Amikor terhes voltam, sokat olvastam arról, hogy milyen a rendszer itt, ahol élünk. Nekem akkor sokat segítettek azok az emberek, akik írtak erről, vagy akiket itt ismertem meg és tapasztalataik voltak ebben a témában. Ezért gondoltam, megpróbálom nektek leírni, hogy milyen itt a bölcsi, hátha valakinek még jól jön ez az információ.

A bölcsőde Hollandiában kb. 12 hetes korban kezdődik és négyéves korig tart. A négyéves plusz egy napos gyerek iskolába megy akkor is, ha a születésnapja májusban van. Van, ahol vannak külön bébi- és “nagy” csoportok (0-2; 2-4), és an, ahol a gyerekek együtt vannak (0-4). Az én fiam az utóbbiba jár, ezért ezzel kapcsolatban vannak tapasztalataim.

A hangsúlyt a kétéves plusz fölfelé korosztályra próbálom tenni, mivel a legtöbbeteknek, akik olastok, a gyereke ez előtt a kor előtt nem valószínű, hogy bölcsődébe menne. Ezek a saját tapasztalataim, nem tudom, mennyire térnek el az “országos átlagtól”, de alapjaiban nem hiszem. Ahol igen, ott javítsatok ki nyugodtan. 

Az elmúlt nyolc hónapban hol kétszer, hol egyszer jártam a bölcsibe nap közben szoptatni, ezért gyakorlatilag az egyetlen program, amit sosem láttam, az a reggeli. A csoport életének a többi szakaszában valamikor már részt vettem.

Általánosságok

A csoportban maximum 16 gyerek lehet egyszerre (3 hónapostól négyéves korig). A babák száma limitálva van négyre. Hat gyerekenként van egy nevelő. Két héttel előre kell leadni, hogy melyik napokra kér az ember bölcsit. Lehet fél és egész napot választani (mi nem órák, hanem fél napok után fizetünk). Ebből következik, hogy a csoport összetétele változó és a gondozónők száma és személye is. Nálunk a bölcsődei gondozók kivétel nélkül családanyák, akik részmunkaidőben dolgoznak. Általában heti 16-20 órás szerződéssel, nem is feltétlen minden héten ugyanazon a napon. Ezt azért mondom el, hogy lássátok, hogy itt a gyerekeknek viszonylag sok (kb 6-8) felnőttet kell megszoknia es korántsem biztos, hogy a kisbarátja is azokon a napokon jön mindig, amikor ő.

Szóval egy átlagos nap a mi bölcsinkben:

A bölcsibe a gyerekek  8-9-ig érkeznek. Ennél hamarabb csak külön kérésre, külön díj ellenében fogadnak gyereket. Fél 8 előtt pedig így sem. A csoport egy kis családi ház. Érkezéskor az előszobában lévő akasztóra mindenki felrakja a kabátját, a felette lévő polcra felteszik a kinti cipőt. Benti cipő nincs, a gyerekek zokniban játszanak a csoportszobában. A nevelők egy része is zokniban van, aki nem, papucsban. A szülőknek lábzsákot kell viselni.

Vetkőzés után üdvözlés, a szülők leadják a gyerekkel együtt a bölcsis könyvet is. A könyvet minden nap előtt ki kell tölteni. A szülő leírja, mi történt a gyerekkel, mióta eljött a bölcsiből. A gondozók nap közben leírják, mi történt a gyerekkel a bölcsiben. A 3-4 évesekről már van, hogy csak hetente egyszer írnak, de a kicsikről szigorúan minden alkalommal minimum egy oldal van. Benne, hogy mikor evett, aludt, mit játszott, esetleg , ha történt valami különösen vicces.  A kicsiket mindig kézben veszi át a nevelő, aztán mennek a konyhaablakhoz, ahol tudnak integetni a szülőknek. Aki pityereg, azt megvigasztalják.

9 es fel 10 között reggeli van. Ehhez mindenki asztalhoz ül. Reggelire gyümölcs van, és aki kér, szendvics. A kajáról később írok kicsit részletesebben.

Utána játék délig. Átlag hathetente és a nagyobb ünnepek körül van egy adott téma, amit feldolgoznak a bölcsiben. Ilyenkor dalokat tanulnak, rajzolnak, ragasztanak. A különböző témákhoz kapcsolódó játékszerekkel játszanak. Egy-egy téma elején kapunk mi, szülők egy listát a dalszövegekkel, amiket tanulnak (sajnos kottát nem, nekem meg ugye ezek ismeretlenek, úgyhogy en eddig idén kettőt tanultam meg), hogy énekeljük a gyerekeknek otthon. Illetve ilyenkor kérik, hogy mindenki vigyen valami, a témához kapcsolódó játékot, amit aztán ha végeztek, hazahozunk. Ezen kívül a 2,5 évnél nagyobbaknak szerveznek “kirándulásokat”. Voltak szeptember óta már könyvtárban, tobozt gyűjteni, állatfarmon, színházban.

Ha az idő engedi, a gyerekek sokat vannak az udvaron. Kicsi elkerített udvaruk van, sok-sok kismotorral. Mászóka, kisház. Csúszda nálunk a csoportszobában bent van. A nagyobb gyerekek a nagy udvarra mennek, ott van homokozó, nagy mászóka, füves placc focizni...

Délben ebédelnek, újra szendvicset.

Ebéd után fogmosás, pisi, majd alvás következik. A gondozók egyesével előkészítik a gyerekeket az alváshoz. Mindenki megkapja a hálózsákját, alvós állatkáját, cumiját ( a hollandok nagyon sokáig cumiztatnak) es a gondozó néni elviszi aludni. Öt darab négyfős hálószoba van a csoporthoz, négy rácsos ágyas, egy rendes ágyas. A gyerekeket, ha lehet egyedül vagy kettesével teszik le pihenni. Tipikusan úgy, hogy az első már alszik, mire beviszik a másikat. Aki nehezen alszik el, ahhoz visszamennek egyszer-kétszer. Ha hallják, hogy reménytelen, akkor pedig kiveszik az ágyból es hagyják játszani (most az egyik két év körüli kisfiúnak pont ilyen korszaka van, úgyhogy többször láttam ezt élőben) később, amikor már nagyon fáradt, újra megpróbálják. Olyan van, hogy néhány percig sír egy gyerek, mire érte tudnak menni, de nem hagyják őket az ágyban ordítani. A hálókban bébiőrök vannak, így a gondozók hallják, ha a gyerekek felébredtek. Aki  felébredt, mehet játszani.

Délután megint játék van. 3 óra körül pedig uzsonna, ami jellemzően keksz és gyümölcs.

A bölcsi alapból 18.30-ig van nyitva. Azok a gyerekek, akikért 18-nál később jönnek, fél 6 körül kapnak meleg ételt, amit a gondozóval együtt esznek meg. Ilyet egyszer láttam, ez akkor zöldbabos tésztás husi volt.

A kajáról külön néhány szót. A hollandok nem esznek meleg ételt délben. A gyerekek sem. Itt a meleg étkezés ideje a vacsora. Ebédre szendvics van. Tipikus holland egynél több dolgot nem is rak a kenyérre magától. Szóval a sajtos-sonkás szendó itt deluxnak számít. A bölcsiben pedig ugyanezt követik. A kenyér teljes kiőrlésű, vagy barna. Amit ráraknak: vaj, margarin, sajtkrém, felvágott, lekvár, csokireszelék (ez ugyanaz a csokireszelék, amit mi tortára szoktunk rakni), mogyorókrém. A gyerekek ülnek körbe az asztalnál, a gondozó mindenkitől megkérdezi, hogy mit kér, elkészíti a szendvicset, felkockázza. Az illető gyerek megkapja a tányért, kap villát es eszik. Ehhez almaszörpöt isznak.

Itt elmondom, hogy a babák esetében ez annyiban különbözik, hogy ők gyümölcsös vagy zöldséges bébiételt kapnak vagy friss gyümölcsöt törve, turmixolva, esetleg tápszert, ha egyébként azt eszik (tápszer benne van az árban, ahogy a bébiétel, egyéb kaja és pelenkázós cuccok is). Ki mi szeret (az enyém pl. a zöldségeseket nem eszi meg, tápszert meg sosem kapott).

Nálunk a csoportban egy nagy táblázatot vezetnek (kint van a hűtőajtón), hogy melyik gyereknél mire kell odafigyelni. Van tejérzékeny gyerek több is, ők csak szójatejet kaphatnak. A törökök nem esznek disznóhúst. Van olyan, akinek külön viszik a szülők a kaját (nem tudom, miért). Az én gyerekem pedig joghurtot kap extrában, általában délután. Ezt egyébként nem én találtam ki, hanem a gondozók kérték, hogy ha annyira szereti , akkor mindenképp vigyek neki. (Egyszer véletlen volt a csoportban, megkínálták és akkor megdöbbentek, hogy Somának mennyire ízlik.)

Több helyről hallottam már, hogy de akkor a többi gyereknek is biztos az kell majd, de nálunk ezt a nevelők jól tudják kezelni. Ebből én még soha nem hallottam cirkuszt. Lehet, hogy azért, mert van választék, és mindenki azt ehet, amit ő maga választott ki. Ha valaki éhes és szól, az kaphat nasinak soupstangelt (ez egy hosszú, vastag, nem sós ropi).

Hollandiában nincs a beteg gyerek után táppénz. A szülőnek két lehetősége van. Vagy viszi bölcsibe, vagy elmegy szabadságra (nekünk 25 nap jár egy évben). Ebből és abból a tényből, hogy a holland amúgy is elég spórolós (“ha befizettem, nehogy már ne menjen”) következik, hogy a bölcsik tele vannak beteg gyerekekkel. Általában a szónak abban az értelmében, hogy az összes gyerek taknyos. Ha más bauk is van, akkor a gyerekhez a szülő mellékeli a gyógyszert is, amit beadnak neki (táblázatban vezetik, hogy ki mit).

Ha fertőző betegség üti fel a fejét a csoportban, akkor kitesznek egy papírt az ajtóra, rajta, hogy a csoportban ... van, de a gyermekjóléti szolgálat ajánlása alapján jöjjenek a fertőző beteg gyerekek is nyugodtan. Szeptember óta lement a csoportban egy szamárköhögés és egy bárányhimlő járvány is. (Egyébként ennél a hozzáállásnál semmit nem utálok jobban itt. Meg a kajaszendvicset sem, de az szorosan a második.)

Az elmúlt nyolc hónapban, mióta odajárunk, elég sok időt töltöttem a csoportban, de igazi rendbontást sosem láttam. Az, hogy a gyerekek felmásznak az asztalra, székre, bármire, így veszélybe kerüljenek, ki van zárva. A kicsik is nagyon jól tudják, hogy mit szabad es mit nem. Időnként összekapnak egy-egy játékon, amit a gondozónők pillanatok alatt lerendeznek, de ennyi.  Azt pedig nagyon jó nézni, ahogy “együtt “ játszanak a babák és a nagyobb gyerekek.

hollandrémület

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?