Geréb Ágnes a nők elleni erőszak Magyarországon 2011. január-október között meghalt 44 áldozata közül olvasott fel a Nők Elleni Erőszak Világnapja alkalmából.

A nők elleni erőszak az ENSZ meghatározása szerint bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.

Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot. Magyarországon hetente egy nő hal meg a partnerkapcsolati erőszak miatt

A nők elleni erőszakról a NANE honlapján lehet bővebben olvasni, ahol ismertetik az erőszak fajtáit, magyarázatot adnak arra, hogy miért tűrik a nők a családon belüli erőszakot, tényeket és tévhiteket osztanak meg a családon belüli erőszakról, és életciklusokra bontva mutatják be a nők elleni erőszakfajtákat.

Tünde