keresni a feladat mellett látható táblázatból, majd a megfelelő sorszámú lapocskát a táblázatban helyes(nek vélt) megoldás melletti mezőn feltüntetett számra kell helyezni az alaplapon. (Ez élőben nem ilyen bonyolult, mint leírva.) Amikor kész van a gyerek egy oldallal, be kell csukni a kirakókészletet, megfordítani és újra kinyitni. Ekkor a lapok hátlapján látható minták mintázattá állnak össze, ezt kell összehasonlítani a feladatlapon megadott mintázattal. Ha a mintázat megegyezik, akkor a feladatlap hibátlanul lett megoldva. Ott, ahol a minta eltér, nem jó a megoldás. Ekkor a hibás lapocská(ka)t meg kell fordítani, a kirakókészletet újra becsukni és megfordítani, így láthatóvá válik, hogy melyik feladatot kell újra megoldani. Egy oldalon általában egy feladat van 24 kérdéssel, vagy két feladat 2x12 kérdéssel, mindegyik füzet egy osztály tananyagát dolgozza fel 1-6. osztályig.

A matekot annyira nem kedvelő ötödikesem önszántából ül le "lüközni", és hosszú időre belemerül a feladatok megoldásába.

Pocket LÜK

Ezeket a spirálos, igényes, fényes, vastag lapokból álló mini füzeteket már a négyévesem is szereti használni. Természetesen a kérdéseket fel kell neki olvasni, de egyébként egyedül is képes megoldani a feladatokat. A Bambino LÜKhöz képest hatalmas előny, hogy itt nem kell ágy mögé/alá esett műanyag lapocskákat keresni, a kiadvány csak két részből: egy alaplapból és egy spirálfüzetből áll. Emiatt tökéletes például utazáskor, az autóban/buszon/vonaton is egyszerű használni.

A műanyag alaplapon (amelyre a spirálos füzetkéket kell illeszteni) hat darab átforgatható műanyag fül található, melyen kör, négyzet és félkör, mindegyik „teli” és „lyukas” változatban (mint a logikai készletben) látható. A fület egyik irányba állítva a forma piros, a másikra tekerve zöld.

A gyerek feladata az, hogy a füzetben feltett kérdésnél eldöntse: a feladat megoldása piros vagy zöld színű-e. A A kirakót megfordítva a lehet ellenőrizni a megoldásokat: ha azonos színűek a formák a hátoldalon, mint az alaplap fülein, akkor helyesek a válaszok.

Jelenleg négy füzetke kapható a Pocket LÜKhöz: a Szemtorna, a Képes varázslatok, a Képes fejtörők és a Víz alatti kalandok. Az utóbbi kettőt lehet alaplappal együtt megvásárolni. A Képes fejtörők füzet feladatai segítséget nyújtanak a vizuális készség- és képesség fejlesztéshez, a rész-egész viszonyok felismeréséhez. A Víz alatti kalandok füzet egy tengeri kalandozás során mélyíti el a rész-egész, valamint a térirányok fogalmát. Gondolkodtató feladatai, ábrái segítségével hatékonyan járul hozzá a gyerekek vizuális kultúrájának fejlesztéséhez. A Szemtorna füzet gondolkodtató, játékos feladataival segítséget nyújt a vizuális és kombinatív készség- és képesség fejlesztéshez. A Képes varázslatok füzet feladatai pedig hatékonyan fejlesztik a logikus gondolkodást és a kombinációs készséget.

Tünde

LÜK-termékek a Bezzeganya webshopban kaphatók.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?