Vakmacska könyvajánló könyv gyermekirodalom olvasás

Jön az ősz, a hűvösebb része, megint lehet bekuckózni a szobába... és együtt könyvet nézegetni, lapozgatni! (Már kevésbé tartunk tőle, hogy elázik a strandon).  Az első válogatás az egész kicsiket célozza meg.

Füles könyvek:

Vakmacska könyvajánló könyv gyermekirodalom olvasásNézd meg az állatkertet! (Simona Dimitri rajzaival)
Mitől esik az eső? (40 kihajtható fül, Christina Pym rajzait Suzie Harrison és Jane Chrisholm illesztette össze Katie Daynes szövegével, de saját időjárási szakértőjük is volt Dr. Roger Trend személyében)
Hogyan nőnek a virágok? (szintén az előző csapat alkotása 40 füllel, de itt James Armitage, a Királyi Kertészeti Közösség tagja működött közre szakértőként)

Mindhárom könyvnél csak azt sajnáltam, miért nem kerültek a kezünkbe korábban, amikor a Kicsi egyfolytában ilyeneket kérdezett, bár még ma se szokott erről le teljesen.

Bár szövegesek, az olvasni nem tudóknak ideális „együttkönyvek”, amit apuval-anyuval-nagyival-nagytesóval lehet böngészni. Talán az állatkert lakóit bemutató könyv szól a legfiatalabbaknak, nagyszerű előkészítés lehet az első igazi állatkerti látogatás előtt. Az esőről vagy a növényekről szóló pedig (bár 3+-t írtak ajánlott korosztályként) talán az öt-hétéveseknek ideális, akár még a „környezetismeret” tantárgy (amit itthon hajlamosak néha dögunalmasan tanítani) is új lendületet kaphat vele.

De még a felnőttnek se érdektelen: én ugyan már tapasztalatból (repülőről) tudom, milyen belülről a felhő, azt is, hogy fejlődik a bab, de fogalmam se volt az egy méternél szélesebb óriás bűzvirág létezéséről,  azon se sokat tűnődtem, a brokkoli vajon virág-e, de nem tudtam a hópelyhek kialakulásának pontos menetét sem. De mivel az Usborne hazájában komolyan veszik a gyermeki érdeklődést (és tisztelik az ifjú olvasót), a valódi szakértők gügyögés helyett valódi információt kínálnak, olyan minőségű kiadványban, aminek láttán felsóhajtok: bár ilyenek lennének a tankönyveink is!

Centrál Médiacsoport
2900 Ft

Vakmacska könyvajánló könyv gyermekirodalom olvasásDaniela Drescher: Gyere velem a törpék birodalmába!
Daniela Drescher: Gyere velem a tündérek országába!

Ez egy nehéz, bár tulajdonképpen hálás műfaj – a verses mese. Emlékszem, két- és ötéves kora közt mindkét gyerekem imádta és követelte újra és újra a verses meséket – úgy bizony, nagyjából bármilyent, amibe beletartozott Nemes Nagy Ágnes remekétől, a Bors nénitől kezdve a rémesen rajzolt, fülsértő kecskerímekkel teli alkotásig minden, utóbbi valami kalózos történettel próbálkozott, de az eredmény alulmúlta gyerekkorom Siccének versezetét (én is imádtam pedig), sőt,  a rádió „bemutatjuk az ifjú rock-tehetségeket” műsorának néhány, prozódiába beletört dalszövegét is. A kölykök mégis újraolvastatták velem addig, míg kegyelemért nem könyörögtem. 

Szóval nehéz ügy a verses mese, itt sem Nemes Nagy Ágnes írta (illetve fordította) a szövegeket, de azért simán mesélhetőek akár többször is. A rajzok pedig egyszerűen csodaszépek – különösen a nagyon jól felismerhető,  színpompás,gyönyörű állatok (cinkék, sárgarigók, pillangók, de van bagoly és róka is) és a képek színvilága nyerték el a tetszésemet.

Casparus Kiadó
2700 Ft

Vakmacska könyvajánló könyv gyermekirodalom olvasásQuentin Gréban: Lili, a katica
Quentin Gréban: Lili ajándéka

A nagyszemű, nagyfejű katicát különösen a három-négyévesek fogják a szívükbe zárni: mindkét mese „gyógymese” olyan helyzetekre, ami minden három-négyévessel megeshet, és gyerekfejjel leginkább egy mese oldhatja fel a felnőtt szemmel már bagatell, de a kicsiknek nagyon is fontos problémát. Az első könyvecskében Lili eltéved, elveszíti a mamáját, és mikor a többiekhez – a hangyához, a szitakötőhöz, a békához – fordul, úgy érzi, hiába igyekszik felismerhetően lerajzolni a mamát, valahogy mégsem sikerül, és a többiek arról se ismerhetik meg, hogy nagyon finom puszit ad... és mérgében kettétépi a szerinte nem sikerült rajzot... éppen akkor, mikor a vidra, a hangya, a szitakötő és a többiek épp megtalálják a rajz alapján a mamáját.

A másik történetben pedig a nagy műgonddal készített óvodai ajándék megy tönkre hazafelé úton... de az első kétségbeesés után Lili mégsem szeretne üres kézzel beállítani anyák napjára. Nagy nehezen, más apró állatok segítségével kitalálja, el is készíti az igazi, testhezálló ajándékot, amit  a mamájának adhat. Hm, hm, ahogy én visszaemlékszem, nálunk „kicsi Liliből”  fiú változat volt legutóbb, akivel mindig történt „valami”, de rájön lassan, hogy a „valamikből” azért ki lehet tragédia nélkül keveredni. Nálatok is lakik egy esetleg?

Centrál Médiacsoport
2390 Ft

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?