terhesség szülés életkor Tünde

Napjainkra a gyermekvállalási időszak kitolódott a harmincas évek közepére, de egyre többen szülnek negyvenéves kor fölött. Biológiai szempontból a legideálisabb a 20 és a 35 éves kor között kihordani egy terhességet. A harmincas évek közepétől elkezd csökkenni az életképes petesejtek száma, negyvenéves kor fölött pedig a petefészkek is kimerülőben vannak, tehát egyre kevesebb az esély arra, hogy egyáltalán létrejön a terhesség, vagy ha sikerül teherbe esni, eljut a nő a szülésig. De hagyjuk most a biológiát és közelítsünk máshonnan. Mikor jobb gyermeket vállalni, fiatalon vagy idősebb korban? A kérdésre olvasóink válaszoltak.

Andrea a húszas évei elején és végén is szült, és úgy érzi, jobban mentek a dolgok, amikor fiatalabb volt:

„21 voltam a fiamnál. Sokkal jobban mozogtam vele/mellette, mint most. Mellette suliba jártam, leérettségiztem, dolgoztam. Rengeteg türelmem volt mindenhez is. A kislányomat 29 évesen szültem, de már most nem állok helyt úgy, mint régen. Türelmetlen és fáradt vagyok. Nekem ezek azok az intő jelek, amiből tudom, hogy már 30+ -szal 100%-osan meggondolom, hogy szeretnék-e harmadikat.

Anita is így látja, ezért is vállalt tudatosan gyermekeket még harmincéves kora előtt:

„Egyértelműen fiatalon. Később abszolút nem lenne energiám a 2 duracellnyuszi gyerekre. Az volt a célom, hogy 30 éves korom előtt legyenek meg a gyerekek. Meg is valósult, 25 és 27 évesen szültem.”

Van, aki viszont úgy érzi, harmincéves kora előtt egyszerűen még nem volt érett a családalapításra:

„Épp 34 évesen szültem (előtte töltöttem nem sokkal), ezt megelőzte egy méhen kívüli terhesség. Ha választani lehetne, 30-31 évesen szültem volna a kisfiam, 30 alatt biztos nem szültem volna. Túl szeleburdi voltam akkor. Hogy mikor jó? Ezt nem tudhatjuk. Ez adott élethelyzet kérdése. (Párkapcsolat, anyagiak, döntés, hogy készen állok rá.)” – mondja Szandra.

Annamária fiatalabb és idősebb korban is szült, ő így látja:

„25, 30, 40 éves koromban szültem. 40 évesen határozottan nehezebb a várandósság is és az szülés utáni pár hét.”

Katalin is nehezebbnek élte meg a későbbi várandósságát:

„Az első gyerekemet 24 évesen szültem, igaz, kezdő szülőként kicsit ügyetlen, de sokkal fittebb és talán kevésbé aggodalmaskodó voltam. Második gyerekemet 33 évesen szültem. Hát mit ne mondjak, 0 energiaszintem van, nagyon megvisel az éjszakázás és sokkal jobban aggodalmaskodom es stresszelek.”

Ági viszont nem érzi, hogy nehezebb lenne a terhesség 40 fölött:

„35, és 36 évesen szültem a fiúkat. Most vagyok 41, a harmadik fiúcskánk 2-3 héten belül megszületik. Alapvetően nem érzem magam kevésbé energikusnak. Egyelőre...”

Többen írtak arról, hogy későbbi életkorban ugyan nem érzik magukat annyira fittnek, mint fiatalabb korban, de sokkal több türelmük van a gyermekhez:

„Megtapasztaltam milyen húszas, harmincas és negyvenévesen terhesnek lenni és szülni. Az utolsónál tudatosabban éltem meg a terhességet. KO-val győzött a 3. szülésem. Már nincs annyi energiám, mint az első gyereknél, de annál türelmesebb vagyok. A szülés sem viselt meg.”

– írja Ivett. Erika, pedig így látja:

„22, 29, 37 évesen születtek a gyermekeim. Fiatalon könnyebben regenerálódik a szervezet, fittebben értem utol őket. Később tapasztaltabb, rutinosabb voltam.”

Szerinted mikor jobb gyermeket vállalni: fiatalabb vagy idősebb korban?

Tünde