Miután sikeresen rákattantak a gyerekek a tabletekre, gyorsan elrejtettem előlük, és csak akkor veszem elő, ha nagyon muszáj (legutóbb akkor játszhatott az Angry Birdsszel Manka, amikor a fodrászom kenegette a vörös festéket a hajamra), vagy ha én ugrom fejest az alkalmazások világába.

A héten az aktuális Futball EB kapcsán keresgéltem, de fontossá vált a pénzügyeim kezelése, ehhez találtam alkalmazást, és egy nyárral kapcsolatos programot is lőttem.

Foci

Most, hogy elkezdődött a foci EB (igen, én szeretem a focit), nekiálltam kifejezetten az EB-re készült ingyenes appokat keresgélni. Az Euro 2012 Menetrend egyszerű kis program, különböző szempontok alapján lehet lekérni a meccseket, például helyszín, csapat vagy időpont szerint. Ez konkrétan a meccsekre épül, egyéb információ (csapat-összetétel, tippelési lehetőség nincs). A Foci EB 2012 egy magyar alkalmazás, itt a meccsek helyszínein, időpontjain és eredményein kívül részletes infókat olvashatunk a csapatokról, megtudhatjuk, melyik játékos hogy néz ki és milyen poszton játszik, (és villoghatunk az infókkal), és választhatunk kedvenc csapatot is. A Fun Futball – Euro 2012 pedig egy játék, ahol az EB-n részt vevő 16 csapat közül kell kettőt kiválasztani és passzolgatni a labdát, amíg a kapuba nem találunk. Nálam a (sötét hajú) olaszok 2:0-ra verték a (szőke) svédeket.

Pénzügyek

(Nagy)családosként nem kis feladatot jelent beosztani a havi bejövő pénzeket, és nyomon követni a kiadásokat. Én például az Excel-táblában vezetett költségvetésbe mindig belebukom, és sosem jön ki a végén az eredmény. Ma már szerencsére többféle kiadáskezelő programot lehet találni, igaz, angolul. A Money Smart például egy ilyen alkalmazás. (A funkcióbővített, teljes változat 2,99 dollárba kerül.) Ebben nemcsak vezetni lehet a bevételek és kiadások alakulását, ki lehet listázni, hogy milyen típusú dolgokra költöttünk az adott napon/héten/hónapban, sőt, színes-szagos elemző ábrákon is megtekinthetjük, mennyire voltunk ügyesek pénzügyeinkben az adott időszakban. További pénzügyi alkalmazások például a számlaemlékeztető MoBill Budget and Reminder vagy az ismert internetes fizetési alkalmazás, a PayPal.

Szúnyogriasztás

Itt a nyár, sokan mennek vízpartra a szünetben, ott viszont gyakran keserítik meg a nyaralók életét a szúnyogok. Aki ódzkodik a vegyszerektől, használhatja a táblagépét szúnyogriasztónak is: az alkalmazáskeresőkben a „mosquito repellent” kulcsszavakra több program is előbukkan. Ezek olyan frekvenciájú hangot bocsátanak ki, amit a szúnyogok nem bírnak elviselni, tehát nem jönnek összecsípkedni, ha a gép közelében vagyunk, viszont az emberi fül számára nem hallható. (Elméletileg, mert társaságunkban többek lettek idegesek tőle.)

A következő posztban kifejezetten anyukáknak, kisgyerekes szülőknek való alkalmazásokat mutatok majd be.

Tünde