'Young woman seated on a rock with rope, 1850' photo (c) 1900, Powerhouse Museum - license: http://www.flickr.com/commons/usage/Milyen út vezet addig, hogy valaki képes legyen egy másik ember életét kioltani? S nem csak egyét, hanem sorozatos gyilkosságokat kövessen el, magát élet-halál urának gondolja? Kis hazánkban sajnos nem egy ilyen eset volt az évek során, s néhányat a legszörnyűbbek közül asszonyok követtek el. Új sorozatunkban ilyen eseteket járunk körbe.

Átokháza környékén az 1900-as évek elején nagyon elszaporodtak az öngyilkosságok. Senki nem tulajdonított ennek komolyabb jelentőséget, a zord tanyavilágban nehéz volt az élet, a világháború szegénységet, nyomort hozott. 1932-ben azonban névtelen levél érkezett a szegedi ügyészségre, mely figyelmeztette a hivatalnokokat: gyilkosságok történtek, Dobák Antal és néhány társa nem önkezével vetett véget életének. Az ügyészség úgy döntött, exhumálja a testeket. A feljelentőnek igaza volt, valóban gyilkosság történt. Az esetekkel Pipás Pistát gyanúsították.

Pipást jóravaló, dolgos embernek ismerte környezete. A nagyszüleitől örökölt tanyán élt, napszámba járt, majd gazdálkodni kezdett. Erős, nagydarab ember volt, senki nem mert ujjat húzni vele. A környék lakói tisztelték, ha segítségre volt szükségük, hozzá fordultak. Így tett egy asszony is, aki jól fizető üzletet ajánlott a férfinak. Rokona férjét kellene megölni, mivel beteges, nem tud gyermeket nemzeni, viszont komoly vagyont örökölt. Pipás rábólintott a könnyű pénz ígéretére, és megbeszélték a részleteket.

Este látogatott a házba, mintha borjút akarna vásárolni. A pajtába csalta áldozatát, és az asszony új szeretőjének segítségével felakasztották. Pipás mindig maga készítette a halálos köteleket, ez lett a végzete, hiszen Dobák felesége nem dobta ki azt. A csendőrök megtalálták a sufniban, összehasonlították a Pipás tanyáján található kötelekkel, s meg is lett a bizonyíték. A gyilkos és felbujtói börtönbe kerültek. Pipás Pista azonban nem volt hajlandó mosakodni a fogházban. Azt állította, súlyos betegsége van, ha víz éri, leválik a bőre, akár bele is halhat. Napok múlva már orrfacsaró bűz terjengett körülötte, ezért rabtársai kérték a fogva tartókat, tegyenek valamit. Erőszakkal vitték el fürödni és orvosi vizsgálatra, s legnagyobb megdöbbenésükre kiderült, hogy Pipás nem férfi, hanem nő.

A „férfiruhás hóhérasszonyt” a valóságban Rieger Pálnénak, született Fődi Viktóriának hívták. Másfél évtizede élt már férfiként. Mikor 13 éves volt, a felvidéki Turócszentmártonba ment dolgozni cselédlánynak, Sulák Móriczhoz. Amikor a földesúr felesége mindennapos terhes volt, a testvéréhez utazott. A férfinek több sem kellett, a fiatal cselédet többször, szinte naponta megerőszakolta, néha olyan brutálisan, hogy a fiatal lány vérben fürödve sírta álomba magát szalmazsákján. A bírósági tárgyaláson az ügyész megkérdezte, miért nem jelentette fel az erőszaktevőt? A valóságban erre nem volt lehetősége, megszökni sem tudott, hiszen a gazda előre kifizette a szülőknek az egy évi szolgálatot. Ha el is menekül, szülei visszaviszik, hiszen a pénzt már nem tudnák visszafizetni.  

A lány terhes lett, a gazda pedig hozzáadta egy Rieger Pál nevű férfihoz. Kis ideig cselédként szolgáltak nála, majd a férj behívót kapott a világháborúba, soha nem tért vissza. A hadiárvát a lány árvaházba adta. Gyűlölte a férfiakat, nagyszülei tanyáján telepedett le, álruhát öltött, hogy férfi többet ne háborgassa. Bosszúja akkor teljesedett ki, mikor első megbízását kapta egy asszonytól, akit az iszákos, a vagyont elherdáló férje folyamatosan bántalmazott. Az asszony egy ideig a szeretője volt a magát Pipás Pistának kiadó nőnek. Ez volt az első eset, de az asszony úgy döntött, bosszút áll az általa gyűlölt férfiakon, s ezzel még kisebb vagyonra is szert tesz.

A Dél-Magyarország 1933-as száma tudósított a nagy port kavart ügyről. A tárgyalásra sokan elmentek, percek alatt elkapkodták a 150 koronás jegyeket. Pipás Pista halálbüntetést kapott, felbujtói, bűntársai hosszú börtönbüntetést. A legenda szerint teljesítették utolsó kérését, saját kötelével akasztották fel. Arról azonban nem szól a történet, hogy áldozatai egytől egyik gonosz, nőket bántalmazó erőszaktevők voltak-e, vagy esetleg a családjuk, vagy feleségük számára feleslegessé vált ártatlan férfiak is.

Juditty

Forrás:

http://www.fullextra.hu/modules.php?name=News2&file=article&sid=803

http://lapszemle.hu/tanyavilag/tanyavilag7.html#pipaspista