A magyar konyha ékköve. A magyaros ételek elengedhetetlen fűszere. Nélküle nincs pörkölt, se gulyás, de még halászlé sem. Ő Paprika Pál.

paprika

Sokoldalú fűszer. Kerülhet ő levesbe, főzelékbe, paprikásba. Tud ő égetően csípős is lenni, hogy szinte lángol annak a feje, aki fogyaszt belőle, de képes szelíd is lenni és olyan bársonyossá varázsolni az ételt, hogy még egy gyermek is ehet belőle.

Paprika Pál tisztában volt mindezzel, és ezért kevélyen fenn is hordta az orrát. Lenézte a többi fűszert és lekezelően bánt mindenkivel. Egyáltalán nem volt szimpatikus alak. Nem is szerette őt a többi fűszer. Forrófejű volt és erőszakos, csak Tündérkéz tudott vele bánni.

Pierhez hasonlóan Paprika Pál is mindig egy sötét sarokban bújt el. Mindketten szerették a sötétséget, mert a fényben hamar kifakultak és elvesztették gyönyörű, vörös színűket.

A csípős íz, a sötét zug, a vérpiros színen kívül más hasonlóság nem is volt a cayenne-i bors és a magyar törött paprika között. Pier higgadt volt, a józan ész vezérelte. Forró vére kritikus helyzetekben mutatkozott, például amikor kiállt egy eszméért. Vele ellentétben Paprika Pál folyton heves volt. Cseppet sem volt körültekintő, és senkit nem vett figyelembe. Pierre ellenségként nézett, ezért folyton kötözködött vele. Kérkedett neki azzal, hogy a héten hányszor és milyen ételekhez használták. Nem tisztelte Pier visszahúzódó természetét és gyakran megzavarta őt pihenésében. Piernek egy idő után elege lett Paprika Pálból és viszonozta a gúnyos szavakat. Ez persze csak olaj volt a tűzre. Acsarkodásuk már addig fajult, hogy a többi fűszer megelégelte. Összedugták a fejüket, hogy kitaláljanak valamit Pál és Pier megfékezésére.

Eljött a főzés idő, és minden fűszer elfoglalta a helyét. Aznap Tündérkéznek az őrölt piros paprikából nagyon sokat kellett használnia. A Konyhaszekrénybe, a fűszerek közé behallatszott elégedetlen morgolódása. Mindenki cinkosan összenézett, csak Paprika Pál esett kétségbe a sötét sarokban. Ilyen még soha nem fordult elő vele! Ő mindig jól teljesített! Szép pirosra festette az ételt, és bársonyos ízt varázsolt neki. Most meg Tündérkéznek sok kanállal kellett használnia belőle. Nem értette, mi történhetett. Ez az esemény annyira felzaklatta őt, hogy elő sem bújt, Pierrel sem gúnyolódott. Paprika Pál tudta jól, hogy ha nem teljesít megfelelően az ételben, ha Tündérkéz nem elégedett vele, akkor kidobja őt a szemétbe. Nagyon megijedt, nem is tudott semmi másra gondolni, csak arra, hogy legközelebb még többet fog kihozni magából. Persze csak ha lesz legközelebb…

Amikor a fűszerek úgy gondolták, hogy Pál már eleget főtt a levében, meglátogatták és elmesélték neki, hogy mi történt. Só Sándor, Bors Péter, Babér Bori és Bors apó mindent elkövettek, hogy elnyomják Paprika Pált az ételben. Tudták, hogy Tündérkéz nem lesz vele elégedett, ettől Pál majd megijed, lenyugszik és végre meg lehet vele mindent beszélni.

Pál nagyon megkönnyebbült:

- Ne haragudjatok rám! – mondta szégyenkezve. – Nagyon buta voltam! Tanultam a leckéből. Ígérem, a jövőben figyelmesebb leszek.

- Nem haragszunk, de többé ne viselkedj csúnyán senkivel! – dorgálta Pált Bors apó.

- És jó lesz, ha összeszeded minden erődet! – mondta Só Sándor – Szükségünk van rá. Szükségünk van rád! A Zöldfűszerek csapata kihívott minket egy versenyre. Szeretnénk, ha te is a csapatunk tagja lennél.

- Ó, természetesen számíthattok rám! – lelkendezett Paprika Pál.

„Egy már megvan!” - mosolygott magában Só Sándor.

Kisvirág

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?